30 / 04 / 2024

Oteller, selden sonra müşterilerini başka otellere aktardı

Oteller, selden sonra müşterilerini başka otellere aktardı

Sele maruz kalan oteller müşterilerini başka otellere aktardı. Bölgedeki otel ve işletmelerin şu anki faaliyeti temizlik!



İstanbul Basın Ekspres yolundaki sel felaketinden bölgede kurulu iki otel de nasibini aldı. İkitelli'de kurulu otellerden Courtyard By Marriott'ın yetkililerinin verdiği bilgiye göre, otelin sel suyundan sadece otopark bölümü etkilendi.

Otel diğer binalara göre kısmen yüksekte kaldığı için üst katların zarar görmediğini söyleyen otel yetkilileri, her türlü ihtimale karşı yine de otel misafirlerinin Yeşilköy Polat Renaissance otele transfer edildiklerini açıkladı.
Misafirlerin yağmur yağdığında bu otele yönlendirildiğini anlatan otel yetkilileri, şu anda otoparktaki suyun tahliye edildiğini, otelin 4-5 gün içinde yeniden faaliyete başlayacağını söyledi.
Holiday Inn Oteli'nin sahibi Ali Bozatlı da otel misafirlerinin sel felaketi yaşandığı gün, WOW Otel ile çevredeki diğer otellere transfer edildiğini söyleyerek, "Otelimizde düzenlenecek bazı düğünleri de yine bu civar otellere yönlendirdik" dedi.

Bayram ertesine yetişecek
Civardaki otellerin bu konuda çok anlayışlı davrandıklarını belirten Bozatlı, "Hasar tespiti için henüz erken. Şu anda bunun için çalışıyoruz" dedi. Bozatlı selden otelin bodrum katlarının etkilendiğini ifade ederek, "Bu katlarda teknik ekipmanlar zarar gördü. Elektrik ve sıcak-soğuk su konusunda sıkıntı yaşadık" diye konuştu.
Otel misafirlerinin tedbir olsun diye başka otellere yönlendirdiklerini anlatan Bozatlı, konukları hiçbir tehlikeye maruz kalmadıklarına dikkat çekti. Şu anda hummalı bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Bozatlı, "Tadilatlara başladık. Otelimizi bayramın hemen ertesinde yeniden faaliyete geçireceğiz" dedi.

 Şirket binalarında  fareye karşı önlem
Yaşanan sel felaketinin ardından İkitelli bölgesindeki firmalar yaralarını sarmaya çalışıyor. İşi gücü bırakıp binalarının temizliğiyle uğraşan firmalar, bir yandan ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına karşı tedbir almaya başladı. Yapılan temizlik faaliyetleri, bölgedeki selle ortaya çıkarn tehlikeli atıklara karşı gaz maskeleriyle sürdürülüyor. Selden dolayı fare tehlikesiyle karşı karşıya kalan binaların çeşitli bölümlerine özel fare zehirleri konuldu. Öte yandan bölge çalışanlarına da tetanoz aşısı yapılacağı belirtiliyor.

 Vergi kolaylığı sağlanacak
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, sel baskınından zarar gören mükelleflere şu kolaylıklar sağlanacak:
-  Beyanname verme süreleri ve bu beyannamelerde beyan edilecek vergi ve diğer mali yükümlülüklerin ödeme süreleri uzatılabilecek.
-  Değeri azalan emtia, demirbaş gibi varlıkların defter kayıtlarındaki değerleri, uğranılan değer kaybı ölçüsünde düzeltilebilecek.
-  Amortismanlar için 'fevkalade amortisman' ayrılabilecek.
-  Varlıklarının en az üçte birini kaybedenlerin, vergi borç ve cezaları kısmen veya tamamen terkin edilebilecek.
Eylem TÜRK/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Selden etkilenen otellere turizmci dayanışması
Radisson SAS ve Polat Renaissance otelleri geçen hafta yaşanan sel felaketinde zarar gören Holiday Inn Airport ve Marriott Courtyard misafirlerini fiyat farkı almadan ağırlıyor

Geçen hafta İstanbul'da yaşanan sel felaketinden etkilenen İkitelli ve havalimanı bölgesindeki otellere çevredeki oteller yardım elini uzattı. Selden etkilenen ve kapatılan Holiday Inn Airport North ve Marriott Courtyard Airport otellerinin müşterileri Radisson Blu Airport ile Polat Renaissance Oteli tarafından ağırlanıyor. Radisson Blu Oteli yetkilisi Nur Bilgin ise şu anda zarar gören otellerden 100 oda aldıklarını söyleyerken bu sayının gelen rezervasyonlarla birlikte bu hafta içinde 300 odaya ulaşacağını söyledi. Bilgin, "Komşu otellerimizin yaşadığı bu felaket nedeniyle onların müsafirlerini kabul ediyoruz. Kendi fiyatlarımız yerine müşteriler o otellerle hangi fiyatta anlaştılarsa bu fiyattan kabul ediyoruz. Bu bir dayanışma. Bu durumdan faydalanma peşinde değiliz. Zarar gören otellerimiz için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Renaissance grubu bünyesindeki Marriott Courtyard ise sel sırasında dolu lan 80 odanın misafirlerini aynı grupta olan Polat Renaissance Oteline yönlendirdi.

Selzedenin vergi borcuna erteleme sinyali
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İstanbul'da meydana gelen selden doğan zararların telafisine ilişkin bir paket hazırlanacağı sinyali verdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve beraberindeki heyeti kabul eden Ergün ''Eğer afet kapsamında bir değerlendirme yapacaksak; buradaki sanayicimizin ve tüccarımızın mevcut vergi borçlarının, sigorta primlerinin ertelenmesi, yeni kredi imkanlarının ortaya çıkması gibi bazı tabloları değerlendirme imkanımız olacaktır'' dedi. Ergün, somut adımlar için hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının beklendiğini belirtti. İTO Başkanı Yalçıntaş'ın ilk etapta 90-100 milyon dolarlık bir rakam ortaya konduğunu hatırlatan Ergün, gerçekte zararın bu rakamın çok üstünde de olabileceğini belirtti.

Marriott 1 hafta kapalı 
Selden en fazla zararı gören ve 1 ay kapalı kalması gündemde olan Holiday Inn Airport oteli ile sadece otoparkı sel alan Marriott Courtyard otelinin 1 hafta kapalı kalması gündemde. Marriott Courtyard oteli yetkilileri sadece otoparklarının selden etkilendiğini söyleyerek elektrik aksanında yaşanan problem nedeniyle oteli 1 hafta daha kapalı tutacaklarını söyledi. Şu tahliye işlemlerinin devam ettiğini söyleyen Marriot Courtyard yetkilileri önümüzdeki haftalar için rezervasyon almaya.
Dilek TAŞ/Sabah


Geri Dön