04 / 05 / 2024

Otoyol projeleri, proje finansmanında büyüdü!

Otoyol projeleri, proje finansmanında büyüdü!

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, proje finansmanında gelinen son noktayı anlattı. Proje finansmanında, bu yıl büyümenin motoru alt yapı ve otoyol projeleri olarak açıklandığını belirtti.



Şimdiye kadar enerjiden güç alan proje finansmanında, bu yıl büyümenin motoru alt yapı ve otoyol projeleri olarak açıklandı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, bu yıl sektördeki toplam hacmin yaklaşık 11 milyar dolar olacağını açıkladı.


Bu yıl ilk yarıda referandumunda etkisi ile nispeten yavaşlayan yatırımların proje finansmanına birebir yansıdığını ifade eden Edin, haziran itibariyle işlerin hızlandığını belirtirken “İkinci yarıda, ilk yarının açığı kapanacak” şeklinde konuştu. 


Son imzaları 2018’e kalsa da yılın son çeyreğinde masada Çanakkale Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu finansmanı olacak. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Edin, önümüzdeki 2 yıllık süreçte belli bazı büyük kamu projelerinin dışında proje finansmanının daha orta ölçekli projeleri de kapsayacak şekilde gelişmesini ve piyasa şartları mümkün kıldığı ölçüde refinansmanın artacağını vurguladı.


Edin, “Yeni işler ağırlıklı olarak alt yapı projeleriydi. Bunun da büyük bölümü otoyollardı. Bu sene ilk yarıda 2 milyar dolarlık otoyol projesi finanse edildi. Kuzey Marmara Otoyolu’nun 700 milyon dolarlık bir köprü kredisi bu hacmin içerisinde. 4 milyar doların 1 milyar doları ise satın alma işlemlerinde kullanıldı. 2016 yılında enerjide 6 milyar dolarlık finansman yapılırken bu sene ilk 6 ayda rakam 800 milyon dolara geriledi.Enerjide ağırlıklı olarak refinansmanlar gündem oldu. İlk 6 aydan sonra tekrar bir hareketlenme başladı. 2 aylık dönemde Antalya Havalimanı’nın refinansmanı ve İkitelli PPP hastane projeleri dahil 2.5 milyar dolarlık finansman daha kapatıldı” açıklamalarında bulundu.


Rakamsal beklentilerini anlatan Edin, “İkinci yarıda bir kısmı refinansman olmakla beraber 7 milyar dolarlık bir hacim daha olacağını öngörüyoruz. Yılı toplam 11 milyar dolarlık bir hacim ile kapatırız diye düşünüyoruz. İhalesi bu yıl yapılan finansmanı 2018 yılında kapatılacak projeler var. YEKA’lar, bu senenin sonu ama muhtemelen gelecek senenin başına kalabilecek Kuzey Marmara Otoyolu, Çanakkale Köprüsü, hastaneler derken 2018 yılında şimdiden öngörebildiğimiz hacim 15 milyar dolar civarında” dedi.


Bu sene bir finansal ürün çıkartmak istediklerini açıklayan Edin, enerji verimliği konusuna odaklanarak bu işin geniş kitlelerce finansmanını sağlama konusunda çalıştıklarını ifade etti. 




Dünya


Geri Dön