22 / 11 / 2024
fuzul

Özcan Işıklar: Sahildeki yazlıklar denizden 6 kilometre içeri taşınacak!

Özcan Işıklar: Sahildeki yazlıklar denizden 6 kilometre içeri taşınacak!

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sahildeki yazlıkları denizden 6 kilometre içeri taşınmak için plan yapıldığını belirterek, “İstanbul’da rant kalmadı, gözlerini sahile diktiler. Plan hazır ama seçim var diye uygulamayı ertelediler” dedi...





Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sahildeki yazlıkları denizden 6 kilometre içeri taşınmak için plan yapıldığını belirterek, “İstanbul’da rant kalmadı, gözlerini sahile diktiler. Plan hazır ama seçim var diye uygulamayı ertelediler” dedi.



Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sahildeki yazlıkları denizden 6 kilometre içeri taşınmak için plan yapıldığını belirterek, “İstanbul’da rant kalmadı, gözlerini sahile diktiler. Plan hazır ama seçim var diye uygulamayı ertelediler” dedi



Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sahildeki yazlıkların boşaltılarak yazlık sahiplerine kıyıdan 6 kilometre içeride yer verilmesi planının, yerel seçimler nedeniyle ertelendiğini, uygulamanın başlaması halinde sahillerde çok ciddi servet transferi olacağını söyledi. Işıklar, “İstanbul’da rant yeri kalmadı. İstanbul bunların gözünü karartmış. Avcılar’dan buraya kadar 100 kilometrelik bir bandı boşaltacaklar. Burada inanılmaz bir rant var” dedi.

Selimpaşa’dan Gümüşyaka’ya kadar Silivri’nin 42 kilometre sahili olduğunu kaydeden Işıklar, şöyle konuştu:

“Sahilde kentsel dönüşüm yapmak için beton testi istendi. Testlere göre yıkım yapılacak yerleri belirleyip Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Kentsel dönüşüm beklerken plan değişikliği gündeme geldi. Plana göre sahillerde 50 ile 150 metrekare arasında kalan yerleri yeşil alan ilan ettiler. Sadece Silivri’de 40 bin tane yazlık konut yeşil alan ilan edildi.” 


13 bin kişi itiraz etti

Plan askıya çıkınca, Silivri’den 13 bin kişinin itiraz dilekçesi verdiğini kaydeden Işıklar, şunları söyledi:

“Çok itiraz olunca planı şimdilik geri çektiler. Askıdan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı’nın onayıyla yürürlüğe girmesi gerekirken, yerel seçimler yaklaştığı için uygulamaya sokmadılar ama seçimlerden sonra revize edebilirler.”


6 kilometre içeride

Yazlıklarını boşaltacak olanlara denizden 6 kilometre içeride ‘transfer alanı’ oluşturulduğunu belirten Işıklar, bu konudaki sıkıntıları da şöyle anlattı:

“Yazlıkçılara, ‘Yüzde 25 imar hakkı fazlasıyla transfer alanlarından yer verilecek’ denildi. Transfer edilecek alan, başka şahısların mülkiyetinde. Yazlıkçılar o şahıslarla anlaşacak. Yazlıkçının 1200 metrekare yeri varsa transfer alanındaki şahıs, ‘500’ünü veririm’ derse ne olacak? Bu transfer yerlerini birinin topladığını düşünün. O zaman imar haklarını kaça isterse alacak. Böyle şey olur mu?”


‘Hepsi imarlı iskanlı’

Sahildeki 40 bin konutun hepsinin imarlı ve iskanlı olduğunu vurgulayan Işıklar, şu bilgileri verdi:

“Bu karar Türkiye’nin bütün kıyılarını kapsıyor. Burada büyük tepki oluştu ancak bunun Avcılar, Büyükçekmece ve Bakırköy’de anlaşıldığını sanmıyorum. Buradaki yazlık sahipleri, ‘Beni 100 metre kuralı diye kaldırıp 6 kilometre öteye atıyorsun. Benden aldığın bu yeri ilerde başkasına vermeyeceğini nereden bileyim’ diye isyan etti. Transfer planı insanları müthiş tedirgin etti.”


‘İtiraz hakkı yok’

Işıklar, kamulaştırmada itiraz hakkını kaldıran bir başka yasanın daha çıktığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Eskiden bir yeri kamulaştırırken yapacağınız işi belirtmek ve 5 yıl içinde bitirmek zorunluluğu vardı. Amacı dışında kullanmaz ve süresinde bitirmezseniz arsa yine sahibine geçerdi. Şimdi kamulaştırmaya itiraz hakkını da kaldırdılar. Transferle birleştiriyorlar bunu. Anayasal konut edinme hakkını ihlal eden bir uygulama.”


Köyler de satılacak

Transfer kararı ve kamulaştırmada itirazı sınırlayan düzenlemelerin yanısıra köy tüzel kişiliğinin de kaldırıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Köy tüzel kişiliği köyün sahibiydi. Köyün merasının, köy tüzel kişiliğine ait olan malların yönetimi, satışı, kiralanması gibi işler köylülerin katıldığı referandumla yapılırdı. Köy tüzel kişiliği köyün tapusuydu. Şimdi ne oldu? Eskiden ne yapılacağına köylünün karar verdiği alanlar Hazine’ye geçti. Şimdi Maliye Bakanı istediğine satacak. Bütün köy arazileri haraç mezat satılacak.”


‘Kanal spekülasyonu’

3. havaalanının yeri belli olmadan önce arazi alım satımları nedeniyle tapuda kuyruk oluştuğunu belirten Işıklar, şöyle konuştu:

“Korkunç alım satımlar oluştu. Bir ara fiyatlar şişti, planlar geri çekilince bu kez hızla düştü. Ardından, ‘havaalanı gidiyor’ dendi, alanın elinde kaldı. Kazanan oldu ama kaybeden de çok oldu. Havaalanının nereye yapılacağı spekülasyonu 2 yıl sürdü. Şimdi kanal projesi diye yeni bir balon oluşturulmaya çalışılıyor. Yine bir arazi satışıdır başladı. Kanal manzaralı konutlar diye ilanlar var. Ortada kanal mahal yok daha. Yapılacağına da inanmıyorum.”



Silivri’nin kitabını yazdı


Osmanlı arşivleri uzmanı olduğunu ifade eden Işıklar, arşivde 3 milyar vesika içinden Silivri’yle ilgili 20 bin döküman bulduğunu ve 3 ciltlik Silivri tarihi kitaplarını yazdığını açıkladı. Işıklar, şunları söyledi:

“Ben tarihçiyim. Osmanlı arşivlerinde Silivri belgelerini bulup çıkardım. Bu belgeleri, Osmanlı Belgeleriyle Silivri ve Milli Mücadeleden Cumhuriyete Silivri adlı iki ayrı kitapta topladım. İçinde Atatürk’ün kendi imzasıyla Silivri’yle ilgili kararları da var. Ayrıca arşivlerdeki belgelerden 116 tanesini seçip o tarihi eserler için de ayrıca bir kitap hazırladım.”


Esnaf sayısı üçte bir azaldı


“Bazen yaptırmadıklarınız yaptıklarınızdan daha önemlidir” diyen Işıklar, şöyle konuştu:

“Ben Silivri’de alışveriş merkezi yaptırmıyorum. İstanbul’da 293 tane AVM var. İstanbul’da esnaflık bitti. En kötüsü bu yapılar şehirciliğe darbe vurdu. Silivri’de 2 tane AVM var, binlerce esnafın kapanmasına sebep oldu. 9 bin esnaf vardı, 3 bin 500’e düştü. Hem de nüfusun 4 kat artmasına rağmen...”


Ortodoksların hac yeri


Silivri’nin Ortodokslar için önemli bir yer olduğunu kaydeden Işıklar, şu bilgileri verdi:

“Bir Ortodoks hacı olmak için Silivri’ye gelmek zorunda. Bunu Patrik Bartholomeos söylüyor. Onların ilan edilmiş en son azizi Nektaryus, Silivri’de yaşamış. Katolikler için Meryem Ana neyse, Ortodokslar için de Nektaryus o değerde. Bartholomeos, Ortodoksların ayinlerinde her pazar Silivri’nin adının geçtiğini söyledi. İlahi, ‘Silivri’nin büyük oğlu’ diye başlıyormuş.”


Hristiyanlık propagandası

Aziz Nektaryus’un evinin olduğu yeri tespit ettiklerini belirten Işıklar, şöyle konuştu:

“Evi yapmak için proje ve hatta maket bile hazırlattık ama yaptıramıyoruz. Evin bulunduğu yer bir emekli öğretmenin. Kamulaştırmak istedik. Burada Hristiyanlık propagandası yapacaklar diyerek mahkemeye dava açtı. Mahkeme de projeyi iptal etti. Kendisine 10 kat fiyat verdik kabul etmedi. Komşu ülkeler Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Sırbistan hepsi Ortodoks. Din ve kültür turizmi için müthiş bir yer burası. Bunu avantaja çevirmemiz lazım.”


Dünyanın en uzun üçüncü suru

Silivri’de günübirlik turizmi geliştirmek için çalıştıklarını, ilçenin büyük turizm potansiyeli barındırdığını kaydeden Işıklar, “Çin Seddi ve İngiltere’den sonra dünyanın en uzun üçüncü suru Silivri’de... 50 kilometrelik su kemeri ve sur, Karadeniz‘e kadar uzanıyor. Adı Anastasya Surları. Kanal projesi yerine dünyanın en büyük suru ortaya çıkartılsa bitmez tükenmez bir hazine olur. İngiltere’de Anastasya Surları için üniversitede kürsü bile var. Ayrıca Bizans’ın ayakta kalan tek köprüsü Kınalı kavşağında. Kanal projesinden gelir umuyorlar. En büyük hazinemiz bunlar” diye konuştu.


‘Silikon Vadisi’ne cezaevi yapılıyor!’


İstanbul’un 100 binlik planında, Silikon Vadisi’nin Silivri’de yerinin belirtildiğini kaydeden Işıklar, şöyle konuştu:

“Silikon Vadisi’ni yapmak kanaldan daha önemli. 3.5 milyar liraya tamamlanır. Böyle bir proje Trakya’yı ihya eder. Yeri, cezaevinin yapıldığı alanlar.

Şu anda cezaevinin olduğu yer Silikon Vadisi için ayrılmış arazi. Orada 9 bin 600 tutuklu var. İnfaz koruma memurlarıyla birlikte 15 bin kişi. Şimdi yanına yüksek güvenlikli cezaevi de yapılıyor. Orası da 15 bin kişilik olur. Mahkeme salonları bitti. Cezaevi, Silivri’ye yapılmış en büyük hasar. Silikon Vadisi planını yaptık. 1 milyon 200 bin metrekare Silikon Vadisi, 800 bin metrekare de ileri teknoloji alanı için yerimiz var.”


4 üniversitenin arazisi hazır


Kamu arazilerini ranta konu ettirmediğini kaydeden Işıklar, şunları söyledi:

“Kamusal alanları koruyoruz. Silivri’yi üniversite kenti yapmak istiyoruz. Kamu arazilerini üniversite alanı olarak plana koyduk ve tapuya işlettik. 4 tane üniversite yerimiz var. Vakıf üniversitelerinin yanısıra İstanbul, Marmara ve Yıldız, Arıkan’ın kurduğu MEF Üniversitesi, bir Alman üniversitesi ilgileniyor. Türk Hava Kurumu’nun Uzay ve Havacılık Üniversitesi’ni tahsis ettik, proje aşamasında. Binayı yapınca hemen gelecek ama görünmeyen bir el engelliyor. Bu iktidarın iş yaptırmama anlayışını kabul etmiyorum.”




7 bin kişiyi işe yerleştirdik


Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, kurdukları Kariyer İstihdam Ofisi kanalıyla 7 bin gence meslek öğretip iş sahibi yaptıklarını söyledi


İşkur ve Kosgeb ile işbirliği yaparak belediye bünyesinde Kariyer İstihdam Ofisi kurduklarını belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “7 bin gencimizi işe yerleştirdik” dedi.

Silivri’nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Işıklar, şu bilgileri verdi:

“Fabrikalar işçi arıyor ama çok sayıda da işsiz var. Meslek kursları açıp gençlere meslek öğretiyoruz. Fabrikalarla konuşup gençlerimizi işe yerleştiriyoruz. İş bulma garantili kurs veriyoruz. Yapacağı işi bizzat uygulamalı olarak öğretiyoruz. Birçok işsiz gencimizi asgari ücretin iki katı ücretle işe başlattık.”

Kariyer ve İstihdam Ofisi’nin 2009’da kurulduğunu belirten Işıklar, şunları söyledi:

“Kalifiye eleman arayan işverenlerle, iş arayan vatandaşları buluşturuyor. İşsiz vatandaşları sertifikalandırarak meslek sahibi yapan Kariyer İstihdam Ofisi, toplam 6 bin 927 işsizi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde istihdam edilmelerini sağlayarak bu alanda bir rekora imza attı. Garsonluk, Plastik Enjeksiyon Operatörü, Ofset Baskı Operatörü, Giyotin Makas Elemanı, Mekanik Bakım Onarımcı, Makine Montaj Elemanı, Pres Tezgah Operatörü, Tekstil Dikiş Operatörü, Tekstil Ütücüsü, Frezecilik ve Girişimcilik branşlarında mesleki eğitim kursları açıldı.”


‘OSB ıslah planını yaptık’

Silivri’de dağınık halde 456 tane fabrika olduğunu kaydeden Işıklar, ıslah organize sanayi bölgesi kurmak için plan yaptıklarını açıkladı.

Türkiye’nin 800 milyar dolarlık gayri safi milli hasılasının (GSMH) yüzde 3’ünün Silivri’de üretildiğini belirten Işıklar, şöyle konuştu:

“GSMH’nın 24 milyar doları buradan çıkıyor. 3 tane ıslah OSB’nin başvurusunu yaptık. Sanayiyi İstanbul’dan çıkarmak istiyorlar. Ama yeni kurulmuş fabrikalar var. Islah OSB’de sanayiyi mevcut yerinde koruyor, komşu parsellere ruhsat vermiyorsunuz. Sanayici de tedirgin, kaçak gibi çalışıyor. İhracat yapacak, Avrupa’dan denetçiler geliyor, ruhsat gösteremiyor. Kredi alacak, mülkünü teminat olarak koyamıyor. Sanayide 40 bin kişi çalışıyor. Sanayicilerle birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüştük. ‘Ekonomik ömrünü tamamlayana kadar kalabilir’ denildi ama bunu resmileştirmediler.” 


‘18 bİn kİşİye gıda yardımı yapıyoruz’


Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Gıda Bankası aracılığıyla her ay 3 bin 750 ailede toplam 18 bin kişiye ücretsiz gıda yardımı yaptıklarını açıkladı.  Işıklar, şunları söyledi:

“Silivri Belediyesi İstanbul’da bir ilk, Türkiye’de 5’inci olan Silivri Gıda Bankası ile açık, saydam ve kamusal tarafsızlıkla hizmet veren mekanizmasını koruyarak çalışmalarını sürdürüyor. Yılın belli günlerinde değil, sürekli olarak, ayrım gözetmeden herkese hizmet veriyoruz.”

Sosyal Yardımlaşma’ya başvurup da yardım talepleri reddedilenlere de gıda yardımı yaptıklarını belirten Işıklar, şöyle konuştu:

“Sosyal Yardımlaşma’ya müracaat edip de üzerinde hisseli olarak 5 dönüm tarla ya da dedesinden miras 75 model araba görünenler, bu varlıkları hiçbir gelir getirmediği halde yardım alamıyor. Asgari ücretli olarak bir işte çalışanlara da yardım yapılmıyor. Biz bu asgari ücretin 4 nüfusa yetmediğini biliyoruz. Bu nedenle muhtar, imam, öğretmen, vergi dairesi, SGK gibi kurumlardan çapraz sorgulama yaparak gerçekten ihtiyacı olanlara yardım yapıyoruz.”


Silivri’de ev kadını olmak kader değil


Silivri Belediyesi’nin sayısını beşe çıkardığı Mahalle Evleri’nde, kadınlar aldıkları kurslarla birarada üretebilmenin keyfini yaşarken, sosyal hayatın da içerisinde yer alıyor.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın, ‘en önemli sosyal projelerden biri’ olarak nitelediği Mahalle Evleri 1000 kursiyere ulaştı. Mahallelerde hemşericilik bilincinin ve kentlileşmenin gelişimine yönelik faaliyetlerde bulunmak, kadınlara yönelik hizmetler gerçekleştirmek amacıyla kurulan Mahalle Evleri’nde, ahşap - seramik boyama, kurdele nakış ve dekoratif sabun yapımı kurslarının yanısıra, sağlık ve eğitim seminerleri de veriliyor.

Başkan Işıklar’ın etkinliklerde misafirlerine sunuğu hediyeler de Mahalle Evi kursiyerleri tarafından hazırlanıyor. Silivri’nin simgeleşen Yoğurtçu Heykeli’nin maketleri, Silivri manzaralı dolap süsleri, ahşap hediye kutuları kursiyerler tarafından büyük bir titizlikle Silivri Belediyesi hediyelikleri haline getiriliyor.

Mahalle Evleri’ne gelen anneler, ‘çocuğumu nereye bırakacağım’ diye düşünmüyor. Annelerinin kursta geçirdiği zamanda, çocuklar da kendileri için özel olarak hazırlanan oyun odasında oyuncaklar ve boyama setleriyle keyifli vakit geçiriyor.  


Işıklar: Gurur duyuyorum

Mahalle Evleri’nde kursiyerleri ziyaret ederek, yapılan çalışmaları inceleyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; şunları söyledi:

“Yeni Mahalle, Mimarsinan ve Gümüşyaka mahallelerimizde hizmet veren Mahalle Evleri’mizi her mahallemizde açmak istiyoruz. Yapılan çalışmalar duyuldukça, ortaya çıkan el emeği eserler sergilendikçe talepler artıyor. Bugün yaklaşık 1000  kursiyerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ortaya konan emeği gördükçe gurur duyuyorum. Mahalle Evleri’mizde kurslarımızın yanısıra psikoloğumuz tarafından sağlık ve eğitim seminerleri, danışmanlık hizmetleri de veriliyor. Kursiyerlerimizden gelen taleplere göre farklı branşlarda kurslar açarak, talebi artırmayı ve her mahallemize Silivri Belediyesi Mahalle Evi kazandırmayı planlıyoruz.”


24 branşta sanat kursu


Silivri Belediyesi Kültür Merkezi, 24 ayrı branşta, toplam 4 bin 663 kursiyere ücretsiz eğitim veriyor. Kültür merkezinde, akademik eğitmenler tarafından ücretsiz olarak verilen 24 kurs şöyle:

Gitar, keman, ud, kanun, bağlama, Türk halk müziği korosu, Türk sanat müziği korosu, yetişkinler için resim, çocuklar için resim, bale, Arjantin tango, plates-step-aerobik, ebru, keçe işlemeciliği, deri işlemeciliği, piyano, salsa-çaça, ahşap-seramik-cam boyama, takı tasarım, ahşap rölyef, yetişkin tiyatro, çocuk tiyatro, halk oyunları ve klarnet.


Topluma psikolojik destek


Silivri’de yeterince karşılanamayan ya da ulaşılamayan hizmet alanlarına yönelik sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla kurulan Silivri Belediyesi Toplum Destek Merkezi, psikolojik danışmanlık hizmetleri, sosyal ve hukuki sorunlarda danışmanlık, eğitim hizmetleri olarak ücretsiz hizmet vermeyi sürdürüyor.

Turgut Reis İlköğretim Okulu karşısındaki Silivri Belediyesi hizmet binasında çalışmalarını sürdüren Toplum Destek Merkezi, aile içi iletişim sorunlarından, çocukların okul sorunlarına, sosyal yaşamdaki sorunlardan, ebeveynlerin yaşama dair sorunlarının çözümünde onlara bir el uzatıyor. Merkez, ilçede hizmet veren kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği çalışmaları gerçekleştiriyor.


Avrupa tarzı belediyecilik


İnsan odaklı belediyecilik anlayışını benimsediklerini kaydeden Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Belediyecilik bundan sonra Avrupa’daki gibi olacak” dedi. Işıklar, şöyle konuştu:

“Belediyecilik artık yol, bina yapmak, şu bu değil, insanın günübirlik ihtiyaçlarına karşılık verebilmek anlamına geliyor. Bunu sağlamak için kapatılarak Silivri Belediye’sine bağlanan beldelerde mahalle konseyleri kurduk. Artık insanların çalacağı bir kapı var. 7 bin çocuğu yaz okuluna götürdük. Okula başlayan bütün çocuklara zengin-fakir ayrımı yapmadan okul çantası ve içinde 45 parçalık kırtasiye malzemesi veriyoruz. Camilere, sokakta namaz kılanlar için portatif seccade dağıttık. Bütün berberlere önlük, sanayide çalışanlara tulup yaptırdık. Belediyecilik insanlara dokunmak demek. Kahvelere konulacak ekranlarla çiftçiye tarım konusunda rehberlik edeceğiz. 23 tane spor kulübümüz var. Planlama, yol, su, kanalizasyon, mezarlık, mezbaha, itfaiye yetkileri Büyükşehir’e geçti. Gelir getiren kısımları aldılar bize hamaliye, angarya kısmı kaldı. Büyükşehir’in 22 katrilyon bütçesi var, bize verdiği 15-20 milyon lira devede tüy bile değil. İller Bankası’nın nüfusa göre ödenek vermesi yanlış. Silivri çok ihmal edilmiş bir yer.



Milliyet Gazetesi

 


Geri Dön