Emlak Terimleri

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Oturma hakkı diğer bir ifadeyle sükna hakkı; belirli bir kişiye bir binada veya binanın bir bölümünde oturma hakkı veren, konut olarak ondan yararlanma hakkı tanıyan bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir? İşte tüm merak edilenler.. Oturma hakkı; Medeni Kanuna göre bir yapının tamamından ya da yapının bir bölümünden mesken olarak yararlanma hakkına verilen isim olarak biliniyor

Son dönemin en yaygın olarak kullanılan emlak terimleri arasında yer alan oturma hakkının ne anlama geldiği merak ediliyor. Oturma hakkı; Medeni Kanuna göre bir yapının tamamından ya da yapının bir bölümünden mesken olarak yararlanma hakkına verilen isim olarak biliniyor. 

Sükna hakkı olarak da isimlendirilen bu hak, Medeni Kanunun 823. maddesine dayanıyor. Oturma hakkına sahip kişi ya da kişiler; bir taşınmazın sahibi olmamalarına rağmen taşınmazdan yararlanma hakkını elinde bulundurmuş oluyorlar. 

Fakat oturma hakkı, taşınmazdan yararlanma imkanı ile sınırlı bir hak oluyor. Bu hak, söz konusu taşınmaz üzerinde tasarruf yapma hakkını sağlamıyor. Oturma hakkı sahibinin ya da sahiplerinin taşınmazı satma veya kiralama gibi işlemleri yapma yetkisi olmuyor.

Ancak ayni haklardan biri olan oturma hakkına sahip bir kişi, taşınmazın başka bir kişiye satılması durumunda ayni hakkını öne sürerek satışın durdurulmasını isteyebiliyor. 

Oturma Hakkı Nasıl Tesis Edilmektedir?

Oturma hakkının bir sözleşme ile tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. Bu sözleşmenin tapu müdürü veya görevlileri tarafından düzenlenmesi de şarttı. Bu sebeple işlem tapu müdürlüğü nezdinde yapılmalıdır. 

Boş dairenin aidatı ödenir mi?

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?

İvazsız intikal nedir? İvazsız intikal ne anlama geliyor?

Rayiç bedel nedir? Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Bu ay kiralara ne kadar zam yapılabilecek? Haziran 2022 kira artış zammı hesaplama örneği!