02 / 05 / 2024

Orucun aşırı sıcaklara denk gelmesi klima satışlarını artırdı!

Orucun aşırı sıcaklara denk gelmesi klima satışlarını artırdı!

Birkaç yıl öncesine kadar lüks olarak görülen klimalar, olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biri oldu. Ramazanda 16 saati aşan orucun aşırı sıcaklara denk gelmesi de satışları yüzde 20 artırdı



Bilinçli tüketiciler ile enerji tasarruflu klima satışı yüzde 70 arttı.

Bu sene geç gelen fakat mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ve son zamanlarda lüks sınıfından çıkarak ihtiyaç hâline gelen klimaların satışları hızla artıyor. İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Başkan Yardımcısı Nedim Zalma, aşırı sıcakların 16 saati aşan oruca denk gelmesiyle satışların daha da hızlanacağını söyledi. Birkaç yıl öncesine kadar klimanın lüks olarak görüldüğünü, ancak milli gelirdeki artışa paralel olarak lüks kavramının ihtiyaca dönüştüğünü ifade eden Zalma, Artık her eve bir klima yerine, her odaya bir klima konulmaya başlandı. Klimalara yoğun talep var. 2010da 722 bin split klima satıldı. Bu yıl klima satışında yüzde 20lik artış bekliyoruz dedi.

Türkiyede sektörün hızla geliştiğini ve ülkemizin dünyada yüzde 2.5, Avrupada ise yüzde 13lük pazar payına sahip olduğunu söyleyen Zalma, 2009 yılında 1.2 milyar dolar olan sektör büyüklüğü 2010da 1.5 milyar dolara ulaştı. Endüstriyel-merkezi klima ve aksamlarındaki büyüme, yatırımlar ve inşaat sektöründen birebir etkileniyor. 2009da yüzde 30luk bir daralma yaşandı. Ancak bu düşüş 2010da yeniden yükselişe geçti. Bu yıl pazarın 1.8 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz diye konuştu. 2008-2009 yıllarında A sınıfı enerji verimliliği olan ürünlerin oranının yüzde 40 olduğunu belirten Nedim Zalma, Enerji verimliliğinin önem kazanması ve tüketici bilincinin artması ile 2010 yılında bu rakam yüzde 70e çıktı. Giderek artan tüketici bilinci ve 2007de yürürlüğe giren Enerji verimliliği yasası ile sektörde çevreci ürünlerin sayısında artış yaşandı. Enerji verimliliği yüksek Inverter teknolojisine sahip ürünlerin sektördeki oranı ise 2008de yüzde 5 iken 2010da bu yüzde 20ye çıktı dedi.

YERİ VE SICAKLIĞI DA HESAPLAYIN

Klima satın alınırken dikkat edilecek hususlara da değinen Nedim Zalma; klimanın kullanılacağı alanın genişliği, güneş alma oranı, alandaki kişi sayısı gibi noktaların dikkate alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi: Serinlerken sağlığınızın bozulmasını istemiyorsanız ortamı aniden değil kademeli olarak soğutmalısınız. Ayrıca soğuk havanın doğrudan size gelmemesi için monte edileceği alanı da doğru belirlemeniz son derece önemli.

Fiyatlar 600-2000 TL arasında

Ev tipi spilit klimaların fiyatları 600 ila 2 bin lira arasında değişiyor. En fazla tercih edilen ürünler ise fiyatlarının daha yüksek olmasına rağmen inverter klimalar. İnverter teknolojisini kullanan cihazların fiyatlarının daha yüksek olmasına karşın daha az elektrik sarfetmesiyle daha avantajlı bir ürün haline geliyor. Özellikle yerli markaların İnverter ürünleri Avrupada da çok revaçta.
Türkiye


Geri Dön