Otomobil

Parası olan sıfır aldı, ikinci el otolar elde kaldı!

Otomotiv piyasında durgunluk sürerken, ikinci elde satışlar geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 geriledi. İlan sitelerinde ikinci el araç fiyatlarının sıfırlarından pahalı olması ise vatandaşın tepkisine neden oldu. Gazeteci Emre Özpeynirci son durumu özetledi.

Otomotiv piyasasındaki daralma sürüyor. Kurban Bayramı ile birlikte başlayan yaz tatili dönemi de piyasaya hareketlilik getirmedi. 7 Temmuz sonrasında başlayacak süreç öncesinde yapılan sıfır araç kampanyalarıyla fiyatlar ikinci elin bile gerisine düştü. Otomotiv piyasasında umutlar Eylül ayına kaldı.

Peki otomotiv piyasısında son durum ne? Gazeteci Emre Özpeynirci  https://x.com/eozpeynirci X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Parası olan sıfır aldı,  ikinci el otolar elde kaldı” dedi.
Özpeynirci şunları söyledi:,
“ Mayısta %20 düşen 2.el otomobil satışları ilk 5 ayda sonunda ise %17 daraldı

 Her satılan 100 ikinci el otomobilin 27’si 21 yaş ve üzeri

 2.el lideri Renault’un satışlarının % 63’ü 10 yaş üzeri

 2.elde fiyatlar ne kadar düştü?”  

Emre Özpeynirci konu ile ilgili yazdığı yazısında, Türkiye’de 2.el otomobil satışları son 1 yılda yüzde 11,77 düşerken, 2024’ün ilk 5 ayında ise yüzde 16,38 kayıpla 3.335.221 adede kadar gerilediğini belirtti. 2024’ün ilk 5 ayında sıfır otomobil satışlarının 2023’e göre artıp rekor kırdığını ancak ikinci eldeki kayıpların artarak sürdüğünü kaydetti. satışa ulaşırken, 2.elde kayıplar artarak devam ediyor.

FİYATLARDAKİ KÖPÜK KALKTI

2023’te  fiyatlar üzerinde oluşan köpüğün artık kalktığını ifade eden Özpeynirci, sıfır kilometre ile ikinci el oto fiyatları arasındaki fiyat dengesinin kurulduğunu fakat güvenlik donanımı kampanyalarının sonuçlanmasından sonra piyasanın oturmasını beklediklerini kaydetti.  Özpeynirci, temmuz sonrası dengelerin sağlanacağını, ikincielde hareketin eylül gibi başlamasını beklediklerine dikkat çekti.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

İKİNCİ EL ARAÇ ALACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİM

Milyonlara kara haber geldi! 14 milyon kişinin maaşına zam yapılmayacak!

Benzin, motorin, LPG'ye ÖTV zammı 3 Temmuz'da! LPG'deki artış 1.80 TL olacak!

Açlık sınırı 19 bin TL'ye, yoksulluk sınırı 62 bin TL'ye dayandı!