Sektörel

Pakplast ile yurtdışında prestijli projelere imza attık!

PVC profil, yalıtım malzemeleri, altyapı ve bina içi tesisat boruları olmak üzere üç farklı kategoride üretim yapan Pakpen, plastik boru markası Pakplast ile yurtdışındaki projelerde yer aldı.

Firmanın sürdürülebilir bir dünya vizyonu ile geliştirdiği çevreci ürünlerle son dönemde tercih edilirliğini artırdığına dikkat çeken Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, Pakplast ile yurtdışında birçok prestijli projede yer aldıklarının altım çizdi. Bu projeler arasmda Gürcistan'ın tüm doğalgaz altyapısı, yine Gürcistan'ın Kobuleti, Poti, Kutaysi bölgelerinde korige kanalizasyon ve altyapı su boruları, Moritanya'da 130 kilometre temiz su hattı boruları, Türkmenistan'da Mary bölgesinde altyapı su hatlarında kullanılan çeşitli çaplardaki borular, Kazakistan'ın Atrau bölgesinde doğalgaz ve altyapı su boruları tedarikini sayabiliriz" dedi. 


Bununla birlikte İsveç'e 39 bin metrelik içme suyu boru sevkıyatı yaptıklarını da aktaran İbrahim Tuza, "Bu projede Pakplast HDPE 100 boruları kullanıldı. Avrupa'da çevre ve gelecek nesillere yeterli, temiz kaynaklar bırakma politikalarıyla öne çıkan İsveç'te ürünümüz kabul gördü" diye konuştu. 2014 yılında Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini üeten Tuza, plastik boru markaları olan Pakplast üe yü içinde özellikle çevre dostu yeni ürünlere odaklandıklarını aktardı. Sürdürülebüir bir dünya için bu konudaki sorumluluğu yerine getirmek istediklerini hatırlatan Tuza, "Bu anlamıyla birkaç yüdır çevre dostu, sağlam ve dayanıklı yeni ürünleri inşaat malzemeleri sektörüne kazandırdık" ifadesini kullandı. 


Ar-Ge çalışmalarında kalite ve çevreci ürünlere odaklandıklarını büdiren ibrahim Tuza, bu doğrultuda Pakfoam markalı köpürtülmüş PVC ürünleri üe ahşaba alternatif oluşturduklarım aktardı. Bunun yanı sıra ozon tabakasına zararlı olan HFC gazlarım içermeyen ekstrüde polistren köpük (XPS) üretimi de yaparak, sektöre yön verecek bir uygulamaya imza attıklarının altını çizen Tuza, şöyle devam etti: "Laboratuvarımızda hem plastik boru hem de PVC pencere profili ürünleri konusunda akreditasyon kapsamı içine alınmış birçok deney yapabiliyoruz. Dışarıdan gelen taleplere de yanıt verebüiyoruz. Ayrıca TSE'nin ürün belgelendirme çalışmalarına taşeron laboratuvar olarak hizmet veriyoruz." Türkiye'de ilk defa HDPE borular için Fransa'nın LNE kuruluşundan NF 114 belgesini almaya hak kazandıklarını ifade eden Tuza, "Bu belge üe ihracatımızda Körfez ve Avrupa Birliği ülkelerindeki etkinliğimizi artırma yolunda adım atmış olduk" diye konuştu. 


İhracatı artırma hedefinde...

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 50 ülkeye ihracat yaptıklarının bügisini veren İbrahim Tuza, "Gürcistan ve Azerbaycan, Irak ve Afrika'da önemli işlere imza atıyoruz. Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri de bizim için önemli ve hedef pazarlar. Yer aldığımız pazarlara ülkeler bazında baktığımızda ise ağırlıklı olarak, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Rusya, Türkmenistan, Fransa, Irak, Libya, Sahra Ülkeleri, Romanya, Bulgaristan ve İsveç'i sayabüiriz" şeklinde konuştu. Bunun yanında faaliyetlerini ve pazar paylarım artırmayı planladıkları ülkelerin de bulunduğuna işaret eden Tuza, Latin Amerika'nın bu pazarlar arasmda önde geldiğini düe getirdi. Bu coğrafyanın, sektör açısından önemli fırsatlar sunan bir pazar olduğunu ve söz konusu ülkelerdeki faaliyetlerini yeni dönemde artırmayı planladıklarını söyleyen Tuza, Avrupa Birliği ve Körfez ülkelerindeki pazar paylarını arttırmaya odaklanacaklarını vurguladı.



"Atık su boruları polipropilen hammaddesinden imal ediliyor" 

Ürettikleri boruların kalitesinde iddialı olduklarını öne süren İbrahim Tuza, "Pakplast atık su boruları, polipropilen hammaddeden yapıldığı için zehirli gaz içermiyor. Bina içinde meydana gelebilecek olası bir yangın esnasında dahi insan sağlığı ve doğa için zararlı bir etkisi bulunmuyor" dedi. Borularının darbelere, kimyasallara ve depreme karşı direncinin yüksek olduğunu öne süren Tuza, "Ayrıca, Pakplast atık su borularımız Almanya'da Fraunhofer Enstitüsü'nde akustik performansları test edilerek, sessizlik belgesi aldı. Sızdırmazlık özelliklere de sahip borularımız, aynı zamanda 50 yıllık bir servis ömrüne de sahip" şeklinde konuştu. 


Firmalarının üretim kapasitesi hakkında da bilgiler veren İbrahim Tuza; yıllık 250 bin ton plastik, 650 bin metreküp yalıtım malzemesi işleme ve günlük bin adet kompozit oda kapısı üretim kapasitesine sahip olduklarını üetti. Tuza, yaklaşık 800 çalışanı ve bin 500'e yalan bayileri üe hizmet verdiklerinin altım çizdi. Altyapı ve bina içi tesisat boruları olmak üzere iki ayrı boru üretim tesislerinin bulunduğunu kaydeden Tuza, "Pakplast'ın ürün yelpazesinde, altyapı ve iç tesisat boru sistemlerinde kullanılmak üzere polietüen borular ve ek parçaları, polipropüen borular ve ek parçaları, alüminyum folyolu polipropilen borular, kompozit borular, PEX-b ve oksijen bariyerli borular, atık su boruları ve ek parçaları, doğalgaz boruları üe kendinden muflu korige altyapı boruları ve ek parçaları yer alıyor" ifadesini kullandı. 


Dünya Sektör Araştırması