Emlak Terimleri

Oturma hakkı nasıl kurulur?

Oturma hakkı, sahibine bir gayrimenkulün tamamında veya bir kısmında oturma hakkı veriyor. Oturma hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, oturma hakkı nasıl kurulur?

Oturma hakkı nasıl kurulur?

Oturma hakkı, sahibine bir gayrimenkulün tamamında veya bir kısmında oturma hakkı veriyor. Oturma hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. 


Medeni Kanunda oturma hakkı 823, 824 ve 825. maddelerinde yer alıyor. Kanun gereğince oturma hakkı başkasına devredilemiyor ve aynı zamanda miras olarak bırakılamıyor.


Oturma hakkı kurulması için gereken belgeler:

- Oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi

- Tapu senedi yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı

- Oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler

- Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları

- Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge

- Oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı

- Oturma  hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalı

- Deprem Sigortası 


Kat mülkiyetine geçmiş mesken nitelikli bağımsız bölümler üzerinde oturma hakkı kurulabilir. Ancak iskan izni alınmadıkça kat irtifaklı taşınmazlar üzerinde oturma hakkı tesisi mümkün değildir.

Hissedarların hissesi üzerinde bu hak kurulamaz. Ancak; tüm hissedarların birlikte  tesis etmeleri mümkündür.


Oturma hakkı bir evde oturmak olduğuna göre burada oturmaktan kasıt ikamet etmektir. Evin başka bir amaçla kullanımı için (örneğin iş yeri olarak) kurulamaz. 


Ayrıca bu hakkın tesisi için taşınmazın tapudaki cinsinin ev (mesken, daire, konut) olması gerekir. İşyerleri (dükkan, mağaza, depo gibi) üzerinde kurulamaz. Üzerinde bina bulunmayan (bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan) arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde kurulamaz.


Oturma hakkının niteliği!