Oturma ruhsatı yoksa ne olur?
Oturma ruhsatı, inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteren belgeye deniyor. Peki, oturma ruhsatı yoksa ne olur?
Oturma ruhsatı yoksa ne olur?
İnşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteren oturma ruhsatı, yapının inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra belediyeden alınması gereken yapı kullanma iznine deniyor.
İskan olarak da bilinen oturma ruhsatının alınabilmesi için yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatı yoksa ne olur?
Oturma ruhsatı yoksa..
İmar Kanunun 31 nci maddesine göre İskan ruhsatı yani yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binalarda, bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor.
Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor. Ancak, kısmi yapı kullanma izni verilmiş ise izin verilen kısımlar bu hizmetlerden yararlanabiliyor.
Ayrıca, özel hukuk bakımından iskansız konut, aksine onay-rıza yoksa ise, ayıplı konut niteliğinde sayılması nedeni ile bu konutun satımından kaynaklanan yasal hakların ilgili(satıcı) aleyhine dava yolu ile kullanılması mümkün oluyor.
Kullanma izni alınmamış yapılar:
"Madde 31 – İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ancak, kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetlerden istifade ettirilir. "
Oturma ruhsatı olmayan ev alınır mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com