Oxfordlu profesörden Bitcoin uyarısı!
Oxford Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Robert McCauley, Bitcoin'in saadet zinciri kadar tehlikeli olduğunu dile getirdi.
Oxford Üniviersitesi’nde profesör olarak görev alan ekonomist Robert McCauley, İngiliz finans gazetesi Financial Times’ta yazdığı makalede dünyanın önde gelen yatırım araçlarından Bitcoin’in ponzi olarak bilinen saadet zincirinden bile daha kötü olduğunu iddia etti.
Sözcü'de yer alan habere göre; McCauley, ‘Bitcoin neden Madoff tarzı bir Ponzi şemasından daha kötü?’ başlıklı makalesinde, “Ponzi şeması sıfır toplamlı bir girişimdir. Ancak bitcoin, negatif toplamlı bir fenomendir” dedi.
Ekonomistlerin Bitcoin’i yılın en çok kazanan yatırım aracı olarak sunduğunu söyleyen McCauley, yazısında bilgisayar bilimci Jorge Stolfi’nin şunları söyledi:
“Yatırımcılar Bitcoin’i kâr beklentisiyle satın alıyorlar. Bu beklenti, nakit getiri sağlayanların kârlarıyla sürdürülüyor. Ancak bu kârlar için dışarıda bir kaynak yok; tamamen yeni yatırımlardan geliyor. Ve operatörler paranın büyük bir kısmını alıyor.”
PONZİDEN FARKLI
Ponzi sistemlerinin aksine Bitcoin’in sürekli gelir vadetmediğini belirten McCauley, “Bir bitcoin sahibinin nakit çekmesinin tek yolu, bir başkasına satış yapmaktır” dedi.
McCauley, Bitcoin’in çöküşünün ponzilerin çöküşünden farklı olacağını söyleyerek “Olası bir tetikleyici, ABD doları veya başka bir varlık ile desteklendiği varsayılan büyük bir sabit coinin çöküşü olabilir” şeklinde yazdı.
MADENCİLİK UYARISI
Bitcoin'in Ponzi şemasından farklı olarak daha büyük bir kitleye ve kaynağa sahip bir varlık olduğunu söyleyen McCauley, Bitcoin'in madencilik yoluyla tükettiği enerjinin, onu ponziden daha endişe verici bir konu haline getirdiğini belirtti.
KURUCUSU ANONİM
McCauley ayrıca Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto'nun anonim kalması sebebiyle herhangi bir dolandırıcılık durumunda yatırımcıların kayıp paralarını geri isteyeceği gerçek bir kişiye ulaşamayacağı konusunda uyardı.
PONZİ (SAADET ZİNCİRİ) NEDİR?
Ponzi sistemi, yüksek kâr sağlayan bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı hedefleyen ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemi.
Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.