26 / 12 / 2024

Özelleştirme İdaresi'ne verilecek satış yetkisi tasarıdan çıkarıldı!

Özelleştirme İdaresi'ne verilecek satış yetkisi tasarıdan çıkarıldı!

Gelen tepkiler üzerine hükümet, Atatürk’ün kurduğu kurumlara ait varlıkların ÖİB tarafından satılmasına imkan tanıyan maddeyi geri çekti.



Hükümet, torba tasarıya koyduğu bir maddeyle Atatürk Orman Çiftliği ile Atatürk Dil Kurumu, Atatürk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi gibi kurumlar başta olmak üzere özel bütçeli 110 kamu kuruluşunun varlıklarını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) aracılığıyla satmanın önünü açmak istedi.


Bu kuruluşların menkul ve gayrimenkulleri dahil her türlü varlıklarının satış yetkisinin ÖİB'e verilmesi halinde, ÖİB'in bu varlıkları devlet ihale ve kamu ihale mevzuatlarına tabi olmadan dilediği gibi satabileceği, üstelik ÖİB'in imar değiştirme yetkisini kullanıp arsa ve arazileri ranta açabileceği uyarısı yapıldı.


CHP'li vekillerden gelen bu uyarılara rağmen madde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Ancak, düzenlemenin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında uzlaşma sağlandı, madde tasarı metninden tamamen çıkarıldı. Buna göre, Atatürk'ün kurduğu kurumların yanı sıra vakıfların da içinde olduğu özel bütçeli idareler kendi varlıklarını istedikleri takdirde kendileri satabilecekler. Ancak bu satışlar kamu ihale yasası ve devlet ihale yasası hükümlerine tabi olacak.


İŞTE YENİ DÜZENLEMELER

Genel Kurul'da sabaha karşı kabul edilen tasarıda yer alan bazı maddeler memurdan yatırımcılara, gayrimenkul sahiplerinden aile hekimlerine kadar geniş kitleleri ilgilendiriyor. İşte torba tasarıda yer alan bazı düzenlemeler:


1– Kamudaki denetim elemanlarına kişisel kusur veya haksız fiil gerekçesiyle doğrudan tazminat davası açılamayacak. Dava ancak idareye açılabilecek. Ancak işlemin kin, garez, hatır, baskı veya telkinle yapıldığı anlaşılırsa, idarenin ödediği tazminat görevliye rücu edilebilecek.

2– Müsadereye (El koyma) konu olmaları nedeniyle kamu hizmetine sunulamayacak olan ve orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerinde bulunan fabrika ya da ticarethaneler 49 yıllığına kiraya verilebilecek.

3– Özel kreş ve gündüz bakımevleri elde ettikleri kazançlar için 5 yıl boyunca Kurumlar Vergisi ödemeyecek.

4– Gayrimenkul sahiplerince yapılan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar doğrudan gider olarak indirilebilecek.

5– Elektronik imza kullanmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeler de değerli kağıt sayılıp harç ve damga vergilerine tabi olacak.

6– İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurumları ve belediyelere ait taşınmazlar Hazine adına İçişleri'ne tahsis edilebilecek.

7– Aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırıldı.

8– Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası ÖTV ödemeksizin araç alabilecek.

9– Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017'ye uzatıldı.


Özelleştirme İdaresi'ne gayrimenkul satma yetkisi!  



Özelleştirme İdaresi ne verilecek satış yetkisi tasarıdan çıkarıldı!


Sözcü


Geri Dön