27 / 12 / 2024

Pakistan,Türk şirketlerini yatırıma çağırıyor!

Pakistan,Türk şirketlerini yatırıma çağırıyor!

Türk-Pakistan İş Konseyi'nin onuruna verdiği yemekte konuşan Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Gilani, ülkesindeki enerji alanında yapılan yatırımlara dikkat çekerek, 'Türk şirketlerini bu önemli sektörde yatırım yapmaya davet ediyoruz' dedi  



Türk-Pakistan İş Konseyi'nin onuruna verdiği yemekte konuşan Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Gilani, ülkesindeki enerji alanında yapılan yatırımlara dikkat çekerek, 'Türk şirketlerini bu önemli sektörde yatırım yapmaya davet ediyoruz.  Özellikle hidro enerji tesislerine yatırım yapmalarını istiyoruz' dedi.

Geçtiğimiz aylarda yaşadığı sel felaketinin yaraların] sarmaya çalışan Pakistan, Türkiye ile ticari ilişkilerini ge ¬liştirmek ve kolaylaştırmak için çalışmalar yapacak. Aralık ayında Türkiye'yi ziyaret eden Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Türk iş adamları için vizeyi kaldıracağını kaydederek, 'Ülkemize yatırıma gelmenizi istiyoruz. Ortak yatırımlar yapalım, iki taraf için de kazankazan anlayışıyla çalışalım istiyorum' dedi.

DEİK/ Türk-Pakistan İş Konseyi, Pakistan Başbakanı Gilani onuruna Conrad Otel'de öğle yemeği verdi. Yemekte konuşan Gilani, Türkiye'ye yaptığı ziyaretin iki odak noktası bulunduğunu, bunun da ticari ve ekonomik ilişkilere stratejik yön ¬lendirme sağlamak olduğunu söyledi. Pakistan ile Türkiye'nin sadece iki dost ülke değil, kardeş ülkeler olduklarını ifade eden Gilani, 'Bizim dostluğumuz ve kardeşliğimizin temeli yüzyıllar boyu gelen tarihi, kültürel ve dini bağlara dayanıyor. Ayrı coğrafi bölgelerde bulunuyoruz, ama kalbimizde birbirimize ayn yer tahsis ettik. Ancak bu güçlü bağlar sağlıklı bir ticarete dönüşmemiş bulunuyor. Pakistan ile Türkiye arasında 782 milyon dolar olan ticaretimiz, ne bu potansiyeli ne de imkan lan yansıtıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ziyaretinde özellikle bunun altını çizdi. İkili ticareti 2012 yılına kadar en azından 2 milyar dolar, çıkarmayı vadettik. Ortak çabalarla sadece bu hedefe varmakla kalmayacağız, ötesine de geçeceğiz' diye konuştu. Gilani, ülkesinde çeşitli yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, hükümet olarak ticaret ve dış yatırımı artırmak için aldıkları tedbirleri anlattı. Küresel kriz, ekonomideki dengesizlikler, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaya rağmen ekonominin yine de büyüme gösterdiğini, sel ve terörün ise ticarete ilave yük getirdiğini ifade eden Gilani, bütün bu sıkıntılara kararlı şekilde karşı koymaya kararlı olduklarım söyledi.

Gilani, cari açığı istikrara kavuşturmayı ve istikran artırmayı amaçladıklarını, yabancı yatırımları çekmek istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi: 'Mali açık büyük çapta indirildi. Döviz rezervlerinde iyileşme var. Enflasyon indirildi. Ama gene de biz değişen dünya gelişmelerine ve taleplerine ayak uydurmaya çalışmalıyız. Pakistan enerji, tekstil, altyapı, tarım bazlı sanayi, petrol, gaz, madencilik ve birçok diğer alanlarda cazip yatırım imkanları sunmaktadır. Geniş kapsamlı reformlar yaptık. Hem yerel ve yabancı yatırımlar için daha rahat yatırım alanı geliştirmeye çalıştık. Vergi kolaylıkları sağlanıyor. Gümrük için tavizler veriliyor.

Etkili altyapı tesis edildi. Bunlardan biri de Yatırım Kurulu tarafından sağlanan kolaylıklardır. Özellikle vize açısından bütün Türk vatandaşları Amerika, İngiltere ve Shengen vizesi varsa 30 gün ülkemizde kalabilir. İş adamlarının ziyareti için vize kaldırılacak. Ülkemize yatırıma gelmenizi istiyoruz. Ortak yatırımlar yapalım, iki taraf için de kazankazan anlayışıyla çalışalım istiyorum. 'Seyid Yusuf Rıza Gilani, ülkesindeki enerji alanında yapılan yatırımlara da işaret ederek, alternatif enerji sektöründe rüzgar enerjisi projesinin Türk şirketi Zorlu Grubu tarafından yapıldığını belirtti; 'Daha fazla Türk şirketlerinin Pakistan'ın bu önemli sektöründe yatırım yapmaya davet ediyoruz. Özellikle hidra enerji tesislerine yatırım yapmalarını istiyoruz' diyen Gilani, tekstil sektörüne de yatırım yapıl masını, bu alanda eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç duyduklarını söyledi

Pakistan dünyanın 4. büyük süt üreticisi
 
Gilani, tarım sektöründe de Türk yatırımcıların büyük fırsatlardan yarar-lanabileceklerini ve petrol zengini körfez ülkelerine ihracat yapabileceklerini kaydetti. Süt ve peynircilik, üretilen spesifik makineler, soğuk depolama, damla sulama sistemleri ve et üretme tesisleri hakkında da bilgi veren Gilani, Pakistan'ın! dünyada 4. büyük süt üreticisi olduğunıij vurguladı. Balıkçılık açısından da ülkesinin zengin balık çeşidine sahip olduğunu,' Karaçi Balıkçılık Limanının yenilendiğini ve bunun için 1 milyar dolar harcanacağını anlatan Gilani, Türk iş adamlarından bu sektöre de yatırım yapmalarını istedi.
Gilani ülkesinde nüfusun giderek arttığını ve buna paralel olarak konut talebinin de sürekli arttığını belirterek, kentleri modernleştirme planlarıyla birlikte bu sektörün de yabancı yatınmlar için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Mevcut telekomünikasyon, demiryolu ve karayolunu da yenilediklerini, doğal kaynakların çok olduğunu dile getiren Gilani, 'Yabancı yatırımları davet ediyoruz ve teşvik veriyoruz, madencilik sektörüne yapacakları yatınmlar için. Petrol ve gaz sektörü birlikte çalışılacak alan. Sadece petrol araştırma ve üretim değil, rafineri kurmak ve boru hattı tesis etmek gibi... Pakistan'da banka şubeler açın. Büyük iş potansiyeli var, ondan yararlanabilirsiniz.' dedi. Pakistan Başbakanı Gilani, Türkiye ile daha büyük, yaygın ve sağlıklı ekonomik ilişkilere girmek istediklerini vur ¬gulayarak, konuşmasını 'Size yardımcı olmaya ve iyi bir çevre hazırlamaya çalışacağız. Pakistan-Türkiye dostluğuna uzun ömürler dilerim' diyerek tamamladı.
 

Yırcah: En büyük pazar ekonomisine sahibiz

DEİKİcra Kurulu Başkanı Rona Yırcah ise, yemekte yaptığı konuşmada, Türk ekonomisi ve Türkiye - Pakistan ekonomik ilişkileri hakkında bilgi verdi. Türk ekonomisinin dünyanın 15'inci, Avrupa'nın da 6'ıncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Yırcah, şöyle devam etti: En büyük pazar ekonomisine sahibiz.Lojistik pozisyonumuzdan dolayı kıtaların kesiştiği noktadayız. 4 saat uçuşla dünyanın büyük bölümüne erişebiliyorsunuz. Dünya nüfusunun 4'te b ¬ri bu alanda yaşıyor. Dünyanın GSMH'sının 4'te biri de bu bölgede. 30 ülkeye ayrı ayrı 1 milyar dolarlık ihracatımız var. 28 ürün grubumuzun ihracatı yılda 1 milyar dolan geçiyor. 24 kentte ihracat değerleri 1 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye küresel ekonomik alanın önemli noktasında bulunuyor.

Ülkeye gelen direkt yabancı yatırımlar 5 yıl içinde 70 milyar dolara çıktı. Yaklaşık 30 bine yakın uluslararası şirket faaliyet göstermekte. Türkiye küresel dünyanın bir parçası. Ülke dışına yaptığımız yatırımlar 25 milyan geçmiş durumda. En büyük 500 Avrupa şirketi içinde 12 Türk şirketi mevcut, tslam dünyasındaki en büyük 100 şirket içinde de' I 'ürk fırmalan bunun 4'te birini kapsıyor. 24 u Türk şirketi. İnşaat, ekonominin önemli bir sektörü. 150 milyar dolar tamamlanan projeler var. çin'den sonra inşaat ve müteahhitlik yatıranları açısından dünyada ikinci gelen ülke Türkiye.' Yırcalı, Pakistan ile Türkiye ilişkilerinin yüzyıllar öncesine gittiğini, ticaret hacminin geçen 10 yılda 5 kat arttığını, ancak buna karşın ihracat ile ithalat arasındaki açığın da daha fazla büyüdüğünü söyledi. Rona Yırcalı, bu konuyu dikkate almaları gerektiğini, bölgenin altyapısı açısından bunun önemi bulunduğunu vurguladı.
Dünya

 


 

 

 

 


Geri Dön