27 / 04 / 2024

Özel sektörün yurt dışına olan kredi borcu temmuz ayında azaldı!

Özel sektörün yurt dışına olan kredi borcu temmuz ayında azaldı!

Merkez Bankası verilerine göre özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, temmuzda 2022 sonuna oranla 2,6 milyar dolar azalışla 155,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Temmuz 2023 dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ile ilgili rakamlar açıklandı.

Buna göre, temmuz ayında özel sektörün yurt dışından aldığı toplam kredi borcu 2022 sonuna oranla 2,6 milyar dolar düşerek 155,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde, özel sektörün yurt dışından getirdiği uzun vadeli kredi borcu 3,4 milyar dolar düşerek 146,3 milyar dolara inerken, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 828 milyon dolar artarak 9 milyar dolara yükseldi.

Bloomberght.com’daki habere göre bankaların uzun vadeli kredi şeklindeki borçlanmaları temmuzda 2022 sonuna göre 48 milyon dolar düşerken, tahvil ihracı şeklindeki borçlanmaları 1,1 milyar dolar azalışla 12,7 milyar dolara indi. Bu dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 88 milyon dolar yükselirken, tahvil stoku ise 1,2 milyar dolar azalışla 1,2 milyar dolara indi.

Bu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 344 milyon dolar inerken, tahvil stoku da 898 milyon dolar düşerek 8,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bankaların kısa vadeli kredi biçimindeki borçlanmaları, Temmuz 2022 sonuna göre 39 milyon dolar artış göstererek 5,1 milyar dolar olurken, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları da 601 milyon dolar artışla 1,7 milyar dolara çıktı.yükseldi.

BU YILKİ ÖDEME 43,4 MİLYAR DOLAR

Uzun vadeli kredi borcuna ilişkin temmuz sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç geçen yıl sonuna göre 1,4 milyar dolar yükselerek 103,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde kısa vadeli kredi borcuna yönelik tahvil hariç özel alacaklılara olan borç da 376 milyon dolar artışla 7,9 milyar dolara çıktı. Uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,7'si dolar, yüzde 36,5'i euro, yüzde 2'si Türk lirası ve yüzde 2,8'i diğer döviz cinslerinden meydana geldi. Kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 39,2'si dolar, yüzde 36,8'i euro, yüzde 17,5'i Türk lirası ve yüzde 6,5'i diğer döviz cinsleri ile yapıldı.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön