29 / 04 / 2024

Öztürk Ailesi, çini müzesi kurmayı planlıyor!

Öztürk Ailesi, çini müzesi kurmayı planlıyor!

Koç Ailesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük İznik çinileri koleksiyonunun sahibi Öztürk Ailesi, beş yıl içinde müze kurmayı planlıyor. Ailenin şirket yönetim binasında ise 500'ün üzerinde resim, 150 parça İznik çinisi, hat ve tombaklar yer alıyor



Türkiye'de bilinen en büyük İznik çinisi koleksiyonu Koç Ailesi'nde. İkinci büyük koleksiyonun sahibi ise eğitime verdikleri hizmetle adından söz ettiren Öztürk Ailesi. Bu iddianın sahibi ben değilim. Bir Türkiye ziyareti sırasında koleksiyonları gezen Christie's Müzayede Evi'nin İslam eserleri departmanının başkanı William Robinson söylemiş bunu Bilfen Yönetim Kurulu Başkanvekili Fatih Öztürk'e. Ancak dünyada ilk 20'ye girmedikleri bilgisini de paylaşmış. Hem çini koleksiyonlarını hem de okullarında sergiledikleri 2 bin 500 parçalık arkeolojik obje koleksiyonlarını konuşmak üzere, Acıbadem'deki ofisinde buluşuyorum Fatih Öztürk'le.

ŞİRKET BİNASI MÜZE GİBİ

Şirket binasından içeri adım atınca bir müzeye geldiğim hissi uyanıyor bende. Sami Yetik, Nazmi Ziya, Şeker Ahmet Paşa tabloları, İznik çinileri, porselenler, hatlar koridorlarda ve farklı odalarda karşıma çıkıyor. Fatih Öztürk'ün odasına yöneliyorum. Burada daha çok modern ressamlara ait tablolar göze çarpıyor. Ömer Uluç, Fahrenissa Zeid, Mübin Orhon, Burhan Doğançay tabloları asılı Öztürk'ün ofisinin duvarlarında. Çok değil sadece 6-7 yıldır koleksiyon yaptıkları bilgisini veriyor. İznik çini koleksiyonlarınında yaklaşık 150 parçadan oluştuğunu söylüyor.

İNTERNETTEN DE ALIYOR

Öztürk dünyanın çok farklı yerlerinden çini topladıklarını ifade ediyor. Hatta Beverly Hills'te düzenlenen online müzayededen bile İznik çinisi almışlar. Üstelik 15 bin dolara aldıkları bu vazoya bugün milyon dolar değer biçenler olduğunu da sözlerine ekliyor. Öztürk Ailesi'nin koleksiyonun büyük bölümünü arkeolojik objeler oluşturuyor. Yaklaşık 2 bin 500 parça objeleri var ve bunları İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne kaydettirmişler. Ve müzeyle ortak bir çalışma içerisinde bu parçaları Ataşehir, Bahçeşehir ve Çamlıca'daki okullarında sergiliyorlar.

'Müzeyi 5 yılda açarız'

Sahip oldukları eserlerin herkes tarafından görülebilmesi için de 5-6 yıl içinde müze açmayı planladıklarını söyleyen Fatih Öztürk, "Bunun için gerekli sayıda ve nicelikte eserimiz oluşuyor. Yaklaşık 150 parça İznik çinimiz ve 500'ün üzerinde resmimiz var. Ama prosedür çok kolay değil. Eğer şirket üniversitesi kanunu yürürlüğe girerse belki müzeyi üniversitemizin bir parçası olarak açarız" diyor.

5 günde sanata 60 milyon lira

Türkiye'nin ilk ve tek çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul bu sene 526 sanatçı, 3 bin eser, 20 ayrı ülkeden 42'si yurtdışı, 48'i yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi ile beraber birçok paralel etkinlik ve projeye ev sahipliği yaptı. Contemporaray İstanbul'u 5 günde 64 bin 100 kişi ziyaret etti. Fuarda 60 milyon liralık satış yapıldı. Contemporary İstanbul yönetimi, 2012 yılında 20 sanatçı ve 100 eser ile iki ayrı ülkede Türk Çağdaş sergisi yapma kararı aldı.
Sabah/BURCU ALDİNÇ


Geri Dön