Patronlara 11 tavsiye!
Hiçbir gazete ile anlaşamadım. Rotam belli. www.emlakkulisi.com'un şef editörlüğü
Gazetecilikte buna "genel yayın yönetmenliği" diyorlar. Her ne kadar toplam 7 editörüyle Türkiye'nin en büyük emlak haber merkezi bizim bünyemizdeyse de ben yine de genel yayın yönetmeni ifadesini çok iddialı buluyorum. Kısaca "şef editör diyorum" kendime. Benden haberler bunlar... Şimdi gelelim başlıktaki konuya. Konuyu fazla uzatmayacağım. Piyasadaki gözlemlerime dayanarak bazı tavsiyelerde bulanacağım.
Şimdi tavsiyeleri sıralıyorum. Kimse kızmasın. Gücenmesin. Altında farklı anlamlar da aramasın. Bilenler bilir. Politik bir adam değilimdir... Neyse o... sadece bildiğimi söylerim. Bedeli ne olursa olsun...
Şimdi tavsiyeleri sıralıyorum:
1) Müşterilerinizi üzmeyin: Daha önce de söylemiştim... Siz siz olun müşterilerinizi üzmeyin. Bir müşteriniz sizden memnun olursa onun tüm akrabaları, arkadaşları, eşi, dostu, kuzenleri ve çevresi sizin potansiyel müşterinizdir. Bir müşterinizi üzdüğünüzde de tüm bu avantajları kaybedersiniz. Kitle iletişim araçlarıyla reklam kampanyalarına milyon dolarlar bile yatırsanız müşteri ikna etmekte zorlanırsınız.
2) Zamanında teslim: Son zamanlarda teslimler konusunda şikayetler arttı. Şirketinizin iyi bir marka olmasını istiyorsanız kampanya başlarken, belirttiğiniz tarihte konutları teslim edin. Elinizden geliyorsa erken teslim edin. Bedeli ne olursa olsun geç teslim etmeyin.
3) İnşaat kalitesine özen gösterin: Aslına bakarsanız tüm projeye özen gösterin. Arsanın kat karşılığı sözleşmesinden başlayın... Ne kadar düşük olursa müşterilerinize o kadar iyi fiyatla ev satma şansı doğar...
Projeniz orijinal olsun. İnsan odaklı olmayı ihmal etmeyin. İnşaat kalitesine ve kullandığınız malzemeleri iyi seçin. 3-5 kuruş için kötü malzeme veya kötü işçiliği tercih etmeyin. İşçiliği iyi denetlettirin. Türkiye'de ara eleman konusundaki sıkıntıları çok iyi biliyorsunuz. Denetlenmezse kötü sonuçlar ortaya çıkıyor.
4) Müşterilerinize kazandırın: Bir projenin, fiyat politikasını belirlerken, müşterilerin kazanacağı şekilde fiyatlandırma yapın. Müşterilerinize kazandırmak pahasına kazancınızdan taviz verin. Bunun
ilerleyen yıllarda çok faydasını görürsünüz.
5) Satış sonrası hizmet: Mutlaka satış sonrası hizmet departmanınız olsun. Bu departman sizin markanızın değerini koruması için en önemli silahınız. Gerekirse müşteri sorunlarıyla kendiniz ilgilenin. Haftada
bu işe ayıracağınız birkaç saat ilerleyen yıllarda milyonlarca dolar olarak size döner.
6) Uluslararası piyasaları takip edin: Dünyadaki trendlerin yakın takipçisi olun. Türkiye'nin nereye gideceğini anlamak için, dünyanın nereye gittiğini çok iyi bilmek gerekir.
7) Etkinlikleri kaçırmayın: Gayrimenkul sektöründeki etkinlikleri takip edin. İşinizde ne kadar başarılı olursanız olun mutlaka öğreneceğiz yeni şeyler vardır. Bu gerçeği kabul edin.
8) Tanrılaşmayın: Kişiler, şirketler ve devletlerin tanrılaşma süreci vardır... Sıfırdan, sıfıra yakın noktadan başlarlar... Zaferler kazanırlar. Çok büyük zaferlere veya başarılara imza atarlar. Sonrasında gözü karartırlar her işe girişirler. her şeyi başaracaklarını zannederler. Devletlerin, şirketlerin ve şahısların en büyük hatası buradadır... Bu nokta çatırdamanın ve çöküşün başlangıcıdır. Kimsenin gazına gelmeyin. Nasıl yükselmiştiniz? Alttan alarak. Çok çalışarak ve verimli çalışarak. Aynısını yapmaya devam edin. Kazandığınız paralar ve başarılar sizi şımartmasın.
9) Arsa yatırımını ihmal etmeyin: İyi bir konut şirketi parayı inşaattan kazanmaz. İnşaattan para kazanıyorsanız -ne kadar iyi satın alma yaparsanız yapın- kaliteden taviz veriyorsunuzdur... Asıl parayı arsa ve araziden kazanırsınız. Kentin gelişmekte olan akslarında mutlaka arsa ve arazi yatırımı yapın. Parayı buradan kazanmayı hedefleyin. İyi yatırım yaparsanız gelecekte çok daha büyük paralar kazanma şansı doğar.
10) Kurmaylarınızı iyi seçin. Bu anahtar tavsiye. Şirketinizin geleceğiyle ilgili planlar kurarken size çok önemli bir önerim var. Hızlı bir şekilde ve yüksek ciro ile büyümek istiyorsanız genel üdürünüzü ve kurmaylarınızı satış-pazarlama ağırlıklı kişilerden eçin. İyi işler yapmak istiyorsanız mühendis ve mimarlardan... Benim için önemli olan hesabım-kitabım düzgün olsun diyorsanız muhasebecilerden.
11) Profesyonel yöneticilerinizi önemseyin: Patronlar hep bildiğini yapmaya meraklıdır. İş yaparken mutlaka profesyonellerinizi dinleyin. Bu size bir şey kaybettirmez. Dinleyin ve söylediklerini düşünün. Yapmanız şart değil. Açtığı yeni ufuklar bile sizin için kazançtır.