22 / 07 / 2024

Otomotivde ikinci ele özel izin ne zaman gelecek? Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama gelecek mi?

Otomotivde ikinci ele özel izin ne zaman gelecek? Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama gelecek mi?

Otomotiv sektörüne yeni bir düzenleme geleceği kaydedildi. Buna göre, Ticaret Bakanlığı, distribütörlerin kendilerine faturaladıkları araçları ikinci el olarak satabilme konusunda yeni bir karar alacağı belirtiliyor. 




Otomotivde daha önce 7 Temmuz olarak açıklanan GSR II yönetmeliğinin yürürlük tarihi 'ulusal tip onayı' bulunan araçlar için 31 Ağustos'a ertelenmişti. Fakat, ithal araçlar için uygulama devreye girdi. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, "6 ay-6 bin kilometre kuralına rağmen sadece distribütörler nezdinde izin verilmiş olacak" diye ifade etti. 

Öte yandan, GSR II'den dolayı bazı markaların kendilerine ciddi araç fatura ettikleri ve bu araçların ikinci el olarak satılabileceği konuşulmakta ve 6 bin km-6 ay şartı nedeni ile de bazı soru işaretleri yer alıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın markalar veya distribütörlerin kendilerine faturaladıkları araçları ikinci el olarak '6 ay-6 bin km' şartına uymadan satabileceklerine yönelik izin verdiği kaydediliyor. Buna göre, 5 Temmuz'da alınan bir karara göre, Ticaret Bakanlığı'ndan özel izin almak şartı ile distribütörlere ellerindeki sıfır ikinci el araçları satma hakkı verilecek.

Otomotivde ikinci ele özel izin ne zaman gelecek? Ticaret Bakanlığı ndan açıklama gelecek mi?

TİCARET BAKANLIĞI AÇIKLAYACAK

CNBC-e yayınına katılan EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin; "Bir duyum var. 5 Temmuz itibarı ile distribütör olan markalara bu anlamda bir izin verildi. Fatura edildi bütün araçlar. Distribütörün kendi adına fatura ettiği için satıcı kısmında kendi olmak kaydıyla bu araçlar ikinci elde satılabilecek. 6 ay-6 bin kilometre kuralına sadece distribütörler nezdinde izin verilmiş olacak. Bu araçlarla ilgili bir çözüm var. Ticaret Bakanlığı'ndan böyle bir açıklama gelecek.

İşin mantığı da buydu. Ortada ciddi anlamda ikinci el stok var. Ortada ne olacağı belirsiz on binlerce araç vardı. Bu araçlar için böyle bir yöntem geliştirildi. 5-7 Temmuz arasında kendilerine fatura ettikleri araçlar için yüzde 1'lik ceza hükmü konacak mı tek soru işareti bu. Onun dışında sorunlar çözülmüş gibi görünüyor."

Citroen Temmuz 2024 kampanyasını açıkladı! 

Araba almak isteyenler dikkat! Kampanyaya devam diyen Fiat, gözde modeli Egea Sedan'ı 799 bin 900 TL'ye satıyor!

Ticaret Bakanlığı'ndan emlak, otomotiv ve kuyum sektörüne cezalar...

Geri Dön