29 / 04 / 2024

Patara Antik Kenti'ne villa yapılacak!

Patara Antik Kenti'ne villa yapılacak!

Antalya"nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesinde bulunan Patara Antik Kenti"nin yakınlarına lüks villalar inşa edileceğini iddia eden bazı sivil toplum örgütleri, 'Patara Bizim Grubu'nu oluşturmayı kararlaştırdı



Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya şžube Başkanı Hediye Gündüz ile çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, arkeolog-yazar Nermin Bayçın ve TTKD Kaş Sorumlusu Munise Ozan Orhan"la birlikte Ansan Sanat Galerisi"nde basın toplantısı düzenledi.
               
Patara Antik Kenti"nin ranta kurban gittiğini ve 400 lüks villanın yapılacağını savunan TTKD Antalya şžube Başkanı Gündüz, buradaki bir binanın tarihteki ilk demokratik meclis olduğu öne sürülerek, inşa edilmek istenen villaların yüksek fiyattan satışı için reklam yapıldığını iddia etti.
               
Reklam malzemesi yaratılması amacıyla bilimin de bilim dışı yöntemlerle kullanıldığını ileri süren Gündüz, rant kaygılarıyla bazı kişilerin bölgede sessiz sedasız arsa topladığını savundu.
               
Gündüz, tarihe saygı, geleceği koruma, üreme alanları bu bölgede bulunan nesli tükenmekte olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarını koruma ve küresel ısınmaya karşı vicdani sorumluluk duygusuyla Patara"da yaşananlara itiraz ettiklerini belirterek, mücadele için sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 'Patara Bizim Grubu'nu oluşturacaklarını bildirdi.
               
Grup için hazırlıkları sürdürdüklerini söyleyen Gündüz, şöyle konuştu:
               
'Gözümüz kulağımız Patara"dadır. Türkiye Cumhuriyeti"nin sit alanları koruma konusunda zafiyeti var. Patara, Allianoi"nin (Yortanlı Barajı göleti içinde kalacak olan antik kent) kaderine terk edilmesin. Toplum vicdanını harekete geçmeye davet ediyoruz.'
               
-'SUç İşžLEMİşž OLACAKLAR'-
               
çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Munip Ermiş de anayasa ve yasaların güvencesi altındaki Patara"ya konut inşa etmeye çalışanlar ile buna izin veren kamu kurumlarının yöneticilerinin de suç işlemiş olacağını belirterek, 'Bu suça karışanlar 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası ile yargılanabilecek. Suçun oluştuğuna dair kanıtların elimize ulaşması halinde cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız' diye konuştu.
               
TTKD Kaş Sorumlusu Munise Ozan Orhan da Patara"nın 1990 yılında Özel çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, Eşen çayı"nın suladığı 193 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Patara ve çevresinin ekolojik, doğal, tarihi ve kültürel değerleri hakkında bilgiler verdi. Orhan, yapılaşmayla tüm bu değerlerin tehdit altında olduğunu vurguladı.
               
Kurulacak 'Patara Bizim Grubu'nda, TTKD, çağdaş Hukukçular Derneği, Yurtsever Cephe, Alevi Kültür Derneği Antalya şžubeleri ve yerel derneklerin temsil edileceği bildirildi.
AA
           


Geri Dön