Özelleştirme listesine alınan İzmir Seferihisar’daki denize nazır arazinin imar planı değiştirildi!
İzmir Seferihisar kıyısında yer alan ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin dinlenme tesisi olarak kullandığı hazine arazisi imar değişikliği yapıldı ve özelleştirme listesine alındı.
4264 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İzmir’den 3, Aydın’dan da toplamda 2 tesisin yer aldığı toplam 18 adet eğitim kampı ve sosyal tesis özelleştirme kapsamına alınırken, kamu personelinin faydalandığı tesislerin 31 Aralık 2025 tarihine kadar satılacağı ilan edildi.
Evrensel’den Ramis Sağlam imzalı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) satış listesindeki alanlardan bir tanesi de İzmir Seferihisar’da Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından dinlenme tesisi olarak kullanılan deniz kıyısındaki arazi. Toplam 50 bin metrekare alana sahip kamu arazisi imar planı değiştirilerek satış listesine alındı.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre TMMOB’ye bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubeleri söz konusu plan değişikliğine karşı dava açmıştı.
TURİZM ALANINA ÇEVRİLDİ
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Özelleştirme İdaresinin satış listesine koymuş olduğu Payamlı Mahallesi’ndeki 5188 ada 1, 2, 3, 4 ve 5. parsellerin imar planlarında da değişikliğe gidildi. Söz konusu bu değişiklikle bu alan üniversite kullanımından çıkarıldı ve “ticaret ve turizm alanı” şeklinde kullanılmak üzere yeni planlar 3 Eylül tarihinde askıya çıkarıldı. 1 aylık askı süresi ise 4 gün sonra sona eriyor.
Yapılan plan değişikliği ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan ŞPO İzmir Şubesi “Şehrin omurgasını oluşturan kamusal alanların yok edilmesi geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara sebep olacak” ifadelerini kullandı.
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 4264 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 18 eğitim kampı ve sosyal tesisin özelleştirme kapsamına alınmasına karşı açılan davayı anımsatan ŞPO, “Mahkeme yürütmeyi durdurma ve iptal kararı talebimizi reddetti. Temyiz aşamasında” dedi.
Dokuz eylül Üniversitesi tarafından kullanılan hazine arazisindeki plan değişikliğine karşı açılan davaya ilişkin de şu değerlendirmeleri yaptı: “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan planlarda kamu yararına aykırı uygulamaların gerçekleştiğini görüyoruz. Kamunun faydalanabildiği bir tesisin özelleştirme kapsamında rant odaklı bir kullanıma çevrilmesi kamu yararı açısından kabul edilemez”
İZBB: KAMU ALANLARI AZALTILIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi de söz konusu arazilerin satışını ve imar planı değişikliğini Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 26. maddesine uygun olmadığı gerekçesi ile yargıya taşıdı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada söz konusu bu plan değişikliğinin kamu yararı taşımadığına ve kamusal alanları azalttığına değinildi. Kamuya ayrılan alanların yüzde 15’e düşürülerek yasal değerlerin çok altında belirlendiği kaydedilen açıklamada “Kıyı Kanunu ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 4. maddesindeki kısmi yapılaşmaya yönelik hükümlere aykırıdır. Kısmi yapılaşmaya ilişkin analizler plan değişikliğinde bulunmamaktadır. Bu gerekçelerle imar planı değişikliğinin iptali için açılmış olan davada bilirkişi raporunun lehimize sonuçlandığı ve davanın planın iptali yönünde sonuçlanabileceği dikkate alındığı zaman İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce parselasyon planı yapılarak alanın satışa çıkartılması telafisi mümkün olmayan kamu zararına yol açacaktır” ifadeleri yer aldı.
Resmi Gazete'de yayımlandı: Devlet ormanları da turizm amaçlı tahsis edilebilecek!
TOKİ’den Ankara ve İstanbul dahil 47 ilde 397 konut ve iş yeri satışı! Yüzde 15 ve yüzde 25 peşinatla!