12 / 05 / 2024

ÖTV haberi bu sefer zil takıp oynatacak! Bu kişiler ÖTV’den muaf tutulacak!

ÖTV haberi bu sefer zil takıp oynatacak! Bu kişiler ÖTV’den muaf tutulacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanununa yönelik oluşturduğu tebliğ kanunun yenileyerek Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan güncelleme kapsamında, bazı usullerde değişiklik yapıldı. İşte, yapılan değişiklikle ilgili detaylar...



ÖTV MUAF BELGESİNİ KİMLER ALABİLECEK?

Zorunluluk süreci içerisinde mükellefin ÖTV ödememesi adına belli şartlar getirildi. Bunun için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olmadan işlem yapmayı isteyen kişilerin belli bir belgesi olması gerekiyor. Bu belgeyi almak için de yine belirli koşullar öne sürülüyor. Belge almayı isteyen ithalatçının en az beş milyon TL ödenmiş sermayesinin olması gerekiyor. ÖTV indiriminden faydalanmak için başvuruda bulunmadan önce üç yıldır motorlu taşıt ticaretiyle ilgili olması da bir başka şart olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda en az beş işçi veya personelinin de bulunması gerekiyor.

Hak sahibinin belge isteğinde bulunduğu an itibarıyla hiçbir vergi borcunun olmaması şartı aranıyor. Aynı zamanda, talepte bulunmadan önceki beş yıl içinde hiçbir şekilde sahte belge kullandığı ya da düzenlediği gerekçesiyle adli makamlarca hakkında işlem başlatılmamış olması şartı da aranıyor.

ÖTV haberi bu sefer zil takıp oynatacak! Bu kişiler ÖTV’den muaf tutulacak!

YENİ DÜZENLEME NE ZAMANDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK?

Resmi Gazete'de yürürlüğe giren kanun düzenlemesinin, şubat ayı başından itibaren geçerli olacağı öğrenildi.

ÖTV NEDİR?

ÖTV, belirli mal ya da ürünler üzerinden alınan bir harcama vergisi olarak biliniyor. Avrupa Birliği (AB) ile uyum kapsamında kabul edilen ÖTV, lüks mallar, sağlığa ve çevreye zararlı mallara uygulanıyor. 

ÖTV GELİRLERİ

2021’de ÖTV gelirleri içerisinde en yüksek pay “Tütün Mamulleri” üzerinden alındı. 2’inci sırada “Motorlu Taşıtlar”, 3’üncü sırada “Petrol ve Doğalgaz Ürünleri”, 4’üncü sırada “Alkollü İçkiler”, 5’inci sırada “Dayanıklı Tüketim Malları” ve son sırada “Kolalı Gazozlar” yer alıyor.

Maçkolik arz halka oldu mu? Arz fiyatı ne? Maçkolik 1 lot kaç TL? İşte detaylar...

Bakan Nebati’den mükelleflerin su serpen açıklama! Artık o işlemlere gerek kalmayacak

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön