Sektörel

Otopark Yönetmeliği hakkında tüm merak edilenler!

Her daireye bir otopark zorunluluğu getiren 'Otopark Yönetmeliği' 15 Eylül'de yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemenin detayları belli oldu. İşte tüm merak edilenler...

Her daireye 1 otopark zorunluluğu getiren Yeni Otopark Yönetmeliği son yapılan düzenleme 15 Eylül'de yürürlüğe girdi. Eski yönetmelikte yer alan üç daireye bir otopark zorunluluğu, yeni düzenlemede her daireye bir otopark olarak değiştirildi.

Her daireye bir otopark

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, her daireye 1 otopark şartı belediyelere verilen yetki ile ihtiyaca göre arttırılabilecek. Yeni yönetmeliğe göre, zeminin altında kalmak şartıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin de yola 3 metre mesafe kalana kadar altı tamamen otopark yapılabiliyor.

Araziler birleştirilip otopark olacak

Zemin altındaki otoparklar ise imardan sayılmayacak. Otoparkın zemin üstünde görülmemesine yönelik şart aranacak. Yapıaln düzenlemeye göre, komşular arasında otopark için parsel birleşimlerine izin veriliyor. İki komşu bahçelerini birleştip, otopark yapabilecek.

İsteyen yerini otoparka çevirebilecek

Otopark sıkıntısı olan bölgelerde istek halinde konut ve işyerleri yıkılıp, otopark olacak. Uygulama ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin otopark sıkıntısının çözülmesi planlanıyor. 

Her yere otopark

Büyükşehirlerde meydan altlarında, idarelerden izin alınması halinde yine otopark yapılabilecek. Yeni düzenleme, ana arter yolların altına otopark yapılması imkanı tanıyor. Otopark alanlarının yüzde 1'i bisiklet, yüzde 5'i engelli ve yüzde 2'si elektrikli araçlar için düzenlenecek.

Komşu parselden destek

Sanayi tesislerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, halkın toplu kullanımına açık alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, otellerde, stadyum ve kapalı sportesislerinde, üniversitelerde ve düğün salonlarında otopark ihtiyacı gerekli durumlarda komşu parselden karşılanacak. 

Otopark yoksa iskan da yok

Otopark teşkil edilemeyen binalarda ise başka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya şerh edilmesi de zorunlu tutuluyor. Yönetmelikle otopark teşkil edilememesi için otopark bedeli alınan parsellere de binanın iskanından önce otopark yapılması zorunluluğu getirildi. Karar ile otopark bedeli ödeyip, otopark yapımından imtina edilmesinin önüne geçildi.

Toplu taşımaya yakın park yerleri

Ulaşım ana planlarında şehrin çeperlerinde ve ana toplu taşıma ve aktarma istasyonlarına yürüme mesafesinde "park et-devam et" otopark yerleri ayrılması zorunlu hale getiriliyor. 

 

Her daireye 1 otopark zorunluluğu başladı!