25 / 12 / 2024

Parası olan yazlık değil ikinci konut alıyor!

Parası olan yazlık değil ikinci konut alıyor!

Turizm Seyahat Acenteleri Başkanı Başaran Ulusoy, bu rakamların 10 yıl önce hayal bile edilemediğinin altını çizerek, "Tatil kolaylaşınca insanlar da yazlık almaktan vazgeçti. Yatırım yapmak isteyen ikinci konutu alıyor" diye konuştu



'Herşey dahil' sisteminden sonra daha fazla kişi tatil yapmaya başladı. Mastercard'ın araştırmasına göre Türkiye'de 10 milyonluk bir kesim tatilini deniz kenarında geçiriyor. Turizm Seyahat Acenteleri Başkanı Başaran Ulusoy, bu rakamların 10 yıl önce hayal bile edilemediğinin altını çizerek, "Tatil kolaylaşınca insanlar da yazlık almaktan vazgeçti. Yatırım yapmak isteyen ikinci konutu alıyor." diye konuştu.

Mastercard'ın geçen ay gerçekleştirdiği 'Masterindex yaz tatili araştırması'na göre, Türk halkının yüzde 53'ü bu yaz tatil planladı. Ortalama 2 hafta olarak yapılacak yaz tatili için ayrılan bütçe ise 998 TL. Turizm Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, rakamın 10 milyonluk bir kesiminin tatilini deniz kum güneş şeklinde planladığını söyledi. Bunun 2000'li yılların başında hayal bile edilemeyeceğini vurgulayan Ulusoy, "Türk toplumunun gelirleri arttı. Tatil kolaylaştı. İnsanlar da yazlık almaktan vazgeçti. İkinci konut peşinde. Şimdi Ege ve Akdeniz'deki yazlıklar satılık levhaları ile dolu." dedi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, Ulusoy'un görüşlerini destekliyor. Oda Başkanı, "Gerçekten yazlık alım satımları bir hayli yavaşladı. Kiralama dönemi başladı. Vatandaş kısa tatili tercih ediyor artık. Gazetelerde de Bodrum, Marmaris tatil beldelerinde kiralık ilanları çoğaldı." dedi. İkinci konut alımlarının ise sahile yakın olmaktan ziyade geleceği parlak yeni şehir merkezlerine doğru kaydığını söyledi.

Adacan Kuşadası Emlak yetkilisi Murat Koç, çehresi değiştiği için bu durumun Kuşadası'nda yaşanmadığını ama Didim'in her bölgesinde satılık tabelasının asılı bulunduğunu söyledi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcımlar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yazlık evlerin, bakımlarının iki haftalık otelde tatil yapmaktan daha pahalıya mal olduğu için cazip olmaktan çıktığını belirtti. "Çünkü yazlığı almakla bitmiyor. Onun bakımı, onarımı, genel giderleri oluyor ve hepi topu 15 gün istifade edebiliyorsunuz. Dolayısıyla çok daha ucuza tatil imkânı var." diyen Bayındır, yazlıkların cazip olmaktan çıkmasında ikinci sebep ise özellikle kadınların yazlıkta 'gene yemek gene bulaşık yıkamaları' olduğunu söyledi.

ATIL 100 BİN YAZLIK APART OTEL OLACAK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, sadece Bodrum, Marmaris ve Kuşadası'nda yüz binin üzerinde yazlık bulunduğunu hatırlatarak, "Buralar en fazla bir ay kullanılıp atıl bırakılıyor. Biz de bu sebeple Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte buraların apart otele çevrilmesi için proje başlattık." dedi. Turizmciler olarak amaçlarının bakanlıkla birlikte bu atıl kapasiteyi ekonomiye kazandırmak olduğunu söyleyen Federasyon Başkanı, bu yazlıkların bir şekilde ya apart otele ya da yıkılıp normal otele çevrileceğini söyledi. "Böylece içi boş beton yığınları ekonomiye kazandırılacak." diyen Barut, bunun için teşvik ve dizayn projelerinin başlatılacağını aktardı. Projenin önümüzdeki yıldan itibaren daha etkin işleyeceğini ifade etti.

Arif Bayraktar / ZAMAN


Geri Dön