Özel okullarda yasaya rağmen zam yüzde 300'e dayandı!
Özel okullarda geçen sene yaşanan ‘fahiş fiyat' krizi bu sene de tekrarlanıyor. Bazı okullar yüzde 57'lik artış tavanını ek ücretlerle delip yüzde 300'e kadar çıkarıyor. İsyan eden velilere de ‘çocuğunu okuldan al' baskıları yapılıyor.
Yıllık enflasyon oranıyla beraber özel okulların uygulayacağı tavan zam oranı da resmen belli oldu. Yönetmeliğe göre özel okullarda tavan zam oranı bu yıl için yüzde 56.89'un üzerinde olamayacak. Fakat sektördeki pek çok özel okul; yemek, servis, kırtasiye, kitap gibi ek hizmetlerle tavan zam sınırını deliyor. Erken kayıt sebebiyle çocuğunun kaydını yenilemek amacıyla okula giden veliler yüzde 300'lere varan orandaki fiyat artışları karşısında çaresiz kalırken, özel okullar tüm dünyayı etkileyen pandemi döneminde yaşadıkları kayıplar sebebiyle indirime yanaşmıyor. Kartal'daki özel bir ilköğretim okulunda çocuğu eğitim gören M.S., 3. sınıfa giden oğlunun kaydını yenilemek amacıyla okula gittiğinde yüzde 300'lük zam karşısında büyük bir şok yaşadığını belirtiyor. M.S., "Senelik 47 bin lira şeklinde olan kayıt ücreti bir anda 175 bin liraya çıkarıldı. Hiçbirimizin geliri yüzde 300 yükselmiyor. Bu okul ücretlerini karşılamamız da mümkün değil" dedi.
VADE FARKI YANSITILIYOR
Akşam'dan Özgül Öztürk'ün haberine göre pek çok veli söz konusu bu rakamı kabul etmeyerek kayıt yenilemedi. Velilerden ayrıca vade farkının talep edildiğini dile getiren Özel Okul Velileri Platformu yetkilileri, "Platformumuza üye olan velilerin neredeyse tamamı tavan sınırların üzerinde zam yapmak zorunda kalıyor. Şikayetçi olan velilere servis hizmeti verilmedi, çocuğunu okuldan almasını istediler. Hatta çok ciddi mobbing de görüyorlar" açıklamasını yaptı.
YÖNETMELİĞE GÖRE EN FAZLA ZAM YÜZDE 57
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının Aralık ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 53.86, yurt içi üretici fiyatları yüzde 49.93 arttı. MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki son düzenlemede "(Bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE + bir önceki senenin ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz" ibaresi yer alıyor. Buna göre özel okulların, tavan olan yüzde 56.89'un üzerinde zam yapmaları da yasal olarak yasak.
KENDİ MÜLKÜ OLANLAR 'TAVAN'A UYUYOR
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek enflasyon oranı sebebiyle son birkaç senedir hem okulların hem de velilerin mağdur olduğunu belirten Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı Derya Kargılı "Ülke ekonomisi sebebiyle her şeyde çok ciddi fiyat artışları var. Maliyetler 6 aylık, 3 aylık hatta günlük bile değişiyor. Buna karşın eğitim kurumlarımız senede bir defa fiyat artırabiliyor. Biz öğretmenlerimize bu sene 5 defa zam yaptık, aksi takdirde uzman eğitmenlerimizi kaybedebiliriz" diye konuştu.
Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı Derya Kargılı, "Veliler bence bir okula çocuğunu kaydettirirken öğretmen maaşlarını sormalılar. Biz bu sene kayıt ücretlerine yüzde 50'nin üzerinde zam yapmıyoruz. Fakat bizim kendi mülkümüz, dolayısıyla kira ödemiyoruz. Bu sebeple tavan uygulamasına birçok okul maalesef uyamıyor" dedi.
300 BİN ÖĞRENCİ DEVLETE GEÇTİ
Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Pandemiden beri özel okullar ciddi oranda kan kaybetti. Toplamda 1.7 milyon öğrencinin eğitim gördüğü sektörümüzde şu anda 1.4 milyon öğrenci var. 300 bin öğrenci de devlet okullarına geçti. Artan giderler ve öğretmen maaşları sebebiyle zor dönemden geçiyoruz. 2000 okulun ayakta kalabilmesi, kapısına kilit vurmaması için en az yüzde 100 oranında zam yapmaları gerekiyor."
2023'te 111 bin esnaf kepenk indirdi!
AVM'ler neden teker teker batıyor?
Ev alıp satmak isteyenler dikkat! Sahte emlak komisyoncusundan tam 430 bin Euro'luk dolandırıcılık!