Sektörel

Özel yap-sat müteahhitliği kayıt altına alınacak!

Mustafa Demir özel yap-sat müteahhitliğini kayıt altına alacaklarını açıkladı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "özel yap-sat müteahhitliğini kayıt altına alacaklarını, 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek kanunla, bakanlıktan belge almayan hiçbir
vatandaşın, özel yapı alanında inşaat ruhsatı alamayacağını" bildirdi.

Bakan Demir, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi tarafından İskenderun Belediye Kültür Sarayı'nda düzenlenen, "İnşaat Sektörü 2009 Yılı Analizi ve 2010 Yılı Beklentileri" konulu "Türkiye İstişare Toplantısı"ndaki konuşmasında, krize rağmen sektörün olumlu gelişmeler yaşadığını ve geleceğe umutla baktığını bildirdi.

Kamu ihale kanunu uygulamasının başarı ile yürütüldüğünü belirten Demir,

"Kanunun sözleşme şartlarını daha sağlama alıp yükleniciyi birazcık daha elini  kolunu bağlar tarzda hazırlandığı doğru. Ancak, asıl problem, bazı firmalarda sağlıklı denetim yapılmadığı için sağlıklı rekabet ortamı oluşturulamıyor. Kamu ihale kanununun şeffaflık ve en uygun teklifi verene işi verme gibi iki temel şartı vardır. En uygun teklifi verene işi verilip denetimi yapmak lazım' diye konuştu.

Bakan Demir, özel yap-sat müteahhitliğini kayıt altına alacaklarını belirterek, "1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek kanunla, bundan sonra bakanlıktan belge almayan hiçbir vatandaş, özel yapı alanında inşaat ruhsatı alamayacak" dedi.

Sigorta ve vergi borcu olanların yeni bir inşaata başlayamayacağını da ifade eden Demir, artık Türkiye'de, ruhsat proje ve eklerine yapı yapma kavramının 2012 yılının başında kaldırılacağını söyledi.

Demir, imar tadilatına sıkı denetim geleceğini inşaatlarda belgesiz usta çalıştırılamayacağını da kaydetti.

-"SEKTÖRÜN SEYRİ"-

İnşaat sektörünün 1969 yılından itibaren istikrarsız olarak iki adım ileri bir adım geri gittiğini, istikrarsız bir büyüme seyrettiğini" hatırlatan Demir, şöyle devam etti

"Bir zamanlar çok para kazanılan, iflasların çok fazla yaşandığı inşaat sektörü 2000 yılından sonra kamu yönetiminde kısa, orta ve uzun vadedeki sağlıklı programlarla büyük gelişme kaydetti. Krize rağmen sektör bugün geleceğe umutla bakıyor. Şuan dünyadaki 225 firmanın 31'ini Türkler oluşturuyor. Türk firmalar yurt dışından 130 milyar dolar iş taahhüdü alır hale geldi. Artık sektörde dünyada önemli bir yere sahibiz. Uzun vadede sağlıklı programlarla bu yılı iyi bir şekilde bitiriyoruz."

Hükümetin yaptığı çalışmalar ve istikrarla 7 yıl içerisinde cumhuriyet tarihine eş değer işler yaptıklarını ifade eden Demir, duble yolları 2 katına çıkardıklarını, sağlıkta eğitimde önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da "Türkiye'nin ilk defa küresel krizde fırsatları değerlendirdiğini, bunda geçmişte yaşadığı deneyimlerin büyük katkısının olduğunu" kaydetti.

Türkiye'de inşaat ve konut sektörünün yaşanan kriz ortamına rağmen büyük ivme kazandığını ifade eden Vardan, kalite ve rekabetin derinleştiğini önümüzdeki yıllara daha olumlu baktıklarını söyledi.

Toplantıda, Çukurova A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Muhterem Vardan da yurt dışı hizmetlerinde firmaların dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Toplantıya, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Cemil Aksak, Belediye Başkanı Yusuf Civelek ile diğer davetliler ve iş adamları katıldı.
AA