Palandöken'deki Konaklı Köyü kayak merkezi oluyor
2011'deki Universiad Kış Oyunları için gerekli yatırımların yüzde 70'inin tamamlandığı Palandöken'in bundan sonra dünyadaki kayak turizminden pay alabilmesi hedefleniyor
Slovenya'nın Maribor kentini geride bırakarak 2011 Universiad Kış Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını kazanan Erzurum'u oyunların heyecanı sardı. Palandöken'deki 4 bölgede gerçekleştirilecek oyunlar için ayrılan 350 milyon dolarlık yatırımların yüzde 70'i tamamlandı. Türkiye Kayak Federasyonu, 2012 yılında da Gençler Kuzey Disiplini Dünya Kayak Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak Erzurum için Palandöken adıyla, 2014 yılına kadar 6 şampiyonaya başvuru yaptı. Amaç yarışmalarla Palandöken'in adını duyurup dünyadaki 62 milyon kayak turistinden pay almak.
Olimpiyatlardan sonra bölgede kalacak tesislerin Palandöken'i dünyanın sayılı kayak merkezleri arasına sokacağını belirten Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık şunları söyledi: "Olimpiyatlar bizim için bir amaç değil bir araç. Dünyanın en bilinen kayak merkezleri hep olimpiyatlara ev sahipliği yaptıktan sonra bir yere gelmişler. Biz de Palandöken'in yapılan yatırımlarla bu hale geleceğine inanıyoruz."
Yatırımlar arasında bölgenin kayak sezonunu 3 aydan 6 aya çıkaracak kar makinesi de var. İtalyan Snowstar firması tarafından Türkiye'ye getirilen kar makinesi, yapılacak 2 göletten su çekip kara dönüştürecek ve 150 hektarlık alana kar yağdıracak. Dönen restoranlı 65 metrelik kulenin de yapımı sürüyor.
Konaklı köyüne piyango
Olimpiyat kapsamında Palandöken'deki 50 haneli Konaklı köyüne telesiyej, suni kar sistemi, 20 kilometrelik kayak pisti yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Konaklı köyünün kayak merkezi haline getirilmesi için 12 otel tahsisi yapacak. Projenin 2011'e yetişmeyeceğini kaydeden Ayık, "Konaklı Doğu'nun en geri kalmış köylerinden biri. Ama kader onların yüzüne güldü" diye konuştu. Konaklı bölgesinin gelecekte kayak turistinin yanı sıra Avrupa milli takımlarının kamplarını da ağırlaması bekleniyor.
Konaklı'daki arsa bedellerinin de hızlı bir şekilde yükseldiği ve köylülerin arazileri için milyon dolarlık fiyatlar istediği öğrenildi.
Türkiye bu sporlarla ilk kez tanışacak
- Alp disiplini.
- Kayaklı koşu.
- Kuzey kombine.
- Kayakla atlama.
- Biathlon.
- Snowboard.
- Curling.
- Serbest stil kayak.
Ünsal Ereke/Milliyet
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Erzurum'a 400 milyon dolar yatıyor, kayakta Avrupa'da ilk 5'e girecek
Erzurum, 2011'deki Dünya Üniversitelerararası Kış Oyunları için 400 milyon dolar yatırımla hazırlıkları tamamlıyor. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, yatırımların Palandöken'i, Avrupa'nın en büyük kış turizmi merkezi haline getireceğini söyledi. Dedeman Otel Bölge Müdürü Adnan Hastürk, "Biz de iki otelimizin kapasitesini artırmayı planlıyoruz" dedi.
DEDEMAN Holding'in ilk yatırımı yaptığı Erzurum Palandöken Dağı'nın dünyaca tanınan bir kayak merkezi haline getirilmesi için kollar sıvandı. 2011'de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na hazırlığın tamamlanmak üzere olduğu şehre, iki yıl içinde 400 milyon dolara yakın yatırım yapıldı. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Erzurum'da 2011'de düzenlenecek Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları ve daha sonraki yıllarda alınacak turnuvalara hazırlık için 400 milyon dolara yakın yatırım yapılacağını söyledi. Palandöken'i, Avrupa'nın en büyük kayak merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini kaydeden Ayık, yapımları 2011 yılına yetişmese de 12 otel tahsisinin yapılacağını aktardı.
Diğerlerine de aday
Erzurum'daki Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları'na 1500'ü sporcu olmak üzere yurtdışından 3 bin katılımcı beklendiğini aktaran Ayık, "2011'den gelir hedefi büyük değil. Ama dünyadaki kış turizm mzerkelerinin ortak özelliği büyük spor organizasyonlarına evsahipliği yapmaları. 2011'deki şampiyona Erzurum için başlangıç olacak. Diğer yıllardaki dört kış sporu şampiyonasına da adayız. Palandöken, Avrupa'nın kış turizm merkezlerinden biri olacak" dedi.
Ayık, Türkiye'deki kış turizmiyle ilgili de "Kış turizminde yatak kapasitesi 15 bin. Bunun altı bini Uludağ'da. Bu rakam dağları daha az olan Fransa'da bile 15 milyon. Türkiye'de 26 kayak merkezi var bunun sayısı 30'a çıkacak. Artvin, Samsun gibi illerde de kayak merkezleri kuruluyor" bilgisini verdi. Dedeman Otel Bölge Müdürü Adnan Hastürk ise, "Bölgedeki iki otelimize ek yatırım yapacağız ve otel kapasitemizii artırmayı planlıyoruz. Palandöken'de inanılmaz şeyler oluyor. Bölgenin pazarlanması ve marka olmak bölgedeki otellerin hepsine yarayacak" diye konuştu. Hastürk, "bu yıl 65 milyon dolar ciro, yüzde 54 doluluk rakamına ulaştık. Geçen yılki ciromuz 78 milyon dolardı. Dünyada ilk 100 otel zinciri arasındayız. Yeni açılacak tesislerde 1200 kişiye iş sağlanacak" dedi.
Pistleri ışıklandırıyor
DEDEMAN Palandöken Genel Müdürü Nuri Avşarer, sezonu 15 Aralık'ta açtıklarını belirterek, yılbaşında her iki otellerinde de yüzde yüz doluluğa ulaştıklarını söyledi. Avşarer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl ilk defa gece kayağı da yaptıracağız. Geçen yıl kar yağışı az olduğu için sezon iyi değildi. Bu yıldan umutluyuz. Rusya, Ukrayna ve İran'dan turist çekiyoruz. Suni karla da sezonu uzatacağız."
Konaklı, dünyanın en şanslı köyü olacak
ERZURUM'da kayak bölgesi alanında yer alan Konaklı Köyü'nün, 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları nedeniyle şansı döndü. Yoksul olan Konaklı, Palandöken'e alternatif olurken köy de rehabilite ediliyor. Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, "Konaklı köyü yakınında Olimpiyatevi yapılacak. Köyün de fonlarla rehabilite edilmesi sözkonusu. Bölgeye otel tahsisleri de yapılıyor. Fakir köyün şansı bu şekilde dönüyor" dedi.
Hanife Baş/Hürriyet
Palandöken kayakta zirveye çıkıyor
Erzurum Palandöken'de 2011 yılındaki Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları için yapılan hazırlıkların yüzde 70'i tamamlandı. Dünyanın en iyi beş kayak merkezinden biri haline gelen Palandöken'de önümüzdeki yıl 25 bin kişi aynı anda kayak yapabilecek. Suni kar sistemiyle kayak sezonu 100 günden 180 güne kadar çıkarılacak.
400 milyon dolarlık yatırımla dünyanın en iyi kayak merkezlerinden biri haline gelecek olan Palandöken, 2011'de ev sahipliği yapacağı Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları için hazırlıklarını sürdürüyor. Olimpiyatlar için suni kar sistemlerinden çığ önleme düzeneklerine kadar birçok cihaz alınırken hazırlıkların yüzde 70'i tamamlandı. Palandöken, 2012 ve 2014'te düzenlenecek dört kayak şampiyonasına daha aday olacak.
Tamamlanan olimpiyat yatırımlarını göstermek için Dedeman Holding'in ev sahipliğinde düzenlenen basın gezisinde konuşan Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, iki yılda Palandöken'i dünyanın en iyi beş kayak merkezinden biri haline getirdiklerini bildirdi. Devletin hiçbir yatırımdan kaçınmadığını belirten Ayık, önümüzdeki yıl bölgede 25 kayak pistinde aynı anda 25 bin kişinin kayak yapabileceğini açıkladı. İtalya'dan getirilen suni kar makineleriyle Palandöken'de 25, yine aynı bölgede yer alan Konaklı'da da 55 hektar olmak üzere toplam 80 hektar alan suni karla kaplandıktan sonra sezon en geç kasım ayında açılacak. "Yapacağımız suni kar sistemiyle kayak sezonu da altı aya çıkacak." diyen Federasyon Başkanı, getirdikleri çığ önleme düzeneği ile de çığ olması muhtemel yerleri bilinçli olarak patlatarak tehlikeyi kontrol altına alacaklarını söyledi. Olimpiyatlara yaklaşık 2 bin sporcu ve antrenör, bini aşkın da yabancı ziyaretçi bekleniyor. Türkiye 150'den fazla sporcuyla olimpiyatlara katılacak. Palandöken'de Dedeman'ın iki otelinin yanı sıra biri 5 biri 4 yıldızlı olmak üzere iki otel daha bulunuyor. Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne ait iki konaklama oteli de bölgede hizmet veriyor. İnşaatı devam eden bir otelin de kısmî olarak yetiştirilmesi planlanıyor. Mevcut tesisler yetersiz kalırsa misafirler evlerde ağırlanacak. Atatürk Üniversitesi içerisinde 2.500 kişilik bir oyunlar köyü inşa ediliyor. Olimpiyat açılışının yapılacağı Cemal Gürsel Stadı da modernize ediliyor. Konaklı'da da 12 otel tahsisi projesi yapıldı. Fakat bu oteller olimpiyata yetişemeyecek. 15 günlük olimpiyatlarda Alp disiplini kayaklı koşu, kuzey kombine, kayaklı atlama, biathlon, snowboard, buz pateni ve buz jokeyi yapılacak.
Palandöken'in ilk yatırımcı firması Dedeman Holding de, bölgedeki iki otelinin yanı sıra olimpiyatlar için 1,5 milyon dolar harcadı. Dedeman, Türkiye'nin doğu ve güneydoğudaki komşularında, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da fizibilite araştırması başlattı. Dedeman Otelleri Turizm İşletmeleri Bölge Müdürü Adnan Hastürk, özellikle Irak, Ortadoğu ve Afrika'dan ciddi ve yoğun talepler aldıklarını açıkladı. Önümüzdeki yıl İran'da (Şiraz) ilk uluslararası otelini açacak olan Dedeman'ın bölge müdürü, Irak Erbil'de otel açmak için çalışma başlatmayı planladıklarını ifade etti. Hastürk, Türk cumhuriyetleri ve Balkanlar'a da yatırım sinyali verdi. Anadolu'daki rakip otellerinin de kesinleştiğini, bunların Hilton Garden Inn, Novotel ve Divan Otelleri olduğunu aktardı. Holding 2010'da Zonguldak'ta ve Şiraz'da, 2011 sonuna kadar da Bakü ve Bostancı'da otel açacak.
Zaman