Öymen'in villakent projesi 2.kez mahkemeden döndü
Kaplankaya projesiyle 2 bin 58 villalı 5 otel yapmayı planlayan Bodrum Gayrimenkul İnşaat'ın, özel orman kararına yaptığı itirazı, Aydın İdare Mahkemesi de reddetti
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in oğlu Burak Öymen'in kurucu ortağı olduğu Bodrum Gayrimenkul İnşaat'ın Muğla Milas'ta ormana yapacağı turizm tesisine Aydın Bölge İdare Mahkemesi de geçit vermedi. Daha önce de Muğla 1. İdare Mahkemesi aynı yönde karar vermişti. Zaman'ın konuyla ilgili haberlerinden sonra Uluslararası Gayrimenkul Grubu Capital Partners'a bağlı Bodrum Gayrimenkul Yatırımcılığı İnşaat Taahhüt Turizm AŞ tarafından imara açılacak 5 milyon metrekarelik arazinin 1 milyon metrekaresi 16 Ağustos 2007'de özel orman kapsamına alınmıştı. Bu alan, Bodrum'un kuzeyindeki Kazıklı Koyu'nun etrafındaki arazileri kapsıyor. Dava sürecinde yaşanan ilginçlik ise kamuoyunda '2-B' olarak anılan vasfını kaybetmiş orman arazilerinin satışına sert muhalefet eden CHP'li Onur Öymen'in oğlunun kurucu ortağı olduğu şirketin bu girişimde bulunması.
Kaplankaya adı verilen proje ile araziye, 2 bin 58 villa ve 2 bin yatak kapasitesine sahip 5 otel yapmayı amaçlayan şirket, özel orman kararına karşı önce Muğla İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. Bu aşamada İstanbul Çevre Konseyi ve söz konusu arazinin içinde tarlaları olduğunu iddia eden Erkan Tuna isimli bir köylü davaya Orman Genel Müdürlüğü yanında müdahil olarak kabul edildi. 13 Kasım 2008'de mahkeme itirazı reddetti. Bunun üzerine şirket, konuyu yargı sürecinde Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Şirket avukatı dava dilekçesinde, "Çok büyük bir turizm tesisi yapma hazırlığının, mimari projeleri de yapılarak tamamlandığı ve yatırıma geçileceği, bu işler için süreli olarak çok büyük yabancı kredi bulunduğu, kredinin ancak yatırımın başlaması ile verilebileceği de göz önünde bulundurulduğunda idari işlemin uygulanması durumunda giderilmesi çok güç zararların bulunduğu anlaşılmaktadır." ifadelerine yer verdi. 16 Şubat 2009'da Muğla İdare Mahkemesi'yle aynı yönde bir karar da Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nden çıktı. Mahkeme kararında, "giderilmesi güç ve olanaksız zararların bulunmadığını" belirtti. Şirket avukatının mahkemeye verdiği dilekçede, Muğla 1. İdare Mahkemesi'nin yaptığı keşiften sonra ismini vermediği bir orman fakültesinin öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi raporuna göre taşınmazın orman sayılmayan bir yer olduğunu ifade etti.
Akdeniz fokuna ev sahipliği yapıyor
Üzerinde ağaç bulunmayan yerin bile orman niteliğini kaybettiği bilimsel olarak kabul edilemezken bu raporun nasıl hazırlandığı ise merak konusu oldu. Bölgede bulunan bir kaynak, şirketin 80 milyon liraya aldığı araziyi aslında yatırım yapmadan yüksek bir fiyatla yabancıya satmak istediğini öne sürdü. Arazi, Milas Kadastro Mahkemesi tarafından 3 kişilik bilirkişi kararına dayanılarak 2001'de orman vasfından çıkarılmıştı. Daha sonra bilirkişi raporuna esas yerler yanmış, Orman Genel Müdürlüğü de Muğla Bölge Müdürlüğü'nün kararı temyiz etmemesini istemişti. Bu şekilde karar kesinleşmişti. Öte yandan Doğa Derneği tarafından hazırlanan, dünya literatürüne giren 'Türkiye'nin önemli doğa alanları' çalışmasında devasa turizm tesisinin yapılacağı Kazıklı Koyu 'Önemli Doğa Alanı' olarak yer alıyor. Bölge nesli tükenmek üzere olan Akdeniz fokuna ev sahipliği yapıyor. Çalışmada bölgede en önemli sorunun arkeolojik ve doğal sit statülerinin kaldırılarak ya da derecelerinin düşürülerek yapılaşmaya imkan verilmesi olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir davanın daha açılabileceği belirtiliyor.
Zaman