İmar

Özcan Işıklar Silivri projelerini anlattı!

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, imar planlarında 4 üniversite için yer ayırdıklarını belirterek, “Silivri’yi üniversite kenti yapmak istiyoruz. Turizm, tarım ve bilişimde örnek bir kent olacağız” dedi

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri’nin turizm, tarım, üniversite ve bilişim teknolojileriyle kalkınıp gelişeceğini söyledi. Işıklar, “İstanbul’da Silivri örnek bir kent olacak” dedi. Silivri’yi üniversite kenti yapmak istediklerini belirten Işıklar, şunları söyledi:

“Kamu arazilerini üniversite alanı olarak plana koyduk ve tapuya işlettik. 4 tane üniversite yerimiz var. Vakıf üniversitelerinin yanısıra İstanbul, Marmara ve Yıldız, MEF Üniversitesi ve bir Alman üniversite ilgileniyor. Türk Hava Kurumu’nun Uzay ve Havacılık Üniversitesi’nin yerini tahsis ettik, proje aşamasında.”

İstanbul’un 100 binlik planında, Silikon Vadisi’nin Silivri’de yerinin belirtildiğini kaydeden Işıklar, “Planını yaptık. 1 milyon 200 bin metrekare Silikon Vadisi, 800 bin metrekare de İleri Teknoloji alanı için yerimiz var. Bu proje sadece Silivri’yi değil, tüm Trakya’yı ihya eder” dedi.

Işıklar, 7 bin yıllık geçmişi olan Silivri’nin din ve kültür turizmi için çok uygun olduğunu belirterek, yoğun bir tanıtım kampanyası başlatacaklarını söyledi.


‘Çin Seddi gibi surumuz var’

Silivri’nin Ortodokslar için önemli bir yer olduğunu belirten Işıklar, şöyle konuştu:

“Dünyanın bütün Ortodokslarının son azizlerinin doğum yeri Silivri, burası bir anlamda onların ibadet yapacakları, hacı olacakları yer. 350 milyon Ortodoks var, bunları getiremiyoruz. Burada üç semavi dinin mensupları yaşamış, onların izleri var, bütün bunlar büyük turizm potansiyeline işaret ediyor.”

Silivri’de günübirlik turizmi geliştirmek için çalıştıklarını, ilçenin büyük turizm potansiyeli barındırdığını kaydeden Işıklar, “Çin Seddi ve İngiltere’den sonra dünyanın en uzun üçüncü suru Silivri’de... 50 kilometrelik su kemeri ve sur, Karadeniz’e kadar uzanıyor. Adı Anastasya Surları. Dünyanın en büyük suru ortaya çıkartılsa bitmez tükenmez bir hazine olur. İngiltere’de Anastasya Surları için üniversitede kürsü bile var. Ayrıca Bizans’ın ayakta kalan tek köprüsü Kınalı kavşağında. En büyük hazinemiz bunlar” diye konuştu.


Tarım teknolojileri parkı

Işıklar, tarım teknolojilerinin kurulması için de planda yer ayrılan tek alanın Silivri olduğunu belirtti. Işıklar, “Türkiye’de ilk defa bir belediye tarım projesi yapıyor. 430 kilometrekare tarım alanımız var. Burada yetişen ürünlerle bütün İstanbula bakarız” dedi.

Namık Kemal Üniversitesi, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ve Silivri Belediyesi’nin üçlü protokol yaptığını ifade eden Işıklar, “Üniversiteyle aromatik bitkiler yapıyoruz. Nane, rezene, kekik, anason alıyoruz burada yetiştiriyoruz. Mesela ısırgan otu, en büyük kozmetik şirketi alıcımız, uzaya giden araçların lifleri bundan yapılıyor. Tarım teknolojileri parkı sadece Silivri’de var” dedi.



Silivri’nin tarihini yazdı


Osmanlı arşivleri uzmanı olduğunu ifade eden Işıklar, arşivde 3 milyar belge içinden Silivri’yle ilgili 20 bin döküman bulduğunu ve

3 ciltlik Silivri tarihi kitaplarını yazdığını açıkladı. Işıklar, şunları söyledi:

“Ben tarihçiyim. Osmanlı arşivlerinde Silivri belgelerini bulup çıkardım. Bu belgeleri, Osmanlı Belgeleriyle Silivri ve Milli Mücadeleden Cumhuriyete Silivri adlı iki ayrı kitapta topladım. İçinde Atatürk’ün kendi imzasıyla Silivri’yle ilgili kararları da var. Ayrıca arşivlerdeki belgelerden 116 tanesini seçip o tarihi eserler için de ayrıca bir kitap hazırladım.”


‘Altyapı yatırımları hız kazanacak...’


* ‘E-5’e vİyadük yapılacak’

Işıklar, E-5 karayolunu üste alma çalışmalarını bu dönem tamamlayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

“E-5 karayolu viyadük olacak. Silivri’yi ikiye bölen E-5 karayolunun yukarı kaldırılmasıyla konutlar bölgesi ve Silivri merkezi arasındaki bağlantı kesintisiz olacak. Şehir içi trafik de rahatlayacak. Bu sorunu bir yıl içinde çözeceğiz.”


* ‘Gümüşyaka’ya battı-çıktı’

E5 karayolunun Gümüşyaka’da tehlike oluşturduğunu kaydeden Işıklar, “Tehlike arz eden bu durum ‘battı-çıktı’ tekniğiyle ortadan kaldırılacak. Proje Gümüşyaka halkının daha huzurlu yaşamasına önemli katkı verecektir” diye konuştu. Işıklar ayrıca, bir yıl içinde Silivri’de imara kapalı alan kalmayacağını ve raylı sistemi de 5 yıl içinde Silivri’ye getirmek istediklerini söyledi.


* ‘Estetİk kurulu kuracağız’

Silivri’de yeniden göreve gelince ilk işlerinin ‘kent estetik kurulu’ kurmak olacağını kaydeden Işıklar, şu bilgileri verdi:

“Bu kurul aslında bütün şehirlere lazım. Birçoğunda kağıt üzerinde var ama uygulanmıyor. Biz bu kurulun kararlarını, şehirde sokağa koyacağınız lambadan, banktan, yapacağınız parktan tutun da bina estetiğine kadar tüm unsurlara uygulayacağız. Kent estetik kurulu, sokak isim levhasından tutun, şehir dokusu, yol yapımı, sahil düzenlemesi, kentin tarihi değerlerinin ortaya çıkarılması, şehrin estetik anlayışla yorumlanması gibi her konuda proje geliştirecek.”


* ‘8 mahallede meclİs var’

Işıklar, Türkiye’de mahalle meclisi kuran ilk belediye olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“İstanbul’un büyükşehir olunca beldeler mahalle oldu, 8 belde belediyesi kapatıldı. Onlar kapatılınca onların temsil yeteneği de kayboldu. Biz de meclisimizden bir karar geçirdik ve mahalle meclisleri kurduk. Artık her mahallede 16 kişilik meclislerimiz var. Onlar kararları alıyor, meclisimize getiriyor ve takip ediyoruz.”


Milliyet