02 / 05 / 2024

"Paraya sıkışmasam o fiyata satmazdım"


Türk Tarih Kurumu'nun 2,5 milyon TL'ye aldığı işyerinin sahibi Topaloğlu, “3.5 milyon TL istiyorduk, sıkışık olmasaydım satmazdım” dedi. TTK Başkanı Prof. Birinci ise, “En ufak bir yolsuzluğun bedelinin ödeneceği tabiidir” diye konuştu



Türk Tarih Kurumu'nun (TTK),  Ankara  Kızılay'da Ak Parti Van Milletvekili İkram Dinçer'in oğlu Mehmet Akın Dinçer (26) aracılığıyla 2,5 milyon TL'ye aldığı işyeri tartışmaya neden oldu.

İşyeri sahibi Selim Topaloğlu, “3,5 milyon TL istiyorduk. Ekonomik krizden dolayı, sıkışık olmasaydım satma kararım yoktu” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarını yanıtlayan TTK Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci de “Tespit edilebilecek en ufak bir yolsuzluğun bedelinin ödeneceği tabiidir” diye konuştu.

‘3 milyon dolara gidiyor'
Kılıçdaroğlu, AK Partili Dinçer'in oğlu Mehmet Akın Dinçer'in aracılık yaptığı satışta TTK'nın ‘yüksek bedel' karşılığında Kızılay'da bir işyeri aldığını söylemişti. İşyeri için Mehmet Akın Dinçer'e vekâlet veren işadamı Selim Topaloğlu, şunları söyledi: “Dinçer'i tanımam, oğlunu tanırım. Araştırırsanız değerinin altında satıldığını göreceksiniz. O sokak üzerindeki mülkler değerlidir. Mülkler 3 milyon dolara gidiyor. Aslında ucuza gitti. En son kiracım ayda 30 bin TL veriyordu. Hesaplarsanız, değerinin altında satıldığını görürsünüz. Biz 3,5 milyon TL istiyorduk. Ekonomik krizden dolayı, sıkışık olmasaydım satma kararım yoktu.”

Mehmet Akın Dinçer'in de ‘esnaf bir çocuk' olduğunu vurgulayan Topaloğlu, “Kendi lokantası var. Genç, pırıl pırıl bir insandır. Eğer oranın pahalıya satıldığını, tabiri caizse kötü bir malı kakaladığımızı düşünüyorlarsa bu yanlış. TTK orayı alırken usulen hata yapmışsa ben onu bilemem. Ama devlette usulsüzlük yapıldıysa ona da yazık” diye konuştu.

TTK Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci de Kılıçdaroğlu'nun iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. TTK Yönetim Kurulu'nun 31 Ekim 1991 tarihli toplantısında, kurum yayınlarının satışı için Kızılay civarında bir dükkân satın alınmasının kararlaştırıldığını belirten Birinci, DPT'nin izniyle Bayındır Sokak'ta 4 katlı ve 702 metrekarelik dükkânın 2,5 milyon TL'ye, metrekaresi 3 bin 561 TL'den alındığını söyledi.

Emlakçılara göre normal
Piyasa araştırmalarında bu sokakta satılık dükkânların metrekare fiyatının 10 bin TL olduğunun görüldüğünü ifade eden Birinci, işyerinde, TTK'ya bağlı dört kurum ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü yayınlarının tarihle ilgilenenlerin hizmetine sunulacağını kaydetti.

Zemin kattaki salonda her cumartesi konferans ve sohbet toplantıları yapılacağını dile getiren Birinci, satın alma aşamasında herhangi bir kişi veya kuruma da komisyon verilmediğini söyledi.

Dükkân sahibi Topaloğlu'na vekillik edenin bir milletvekilinin oğlu olmasının, işin esası ve bir kanunsuzluğun delili bulunan herhangi bir durum olarak değerlendirilmediğini belirten Birinci, sözlerini şöyle noktaladı: “Dükkân, isteyen her kişiye istediği saatte gösterilebilir. Tespit edilebilecek en ufak bir yolsuzluğun bedelinin ödeneceği tabiidir.”

Ankaralı emlakçılar, TTK tarafından 2,5 milyon TL karşılığında alınan işyerlerinin değerinin normal olduğunu belirtti.
Türker KARAPINAR-Murat PAZARBAŞI/Milliyet


Geri Dön