21 / 07 / 2024

Pandemi mimariyi nasıl etkileyecek? 

Pandemi mimariyi nasıl etkileyecek? 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs yaşamın her alanını etkilediği gibi mimariyi de büyük alanda etkiledi. Mimar Burcu Arkut Acun, mimari de değişimin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.




Pandemiyle birlikte evde geçinilen zaman neredeyse yüzde yüz arttı. Hürriyet'te yer alan habere göre; Mimar Burcu Arkut Acun, pandemi dönemimde evde geçirilecek zamanın kaliteli olabilmesi için, kendine ait, açık havaya çıkmaya olanak sağlayan balkon, teras veya bahçesi olan konut tasarımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor. Şehir dışında arazi satın alıp müstakil evler yapılmasının daha artacağını söyleyen Acun, "Şehirsel evrim bizleri, konut tipolojisinde, önceki mimari anlayışımıza geri dönmeye yönlendirebilir. Türk Evi diye adlandırılan mekan kurgusunda, iç avlu, yani 'hayat' mevcuttu. Bu, ev yaşamına kattığı bir nefes alma alanı olarak düşünülebilir. Tek tip dikey yapılaşma, bu salgının etkisiyle zamanla asimile olup yerini kendi iklimine, bölgeye ve en önemlisi kullanıcısının yaşantısına uygun yeni konut tiplerine bırakabilir" dedi. 

Evlerde geçirilen zamanın artması ile iç mimari ve dekorasyonun da değişime uğrayacağını söyleyen Acun, "Evlerin artık başkasının gözünden nasıl göründüğü konusunun eski önemini yitirecek. İç mekan tasarımlarının artık tamamen kişilere has, kullanıcının kendi konforuna ve yaşamının ihtiyaçlarına göre yapılma gerekliliği artacak" şeklinde konuştu. 

Tarih boyunca toplumlarda yaşanan salgın ve benzeri olaylar, her yaşamsal alanda olduğu gibi mimaride de değişimleri zorunlu kıldığına vurgulayan Mimar Burcu Arkut Acun, pandemi ile, sadece tasarıma değil, doğa ile olan daha geniş ilişkimize de odaklanmalar olacağını belirtiyor.

Konutta rotayı koranavirüs belirledi!


Geri Dön