22 / 11 / 2024
fuzul

Otellerdeki Yeşil Yıldız uygulamasına çevre ödülü!

Otellerdeki Yeşil Yıldız uygulamasına çevre ödülü!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çevreye duyarlı konaklama tesislerine verilen ‘Yeşil Yıldız’ uygulaması ‘en iyiler’ arasında gösterildi ve ‘Uluslararası Yeşil Elma Çevre Ödülü’nü almaya hak kazandı.




Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çevreye duyarlı konaklama tesislerine verilen ‘Yeşil Yıldız’ uygulaması ‘en iyiler’ arasında gösterildi ve ‘Uluslararası Yeşil Elma Çevre Ödülü’nü almaya hak kazandı


Çevreye duyarlı konaklama tesislerine verilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Yeşil Yıldız” uygulaması, İngiltere  merkezli saygın çevre kuruluşlarından “The Green Organisation” tarafından “en  iyiler” arasında gösterildi. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizmin sürdürülebilir çevre  politikalarıyla desteklenmesi, çevrenin korunması, turistik tesislerin çevreye katkılarının teşvik edilmesi amacıyla 2008 yılında vermeye başladığı Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi (Yeşil Yıldız), İngiltere merkezli saygın çevre kuruluşlarından The Green Organisation tarafından “en iyi”ler arasında gösterildi ve ödüle layık görüldü. 


Güney Kore’de alacak


“Yeşil Yıldız” uygulaması, 500 katılımcı arasından dereceye girerek, The Green Organisation tarafından 1994’ten bu yana verilen “Uluslararası Yeşil Elma Çevre Ödülü”nü almaya hak kazandı. Ödül, Kültür ve Turizm Bakanlığına 28 Ekim’de Güney Kore’de takdim edilecek. Yeşil Yıldız belgesinin verilmeye başlandığı 2008’den sertifikalı tesislere elektrik enerjisi desteğinin sağlanmaya başlandığı 2013’e kadar, 42 konaklama tesisinin yıldızları yeşile boyanırken bu yıl itibarıyla bu sayı 358’e ulaştı. 


Çevre etiketi


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisleri” projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan  belgeli konaklama tesislerine, belirlenen kriterlere uymaları koşuluyla verilen bir çevre etiketi uygulamasıdır.

Yeşil Yıldız almak isteyen tesislerde; çevre politikası ve eylem planını, bu plana uygun olarak yaptığı tüm faaliyetleri (elektrik harcaması, su harcaması, yakıt sarfiyatı, deterjan harcaması, ilaçlama durumu, güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanma çalışmaları, gıda sarfiyatlarının minimize edilmesi, gıda ve evsel atıkların ayrıştırılması ve değerlendirilmesi, geri dönüşümle ilgili faaliyetler, atıkların bertarafı vb.) içeren raporu, tesiste eylem planını uygulayacak özel bir yetkili kişiye ait uzmanlık belgesi ve tesiste çalıştığına dair belge, çevreye duyarlı atık su planı, bu konuda ilgili idarenin yazısı, çevreye duyarlılık konusunda sivil toplum kuruluşları, ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan  işbirliği, koordinasyon çalışmalarına ilişkin evrak bulunmalıdır.


Uygulamanın amacı ne?


‘Yeşil Yıldız’ uygulaması, su tasarrufunu, enerji verimliliğinin arttırılmasını, çevreye zararlı maddelerin tüketiminin ve atık miktarının azaltılmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesini ve konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlanmalarını sağlamak olarak özetleniyor.


Milliyet


Geri Dön