29 / 04 / 2024

Oteller yeşilleniyor, doğa ve işletme birlikte kazanıyor!

Oteller yeşilleniyor, doğa ve işletme birlikte kazanıyor!

Otelcilerin çevrenin korunmasına yönelik projeleri devam ediyor. TUROB, yeşillenen oteller, geri dönüşümü destekliyorum ve atık pillerin toplanması olmak üzere üç önemli proje yürütüyor



Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB),  çevreye korunmasına yönelik önemli projeler yürütüyor. Bu projeler arasında Greening Hotels-Yeşillenen Oteller,  TUROB-ÇEVKO işbirliğiyle seyahati seviyorum, geri dönüşümü destekliyorum ile TUROB- Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle atık pillerin toplanması  çalışmaları da yer alıyor.  TUROB Başkan Yardımcısı ve Greening Hotels Proje Koordinatörü Levent Erdoğan, çevreye duyarlı olmak ve bu bilinci yerleştirmek için başlattılan projelere İstanbul başta olmak üzere ülke genelindeki konaklama tesislerinden yoğun bir ilgi gözlendiğini söyledi.

40a yakın otel sertifika aldı

Erdoğan Bizler de katıldığımız tüm toplantılarda, çevrenin önemini, en ufacık bir çalışmanın bile çevreye büyük katkı sağlayacağını ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakılması açısından önemini anlatıyoruz. Nitekim, 100 odalı bir tesiste alınacak tedbirler ile bir yılda 12 bin TL para tasarrufu, bin adet pilin doğayı kirletmesinin önlenmesi ile 50 bin adet ambalajın ve 1 ton kağıdın geri dönüşüm tesislerine kazanımı sağlanabiliyor. Hem doğa hem işletme kazanıyor diye konuştu. Yeşillenen Oteller Sertifikasına yoğun ilginin sürdüğünü kaydeden Erdoğan, şu anda 40a yakın otelin sertifikalarını 2 yıllığına aldığını söyledi. Yakın gelecekte bu sayının 60a çıkmasının hedeflendiğini söyleyen Erdoğan, Projenin, birkaç yıl içinde, ülke genelindeki tesislerde daha yoğun kullanılacağını düşünüyoruz dedi. Erdoğan, Greening Hotels/Yeşillenen Oteller belgesini hak kazanan işletmelerin 2 yılda bir denetlendiğine dikkat çekerek Belgenin alınması konusunda, enerji, su, iç hava kalitesi, atık geri dönüşümü gibi birçok genel kriterin yerine getirilmesi gerekiyor diye konuştu.

ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜYOR

400 bin pil toplanacak

TUROB ile ÇEVKO Vakfı, otellerde ortaya çıkan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanarak geri kazanılması için 2009 yılında işbirliği protokolü imzaladı. TUROBa bağlı otellerde hayata geçen seyahati seviyorum geri dönüşümü destekliyorum projesi ile otellerde geri dönüşüm başladı. Pilot bölge seçilen İstanbul Anadolu Yakasındaki otellerde bu yıl 200 ton ambalaj atığının geri kazanılması hedefleniyor.  Böylece 500 ağacın kesilmesi önlenirken, 800 bin litre su tasarrufu ve 3 bin 750 litre petrol tasarrufu sağlanacak. TUROBun Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) arasında atık pil toplama kutularının otellere yerleştirilmesi konusundaki anlaşmayla da atık pillerin toplanıyor. Projeyle yılda 400 bin civarında atık pilin toplanması hedefleniyor.
Star


Geri Dön