Otomobil

Otomobil devi borsada listelenecek... Halka arz ediliyor...

Otomobil dünyasının önemli isimlerinden Porsche ile ilgili oldukça önemli yeni bir gelişme yaşandı.Volkswagen tarafından yapılan açıklamalara göre Porsche'nin oy hakkı bulunmayan imtiyazlı hisselerinin yüzde 25 kadarı, halka arz edilecek ve borsalarda işlem görecek

Alman otomobil devi Volkswagen bünyesinde faaliyet gösteren Porsche, halka arz edilmeye hazırlanıyor. Volkswagen tarafından yapılan açıklamalara göre Porsche'nin oy hakkı bulunmayan imtiyazlı hisselerinin yüzde 25 kadarı, halka arz edilecek ve borsalarda işlem görecek. Ekim ayında işlemlerin başlayacağını belirten yetkililer, yatırımcıların Porsche hisselerini alabileceklerini söyledi.

PORSCHE HALKA ARZ EDİLECEK!

Volkswagen'in lüks spor otomobil birimi Porsche'den bir yönetici, Cumartesi günü yapmış olduğu konuşmada, Porsche'nin halka arz için mümkün olan en kısa zamanda hazır olacağını açıkladı.

Porsche finans şefi Lutz Meschke, İtalyan gazetesine verdiği demeçte, "Şirketimize olan yoğun ilgiyi mutlulukla karşılıyoruz ve zorlu piyasa koşullarına rağmen kendimize güvenimiz tam" açıklamasında bulundu.

"NE KADAR ERKEN O KADAR İYİ"

Meschke, en geç Ekim ayında halka arz edilmek için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, "Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur" diye konuştu

Porsche'nin Eylül ayı sonlarında veya Ekim ayı başlarında başlatılacak ve sene sonuna kadar tamamlanacak olan hisse satış işlemleri için daha fazla sermaye piyasası gelişmelerine tabi olduklarını da ekledi.

Yapılan resmi açıklamalarda, halka arz için yapısal reformlara gidildiği belirtildi. Bu kapsamda; Porsche sermayesi önce ikiye ayrıldı. Halka arz için yapılan imtiyazlı hisse senetlerinin de yüzde 25'lik kısmı alındı. İşte bu kısım, Porsche'nin borsaya arz edilecek bölümü olacak. 

UZMANLARA GÖRE ÇOK CİDDİ RİSK ALINDI!

Aslına bakılacak olursa; Porsche'nin halka arz süreci ilk kez 2022'nin başında gündeme gelmişti. Volkswagen, o dönemlerde yaptığı açıklamada bunun olabileceğinin sinyallerini vermişti. Fakat 2022'nin başında küresel anlamda bahar havası vardı. COVID-19 genel olarak bitmeye yüz tutmuş, ekonomiler yeniden hareketlenmiş ve insanların umutları yükselmişti. Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji krizinin baş göstermesiyle birlikte yeniden ters rüzgarlar esmeye başladı. Birçok ekonomi uzmanına göre Volkswagen çok ciddi bir risk aldı. Uzmanlara göre zamanlama, halka arz için uygun değil.

Fakat Reuters'a göre durum hiç de öyle değil. Servis edilen bir haberde; "Porsche'nin halka arzı, şirkete 60 milyar ila 80 milyar dolar arasında bir kazanım sağlayacak" denildi.