Emlak Sözlüğü

Pafta Nedir? Pafta ne işe yarıyor?

Pafta nedir? Pafta ne işe yarar? Bu tip sorular vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. İşte Paftaya dair araştırılan detaylar!Onun dışında sadece kelimeyi duyanlar da vardır

Pafta nedir, ne işe yarar? Arazisi olanların aşina olduğu bir kelimedir. Onun dışında sadece kelimeyi duyanlar da vardır. Ancak ne işe yaradığı tam olarak bilinmemektedir. İşte paftanın kelime anlamı ve nerelerde uygulandığına dair detaylı bilgiler…

PAFTA NEDİR?

 Pafta, bir haritayı veya planı oluşturan parçalara denilmektedir. Haritalar belli bir ölçek içinde yapılır. Arazi, arsa gibi toprak parçalarının tek bir pafta içinde gösterilmesi imkansızdır. Bu nedenle harita düzenlenecek alan, enlem ve boylam farkları da göz önüne alınarak topraklar belirli paftalara bölünür. Tapu kadastro işlemlerinde kullanılan pafta, taşınmazların yeri, büyüklük gibi çeşitli özelliklerini gösteren imar planları ile ortaya koymaktadır. Alacağınız toprak parçası arsa ise, parselin kime ait olduğunu da bu parsel sorgulama uygulamasından öğrenebilirsiniz.

PAFTA NE İŞE YARAR?

 Büyük haritayı ortaya çıkarılan ve plan ile meydana getiren ayrı parçalardan her birini ifade eden pafta, bir diğer tanımla arazilerin teknik usullere göre ölçülüp daha sonra belli oranda küçültülmesi sonucunda oluşur. Pafta, bir bölgeyi veya konumu daha kolay bulmayı sağlar. Enlem ve boylam farkları dikkate alınarak toprak parçasının paftalara ayrılması, bu toprakların kime ait olduğunun daha kolay bir şekilde tespit edilmesini sağlıyor.

 PARSEL SORGULAMA NASIL YAPILRI?

 Parsel sorgulama işlemi yaparak arsanın parsel sahibine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu uygulama ile ilgilendiğiniz parsel hakkında toprağın ne zaman parsellendiğini, parsel sahibinin kim olduğu ve parselin ne zaman yapıldığını hakkında bilgi sahibi olursunuz. Parsel sorgulama işlemini şu adımları izleyerek yapabilirsiniz;

Daha sonraki aşamada da gene bu ekranda yer alan il, ilçe, mahalle ve köy, parsel, ada şeklinde düzenlenmiş olan tüm bölümleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekir.

Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?