Kent Haberleri

Otomobilde matrah düzenlemesi ne zaman? Otomobil fiyatları ne kadar düşecek?

Sıfır otomobil almak isteyenlerin heyecanla beklediği matrah düzenlemesinde tarih belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, otomobilde matrah düzenlemesi için son aşamaya gelindiğini, uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini açıkladı.Matrah düzenlemesi ne zaman sorusunun cevabı nihayet netleşti

Sıfır otomobil almak isteyenlerin merakla beklediği matrah düzenlemesinin ne zaman yürürlüğe gireceği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Matrah düzenlemesi ne zaman sorusunun cevabı nihayet netleşti. Otomobilde matrah düzenlemesinin 1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileri ile bir araya geldi. OYDER Başkanı Altuğ Erciş ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı görüşmede otomotiv sektörüne ilişkin fikir alışverişinde bulunurken, otomobildeki matrah düzenlemesi de gündeme geldi.

Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, görüşme sırasında otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık 2022 tarihi itibarıyla hayata geçirileceğini ifade etti.

 

Bakan Nebati, sosyal medya hesabından görüşme ile ilgili yaptığı paylaşımda ise, "İstişare odaklı görüş ve önerilerin yanı sıra devreye aldığımız uygulamaların çıktılarını kapsamlı bir şekilde ele alma imkanı bulduk." ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati daha önce yaptığı açıklamada da ÖTV oranlarında değişiklik olmayacağını, ÖTV indiriminin söz konusu olmadığı sadece matrah tarafında düzenleme yapılacağını açıklamıştı.

MATRAH DÜZENLEMESİ OTOMOBİL FİYATLARINI NE KADAR DÜŞÜRECEK?

Türkiye'de satılan otomobillerin yüzde 80'ine yakını 200 bin lira baremi üzerinden vergilendiriliyor. Arabanın çıplak fiyatı anlamına gelen matrahın arttırılması ile ÖTV çarpanı da düşmüş olacak. Yani arabanın ÖTV oranı matrah artırımı ile düşerken otomobilin fiyatı da aşağıya çekilmiş olacak.

BAZI ARAÇLARDAN DAHA AZ ÖTV ALINACAK

Matrah düzenlemesi ile ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınmış olacak. İndirimle birlikte ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da düşecek. Matrah düzenlemesi ile yerli üretim otomobillerin fiyatının düşmesi bekleniyor.

Matrahların artırılması ile birlikte yüzde 80'in altında vergi dilimlerine daha çok modelin girmesi sağlanmış olacak ve araç fiyatları aşağı çekilecek.

EYT’liler için 1 gün çok şey değiştirecek! 1260 gün yeterli oluyor!

Asgari ücrette sistem değişiyor! Yıllık değil 6 aylık olacak!

Fiyatı eti bile solladı! Bir kez daha zam geliyor! Hemen bakın…