Oturma hakkının devri!
Oturma hakkı, bir gayrimenkulün tamamının ya da bir kısmında kullanılabilen hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkı devredilebilir mi? İşte, oturma hakkının devri!
Oturma hakkının devri!
Oturma hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yaralanma yetkisi veriyor. Bedelli veya bedelsiz tesis edilebilen oturma hakkı, mirasçılara geçemiyor.
Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor. Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgünlendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.
Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgüllenen yerlerden de yararlanabiliyor. Peki, Peki, oturma hakkının devri mümkün mü?
Türk Medeni Kanunu'nun 823, maddesinde belirtildiği üzere oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemiyor. Oturma hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına geçemiyor.
Sözleşmeden doğan oturma hakkı tesisi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor, kanundan doğan oturma hakkı içinse, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekiyor.
Sükna hakkı haczedilebilir mi?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com