09 / 05 / 2024

Paraya sıkışan yabancı güneyde evini satıyor

Paraya sıkışan yabancı güneyde evini satıyor

Mülk sahibi yabancılar, küresel kriz nedeniyle para sıkıntısı yaşayınca turizm merkezlerindeki konutlarını satmaya başladı



Küresel kriz, gayrimenkul sektöründeki yabancı rüzgarını tersine çevirdi. Bir dönem Türkiye'de konut almak için sıraya giren yabancı yatırımcılar satışa geçti. Sahil bölgeleri başta olmak üzere yabancılara ait olan binlerce konuta `satılık' ilanları asıldı. Sadece Bodrum'da yabancılara ait 300 konut satılık. Yabancıların alımının da tamamen durduğunu belirten emlakçılar, yabancıların zararı bile göze alıp konutunu satma eğiliminde olduğunu açıkladı. Bodrum'un yabancılara gayrimenkul satışı yapan emlak ofislerinden biri olan Yalçın Emlak Yalıkavak Sorumlusu Erkan Yıldız "Yabancılar krizin Avrupa'da kendini daha çok hissettirmeye başladığı yaz aylarından itibaren satışa geçmiş durumda. Şu anda sadece bizim elimizde 60'a yakın yabancıdan satılık konut var" dedi. Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Kenan Akkuş da birçok projenin boş kaldığını ve büyük inşaat firmalarının bölgeyi terk etmeye başladığını söyledi.

78 BİN YABANCI EV ALDI

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Eylül 2009 verilerine göre Türkiye'de bugüne kadar yabancı uyruklu 78 bin 218 kişiye 67 bin 116 taşınmaz satıldı. Yabancılar mülk alımında en çok Muğla, Antalya, İstanbul ve Aydın'ı tercih etti. Türkiye'den en çok taşınmaz alan yabancıların başında ise Almanlar, İngilizler, Yunanlılar, İrlandalılar geliyor.

İspanya'ya rakip olabilirdik

Türkiye'nin, yabancıların mülk alımlarından yılda 8 milyar dolara yakın para kazanan İspanya'ya rakip olabileceği konuşuluyordu. Türkiye'ye olan ilgi, yabancı basının gündeminde de geniş yer bulmuştu. Yabancı basında Avrupa'ya kıyasla daha uygun fiyata Türkiye'de ev sahibi olunabileceği vurgulanıyordu. Yabancıların ilgisinden dolayı sahillerde birçok kişi emlakçılık yapmaya soyunmuştu. 
Hakan Gürel/Star


Geri Dön