23 / 12 / 2024

Özel okul açılışlarına 'teminat şartı' çağrısı!

Özel okul açılışlarına 'teminat şartı' çağrısı!

TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, özel okulların durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dal, ''Mutlaka okul açılışlarına teminat şartı getirilmeli'' dedi.



Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, sektörün daha rasyonel bir yapıya kavuşturulması için yeni mevzuat çalışmalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Öğretmenlerin 12 aylık sözleşmesine yönelik maaşların sağlıklı bir şekilde ödenmesi için mutlaka okul açılışlarına teminat şartı getirilmeli." şeklinde konuştu.

Dal, özel okulların durumuyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okulların açılış şartlarının yeniden düzenlenmesini içeren mevzuat çalışmalarının süreceğini ve bu konuda Özel Öğretim Kurumları Platformu olarak önerilerini Bakanlığa ilettiklerini söyleyen Dal, "30 yıldır özel öğretim sektöründeyiz. Gerçekten bu kadar yakın ve olumlu görüşmeler yapabildiğimiz bir dönem olmadı. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'a, Bakanlık bürokratlarına çözüm odaklı yaklaşımlarından dolayı müteşekkiriz." dedi.

Yönetmelik kapsamında çalışmaların olumlu bir şekilde sürdüğünü söyleyen Dal, özel öğretim kurumları olarak bu çalışmaların bir an önce sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti.

- "500 kişilik okulda 50-60 öğrenciyle süreci kurtarmaya çalışıyorlar" 

TÖZOK Başkanı Dal, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla tüm eğitim kademelerinde toplam 14 bin 311 özel okulun bulunduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu yıl itibarıyla öğrenci sayısı yaklaşık 1,5 milyona çıktı ama boş kontenjanlar daha fazla arttı. Şu an özel okulların 3 milyon 800 binlik kontenjanlarının yaklaşık yüzde 60'ı boş. Hem velilerden hem de eğitimcilerden, yaşanan sıkıntılara yönelik çokça telefon alıyoruz. Bize ulaşan bilgilere göre, bu senenin sonuna kadar 100 civarında özel okul kapısına kilit vurabilir. Çünkü 500 kişilik okulda, 50-60 öğrenciyle süreci kurtarmaya çalışıyorlar. 

Yaklaşık 1,5 milyon özel okul öğrencisinin 50 binini ilgilendiren bir durum söz konusu. Asla bütün sektörü kapsayan bir durum değil. Belli birkaç tane okul var. Bu kurumlarda öğretmenlerimizin, velilerimizin sıkıntıya düşmemesi için bu konuda devletimizin desteklerini bekliyoruz. Tek bir öğrencinin, öğretmenin zarar görmesini istemeyiz. Sektörün ayağa kaldırılması, yoluna güçlenerek devam etmesi ve rasyonel bir yapıya kavuşturulması için yeni mevzuat çalışmalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor." 

- "Özel okul açılışları dondurulsun, teminat şartı ve kota getirilsin"

Bu sıkıntıların çözümü için, bir an evvel beklenen yasal düzenlemelerin hayata geçirileceğini söyleyen Dal, "Özel okul yatırımları milli servettir. Önerimiz, bu okulların yok olmamaları için özel okul açılışlarının 2-3 sene dondurulması, yeni ruhsat verilmemesi. Sağlık sektöründe yatırım yapmak isteyen, yatırıma devam etmeyecek bir hastanenin ruhsatını devralıyor. Ciddi finansla eğitim sektörüne girmek isteyen herkes, devralabileceği bir ruhsat bulabilir." ifadelerini kullandı.

Böylelikle okulların boş kontenjanlarının yükseleceğini belirten Dal, "Bir bölgede 3 okul olması gerekirken 13 okul olursa, bu, sektörü hem kan kaybına uğratıyor hem de eğitim kalitesinin düşmesine sebebiyet veriyor. Özel okul açılışlarına da kota getirilmeli. Bölgesel, şehirsel ve sosyo-ekonomik yapılar incelenerek her il ve ilçe için ayrı kota hesaplanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Nurullah Dal, 2 sene önce açılan bir özel okulun "ben eğitime devam edemeyeceğim" diye konuşan öğrenci, öğretmen ve velileri mağdur ettiğini söyledi. Dal, "Bu tip sorunların artık yaşanmaması, öğretmenlerin 12 aylık sözleşmesine yönelik maaşların sağlıklı bir şekilde ödenmesi için mutlaka okul açılışlarına teminat şartı getirilmeli." açıklamasında bulundu.


 


Geri Dön