06 / 05 / 2024

Osram, kamu binalarındaki 2 milyon ampulü değiştirdi!

Osram, kamu binalarındaki 2 milyon ampulü değiştirdi!

Dünyanın önde gelen aydınlatma şirketlerinden Osramın CEOsu Martin Goetzeler, Türkiye bizim için hem iç pazarı hem de çevresindeki ülkelere geçiş kapısı olması açısından önemli



LED teknolojisi için planladığımız yeni yatırımlarımızı burada yapabiliriz dedi.DÜNYANIN en büyük iki ampül üreticisinden biri olan Alman Osramın CEOsu Martin Goetzeler, Türkiye bizim için hep yatırım rotasında olan bir ülke. Geliştirdiğimiz yeni teknolojiler ile ilgili yatırımlarımız da Türkiyeyi de göz önünde bulunduruyoruz. Türkiye, Osram için iki açıdan önemli. Hem iç pazarı hem de bölgesindeki ülkelere iyi bir geçiş kapısı olması açısından Türkiye bizim her zaman listenin başında tuttuğumuz bir ülke dedi.

Satışları 2 katına çıktı

2010 itibarıyla 4.7 milyar Euro ciro elde eden Osramın Türkiyede son 4 yılda satışlarnı iki katına çıkardığını belirten Goetzeler, şunları söyledi: 150 milyon Euroluk pazar büyüklüğüne ulaşan Türkiyede pazar lideriyiz. Bu rakam tüketiciyi kapsıyor sadece. Bunun dışında otomotiv aydınlatması ve kamu ihaleleri de var. Otomotiv aydınlatmasında da lideriz. Kamu ihalelerinde son dönemde büyük atılım gerçekleştirdik.

Türkiye bölgesel merkez

Osramın Türkiyedeki yöneticisinin hem Türkiyeden, hem de Ortadoğudan sorumlu olduğunu vurgulayan Goetzeler, şöyle devam etti: Bizim için Türkiyenin iki boyutu var. Biri Türkiyenin güçlü iç pazarı biri de çevresinde sunduğu pazar fırsatları. Genç dinamik nüfusu ile çok cazip bir pazar. Geçen yıl golabal olarak en hızlı büyüyen ikinci ülke idiniz. Bu yıl da yüzde 6nın üzerinde bir büyüme hedefleniyor. Bu bir çok ülke için çok zor bir hedef. Türkiye bizim için pek çok şey vaaddeden Orta Asya ve Ortadoğuya da önemli bir geçiş kapısı. O nedenle biz her yıl buradaki varlığımızı güçlendiriyoruz.

Üretimi kaydırabiliriz

Osramın 17 ülkedeki 46 üretim merkezi bulunduğunu hatırlatan Goetzeler, şunları anlattı: Önümüzdeki dönemde yeni bir teknoloji için planladığımız yeni bir fabrika yatırımımız var. Bu yeni teknoloji için Türkiye de yatırım yapmayı düşündüğümüz ülkeler arasında. Yeni yatırımımız ağırlıklı olarak ampullerin değil de LED teknolojisinde aydınlatma ünitelerini yerleştirdiğimiz aparatların üretimi için olabilir. Söz konusu teknoloji henüz gelişme aşamasında. Üretimi belli bir seviyede Türkiyeye kaydırmayı düşünebiliriz.

Tasarruflu ampul Atatürk Barajı kadar elektrik kurtarır

ENERJİ verimli ampul kullanımının önemine değinen Martin Goetzeler, şu örneği verdi: Türkiyede yaklaşık 18 milyon hane halkı bulunuyor ve her evde ortalama 5 tane ampül kullanılıyor. Eğer tüm hane halkı 100 watlık ampullerini 20 watlık enerji tasarruflu alternatifleriyle değiştirise, 7 milyar kilowatsaat elektrik enerjisi tasarruf edilebilir. Bunun ne anlama geldiğini anlamak için bir karşılaştrıma yapmak gerekirse, bu rakam Atatürk Barajının nerdeyse yıllık enerji üretimine eşdeğerdir. Dünyadaki geleneksel lambaların  enerji tasarruflu olanlarla değiştirilmesiyle de aydınlatma için kullanılan elektriğin yaklaşık üçte ikisinin tasarruf edilmesi mümkün.

Genç Türkler teknolojiye daha hızlı adapte oluyor

TÜRK tüketicisinin enerji verimliliği konusuna ve yeni teknolojilere çok açık olduklarını gözlediğini kaydeden Martin Goetzeler, Özellikle enerji tasarrufu ve LED (ışık yayan diyot) teknolojisini çok çabuk benimsiyorlar. Bunda nüfusun genç olmasının büyük payı var. Çünkü gençler yeni teknolojileri daha çabuk öğreniyor. O nedenle enerji tasarruflu ampullerin yaygınlığı Türkiyede bir çok  Avrupa ülkesinden daha ilerde diye konuştu. 

Biyologlar aydınlatmanın yaşama etkisine bakıyor

AYDINLATMADA enerji verimliliği dışında gelişen önemli trendlerden birinin de, aydınlatma ile yaşam kalitesini artırma konusunda görüldüğünü kaydeden Martin Goetzeler, Dünyada aydınlatma alanında şu anda 3 temel trend var üzerinde durduğumuz. Birincisi enerji verimliliği, ikincisi geleneksel aydınlatmadan LEDye geçiş süreci. Bir diğeri ise, aydınlatma ile yaşam kalitesini artırmak. Türkiye de bu global trendleri yakından takip ediyor dedi. Yaşam kalitesini artırmanın her alanda gelişen önemli bir trend olduğunu kaydeden Goetzeler, şunları anlattı: Biz Osram olarak Ar-Ge departmanımızda biyologlar göreve alıyor. Aydınlatmanın insan yaşamını nasıl etkilediğini inceliyorlar, çalışırken verimi artırma, iyi dinlenme ve iyi bir uyku sağlamının yollarını araştırıyorlar. Örneğin güneş ışığının birebir yansıtıldığı çalışma ortamları, alışveriş merkezleri inşa edilecek. Böylelikle çalışma veriminin artırılması hedefleniyor.

Kamu binalarında 2 milyon ampul değişti

OSRAMın Türkiyedeki iş ortakları ile birlikte kamu ihalelerinde önemli atılımlar gerçekleştirdiğini söyleyen Martin Goetzeler, şunları anlattı: Kamu binalarındaki 2 milyon ampulü enerji tasarruflu ampulle değiştirdik. Toplamda 2.5 milyon dolarlık bir proje idi. Ayrıca kamu için sokak aydınlatması projelerinin çoğunluğunu kazandık. Bu alanda her hafta bir ihale yapılıyor ve biz de bu ihalelerin çoğuna katılıyoruz. Yürüttüğümüz kamu projeleri ile pazardaki varlığımızı güclendirdik. Türkiyede çok iyi iş ortaklarımız var, onların da desteği ile Türkiyede çok başarılı olduk.

Enerji verimliliğinde AB ile aranızda fark yok

TÜRKİYEnin enerji verimliliği alanında yasal düzenlemeler açısından Avrupa Birliği (AB) ile arasında bir fark bulunmadığını belirten Martin Goetzeler, Özellikle enerji verimliliği programları Türkiyede ABde olduğu gibi çok önemseniyor. Yasal altyapı ile enerji verimliliğ hem hem tüketiciler hem de kurumsal müşteriler için teşvik ediliyor. Hükümetin bu konuda AB ile uyumlu politikaları çok olumlu dedi.

LEDde güçlenmek için Sitecoyu da aldı

OSRAM, enerji verimli ışık sistemleri ve aydınlatma armatürleri pazarında daha da büyümek amacıyla, Alman Siteco Lighting şirketini bünyesine kattı. Siteconun halka açık ve ticari binalar, yollar, tüneller, havalimanları ve stadyum gibi kentsel altyapılar için aydınlatma armatür ve sistemleri sunduğunu kaydeden Martin Goetzeler, Siteco ile de bu önemli pazara girmeyi hedefliyoruz. Bu süreç, hem enerji tasarruflu geleneksel aydınlatma teknolojisi alanı, hem de özellikle en güçlü büyümeyi beklediğimiz LED bazlı aydınlatma armatürleri ve ışık sistemleri için geçerli dedi.
Hürriyet/Hülya Güler


Geri Dön