Sektörel

Özgür Karabat'tan asgari ücret çıkışı: Asgari ücretliler 191 maaşla sadece 1 ev alabiliyor!

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 'Türkiye'de bir asgari ücretli kaç maaşla ev alabilir?' sorusunun yanıtını verdi. İşte Karabt'ın o hesaplaması...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Meclis'te yaptığı konuşmasında asgari ücret ile konut fiyatlarını karşılaştırdı. Karabat, söz konusu açıklamasında "Değerli milletvekilleri, bildiğiniz gibi, enflasyon rakamları açıklandı. Sonra, bu enflasyon rakamlarına göre memur maaşları açıklandı. Zerrece inandırıcılığı kalmayan bu enflasyon rakamlarına göre memur maaşları açıklandıktan sonra yağmur gibi zamlar gelmeye başladı. Hatta bu zamlar, bırakın yağmur gibi, dolu gibi yağmaya başladı" ifadelerini kullandı. 

Karabat, vatandaşın nereye kaçacağını şaşırmış durumda olduğunun altını çizdi ve "Sayın Bakan “Türkiye'de asgari ücret düşük değil.” diye bir açıklama yaptı. Şimdi, Sayın Bakana asgari ücretle ilgili ayıplarımızı teker teker anlatmak istiyorum" dedi. 

"Sayın Bakan, Türkiye, gelişmekte olan birçok ülkedeki asgari ücretin bile çok altındadır. Asgari ücret, yılın büyük bir bölümünde açlık sınırının altında kalmaktadır. Çalışanların yarıdan fazlası asgari ücrete mahkûm edilmektedir. Bu çalışanlar tüm hayatları boyunca asgari ücretle yaşamak durumundadır ve Türkiye'de ne yazık ki asgari ücret artık temel ücrettir" bilgilerini veren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, asgari ücrette Avrupa'da Arnavutluk’la, Karadağ’la, Sırbistan’la, Bulgaristan’la aynı ligde olduğumuza dikkat çekti. 

Karabat, "Avrupa'nın ortalaması 1.002 euro, Kıbrıs Rum kesiminin ortalaması da bin Euro; dikkatinize sunarım. Yine, bizim o ligde bir şampiyonluğumuz var, o da şu: Türkiye'de çalışanların yüzde 45'i asgari ücretle çalışıyor ve bize en yakın rakip Slovenya yüzde 15, Romanya yüzde 13" bilgilerini verdi. 

"İşte, sizin “Düşük.” dediğiniz asgari ücret bu" diyen CHP'li Karabat, asgari ücret ile ilgili bir konut hesabı da yaptı.

ASGARİ ÜCRETLİ, 191 MAAŞLA 1 EV ALABİLİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 'Türkiye'de bir asgari ücretli kaç maaşla ev alabilir?' sorusunun yanıtını verdi. 

Karabat, "Merkez Bankasının konut fiyat endeksine göre Türkiye'de ortalama konut metrekare fiyatı 32.443 TL. 100 metrekare ev 3 milyon 250 bin TL civarında. Bir asgari ücretli hiç yemezse, hiç içmezse, çocuğuna harçlık vermezse 191 maaşla bir ev alabiliyor yani on altı yılda bir konut alabilecek" ifadelerini kullandı ve eğer İstanbul'daysa 23 yılda bir konut alınabileceğinin altını çizdi. 

Karabat, söz konusu açıklamasını "Şimdi sana soruyorum Sayın Bakan: Önüne bu tabloları kim koyuyor? Önüne bu tabloları koyanları dikkatle incele. Ben şimdi size şunu sormak istiyorum: Bu asgari ücretli kurban kesebiliyor mu? Hayır. Bu asgari ücretlinin köyde babası hastalansa köye gidebilecek hâli var mı? Hayır. Hastaneye gidecek hâli var mı? Hayır. Artık bu asgari ücretli nereye gitsin; üstüne üstlük bir de yüzde 38’lik elektrik zammı yapıyorsunuz. Ne vicdan kalmış ne utanma kalmış ne arlanma kalmış ve dönüp diyorsunuz ki: “Asgari ücret düşük değil.” Ve buna karşı çıkanları popülizmle suçluyorsunuz. Bunu sizin vicdanınıza havale ediyorum" diyerek tamamladı. 

9 Temmuz BİM kataloğu! Yağlı Tost Peyniri 1500 gr 249 TL, Tereyağı 1 Kg 289 TL, Sek Yarım Yağlı Yoğurt 5 Kg 149 TL!

Araba almak isteyenler dikkat! Kampanyaya devam diyen Fiat, gözde modeli Egea Sedan'ı 799 bin 900 TL'ye satıyor!

Emekli promosyonlarına Temmuz güncellemesi: Garanti emekli promosyon ne kadar? İşte Garanti emekli promosyon 2024...