Pandemi holdingleri ve sektörleri nasıl etkiledi?
2020 holdingler için portföylerini dengede tutma yılıydı. Birçok holding, zor dönemde ayakta kalmak için çeşitlendirilmiş iş stratejisi ve dengeli portföy yönetiminden faydalanıyor. Akfen Holding CEO'su Selim Akın ve Nurol Holding CFO'su Kerim Kemahlı yöntemlerini anlattı...
Pandeminin yarattığı kayıplar ve artan belirsizlik ortamı dev grupları portföylerinde yeni denge arayışına zorluyor. Bu yıl turizm, perakende, eğlence ve ulaşımda ciddi kayıp yaşayanlar, dijitale ve büyüme potansiyeli yüksek sektörlere odaklanarak zararlarını telafi etmeye çalışıyor. Capital'den Ayçe Tarcan Aksakal'ın haberine göre; yurt dışında alternatif pazarlara yönelmek, nakit akışını ve finansalları iyi yönetmek de holding CEO'larının "portföy" denge formülleri arasında yer alıyor.
2020 holdingler için portföylerini dengede tutma yılı oldu. Bu zor dönemde farklı sektörlerde faaliyet gösterdiği için avantajlı olan pek çok grup, kayıp verdiği sorunlu işlerini görece daha iyi durumdaki işleriyle telafi etmeye çalıştı. Bir nevi cirodaki açık, büyüyen işlerle kapatıldı. Halen de pek çok holding, zor dönemde ayakta kalmak için çeşitlendirilmiş iş stratejisi ve dengeli portföy yönetiminden yararlanmayı sürdürüyor.
Örneğin; Eren Holding, perakende ve kağıttaki kayıplarını ambalaj, çimento ve enerji sektörlerindeki büyümeyle dengeliyor. Nurol Holding, turizmdeki kayıplarını savunma ve madencilik sektörlerine odaklanarak gidermeye çalışıyor. Polat Holding'de turizmdeki kayıp, ihracat avantajından dolayı seramik sektörüyle telafi ediliyor. Kibar Holding ise bu yıl pandeminin etkisiyle otomotiv sektöründen kaynaklanan kayıplarını büyüyen gıda ve ambalaj işleriyle dengeliyor.
Kısacası şirketler dengeyi tutturarak zararlarını minimize etme peşinde...
Akfen Holding CEO'su Selim Akın, pandemiden dolayı bu yıl turizm ve ulaşım şirketlerinin dar be aldığını ve bu alanlarda gelir kaybı yaşadıklarını belirtiyor. Kayıp yaşanan sektörlerde refinansman yaptıklarını söyleyen Akın, buna karşın enerji, maden ve limancılık sektörlerindeki şirketlerinin büyümeye devam ettiğini ifade ediyor.
Portföylerini varlık yönetim şirketi gibi yönetmeye odaklandıklarını belirten Akın, “Pandemide beklemediğimiz birtakım gelirler elde ettik. Buna karşın planlanan bazı giderler de azaldı. Bu nedenle kriz bizde çok büyük dalgalanma yaratmadı. Holding portföyünde dengeyi sağlamak için kendi içimize döndük ve ve nakit akışına konsantre olduk” diyor.
"MADENCİLİKTE POTANSİYEL GÖRÜYORUZ"
KERİM KEMAHLI NUROL HOLDING CFO'SU / ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE
Pandemi döneminde dünya çapında oluşturulan parasal genişlik, altın fiyatlarının artmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde fiyatların daha da artması muhtemel. Bu nedenle madencilik faaliyetlerimizde büyük fırsatlar var.
ALTYAPI YATIRIMLARI
Devletlerin bu dönemde istihdam yaratmak için altyapı yatırımlarına hız vereceklerini, bunun da altyapı inşaat faaliyetlerimize destek olacağını öngörüyoruz. Savunma sektöründe ürün gamımız oldukça genişledi. Dolayısıyla bu alanda yeni ihracat fırsatları yakalayacağımızı düşünüyorum.
Yükselişteki sektörler şu şekilde:
Enerji, maden
İnşaat
Otomotiv yan sanayi
Online Ticaret
Mobilya, enerji
Ambalaj, çimento, enerji
Enerji, teknoloji,
Teknoloji, kanser tedavisi, tarım
Sağlık, gıda
İnşaat sektöründe ezber bozuldu!
Gayrimenkul sektöründeki büyük dönüşüm! Neler değişti?