Sektörel

Özelleşen elektrik dağıtım bölge sayısı 18'e yükseldi!

Geçtiğimiz günlerde dört bölgenin devir işleminin tamamlanmasının ardından özelleşen elektrik dağıtım bölgesi sayısı 18'e çıktı...



Geçtiğimiz günlerde dört bölgenin devir işleminin tamamlanmasının ardından özelleşen elektrik dağıtım bölgesi sayısı 18'e çıktı. Bölgeleri devralan şirketler yatıran atağına kalktı. 20-30 yıllık yaşlı şebekeleri yenilemeye koyulan şirketlere EPDK, 2011-2015 yılları arasmda 8.5 milyar liralık yatırım koşulu getirdi.Buna karşı şirketler 2015 sonunda 10 milyar liralık yatırım yapmayı öngörüyor. ihalelerin 'değişmez üçlüsü' olarak anılan Cengiz-Kolin-Limak, toplam 2.5 milyar dolar verdikleri ve toplam abone sayısı 6 milyonu bulan Boğaziçi ve Akdeniz F.lektrik'i geçtiğimiz günlerde devraldı. Ardından Aras ve Dicle Dağıtım, yeni sahiplerine resmen geçti. Böylece özelleşen elektrik dağıtım bölgesi sayısı 18'e çıktı.



Özelleştirilmesi sözkonu olan 18 dağıtım şirketinden 15'inin de özel sektöre devri tamamlanmış durumda. Ağustos ayının başına kadarda Türkiye'deki 21 dağıtım bölgesinin tamamı özel sektörün eline geçerek dağıtım özelleştirmeleri tamamlanmış olacak. Özelleştirmelerin ardından gündeme gelen konuların başında ise özel sektöre devredilen şebekelerin yaşlı olması geliyor. Devralınan şebekelerin ortalama yaşlan 20 ila 30 yıl arasında değişiyor. Şebekelerin yaşı hem kayıp-kaçak yönünden hem de sisteme verilen enerjinin kalitesi bakımından oldukça önem taşıyor. Bu nedenle yaşlı şebekelerin yenilenmesi gerekiyor. Dağıtım bölgelerinin kamunun elinde olduğu 2006 - 2010 yıllan arasında yapılan şebeke yatırım tutarı 3 milyar TL. Özelleşme sürecinin hızlandığı 2011- 2015 yıllan arasında ise EPDK'nın özel sektör dağıtım şirketlerine zorunlu kıldığı yatınm tutarı ise 8.5 milyar TL.



Özlem Bay Yılmaz/Ekonomist