Otomobil alacaklara kötü haber! Tarih resmen belli oldu
EPDK sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, BOTAŞ’ın sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam açıklaması otomobillerdeki indirim beklentisini bitirdi. Araç üretiminde 2021’de yüzde 5 olan enerji maliyeti, zamlardan sonra yüzde 15’e kadar yükseldi. Böylece bu artışın araçlara yansıyacağı ifadeSektör yetkileri artan maliyetlerin üretimi ve ithal araçlarda fiyat farkını etkileyeceğini belirterek ihracatta da pazar kaybettirecek boyutta olduğu ifade ediliyor
EPDK’nın sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, BOTAŞ’ın sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam açıklaması, otomobil üreticilerini de vurdu. Sektör yetkileri artan maliyetlerin üretimi ve ithal araçlarda fiyat farkını etkileyeceğini belirterek ihracatta da pazar kaybettirecek boyutta olduğu ifade ediliyor.
“REKABET GÜCÜMÜZ ETKİLENECEK”
Dünya gazetesine değerlendirmelerde bulunun Toyota Otomotiv Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin, “Üretim maliyetimiz içinde geçen yıl yüzde 5 iken, bu yıl yüzde 10 seviyelerine çıkan enerji maliyetinin yükünü kendi iç mekanizmalarımızla dengeleyebilmek adına çeşitli önlemler almışken, yeni zamlarla bu oran yüzde 15’e çıktı. Bu artışı absorbe edebilmek için daha fazla ne yapabileceğimizi ilgili bölümlerimizle değerlendirmekteyiz. İhracatta da iç piyasada da rekabet gücümüzün oldukça etkileneceğini düşünmekteyim” ifadelerini kullandı.
BİRKAÇ AY İÇİNDE FİYATLARA YANSIYACAK
Hyundai yetkilileri de enerji zamlarının birkaç ay içerisinde fiyatlara yansıtılacağını açıklayarak, “Çünkü birim maliyeti üzerinden kâr dengesi de göz önünde olduğundan mutlaka fiyatlarda değişkenlik olmakta. Özellikle iç pazar daha çok etkilenmekte. İhracatta eşit şartlarda fiyat politikası gözetildiğinden tüm markalarda benzer fiyatlandırma yapılmakta. İhracat genellikle Euro üzerinden olduğundan iç pazara nazaran sanayideki artışın etkileri daha az. Ama yurt dışına da zamlı gitmekte” diye konuştu.
'SANAYİCİ ÖZEL ENERJİ TARİFESİ’ İSTİYOR
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, sanayiye yapılan enerji zamlarının ihracatta pazar kaybettirecek boyutta olduğunu ifade etti.
Çelik “Maalesef enerji zamları nedeniyle sanayide moraller düştü. İhracatta rekabetçiliğimizi kaybetmemize ve dolayısıyla pazar kaybetmemize sebep olacak boyutlarda bir zam geldi. İhracata özel enerji tarifelerinde destek mekanizması gelmeli” şeklinde konuştu.