28 / 04 / 2024

Parsel nedir?

Parsel nedir?

Tapu ve Kadastro ile ilgili terimler arasında ada pafta parsel yer alıyor. Peki, ada pafta parsel nedir? Ada nedir? Parsel nedir? İşte tüm merak edilenler...



Parsel nedir?
Tapu ve kadastro işlemlerinde, harita ya da plan üzerinde taşınmazların boyutunu, çevresini ve yerini göstermek amacıyla imar planları ve yönetmeliklerce sistematik olarak bölünmüş pafta, parsel ve ada gibi parçalara başvuruluyor.

İmar Kanunu'nun 18. maddesinde; sınırları belli arazi parçasına parsel adı veriliyor. Parselasyon işlemleri imar planlarına göre yapılıyor. Tapu tescil işlemlerinde imar planı araziye uygulanmasının ardından pafta üzerine çizilir ve parsellere ayrılıyor. Bu plana parselasyon planı adı veriliyor. Parsel büyüklüklerinin tespitinde, imar planında aksine bir hüküm yoksa Planlı Alanlar Yönetmeliği maddeleri esas alınır. Bir parsel üzerinde tek bir malik olabileceği gibi birden fazla da malik olabilir.

Parsel nedir?

Parsel nedir?
Parsel, imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanıyor. Bir parselin bir ya da birden çok sahibi olabiliyor. 

Parsel nedir?

Ada pafta parsel nedir?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön