Genel

Patronların gözünden 2021!

Sektör temsilcileri, 2021'i anlattı. 2020 verilerini ve 2021'e dair öngörülerini paylaşan sektör temsilcileri yeni yıla umutla yaklaşıyor...

Sektör temsilcileri, 2021'i anlattı. Para Dergisi'nde yer alan habere göre; birçok sektörden temsilciler 2020 verilerini ve 2021 tahminlerini açıkladı. Sektör temsilcileri, 2021'den umutlu... İşte o görüşler...

Demir-çelik üretiminde bir dünya markasıyız

Fuat Tosyalı / Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

Türkiye’nin global demir çelik üreticisi olarak, üç farklı kıtada, 25 iştirak ve 10 bine yakın çalışanımızla büyüme ivmemizi sürdürüyoruz. 2019'u yurtdışı yatırımlarımız dahil olmak üzere 4 milyar dolar ciro ile tamamlamıştık. Yıllık 6 milyon tonu aşan üretim rakamımızla global demir çelik şirketleri arasında dünyada önemli bir konumdayız. Yola çıkarken hedefimizi "Demir-çelik üretiminde bir dünya markası yaratmak" olarak koymuştuk. Bu hedefe ulaştığımız için müthiş gururluyuz. 2020'de bile ciromuzu artırarak 4.2 milyar dolara ulaşmayı başardık. Planlanan ve devam eden yatırımlarımızın büyüklüğü ise 4.5 milyar doları aştı. Yurtiçi ve dışı yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yurtiçinde, İskenderun 2'nci OSB'de 1 milyar doları aşacak yeni çelik yatırımımıza başladık. Başlangıçta hurdadan orta vadede madenden demir üretecek bir tesis olacak. Yurtdışında ise Cezayir'den sonra yeni yatırım noktalarımız Senegal ve Angola. Senegal'de özel bir ekonomi bölgesi için yatırıma başladık. Senegal, 15 milyonu aşkın nüfusu ve coğrafi konumuyla Batı Afrika'nın giriş kapısı.


Tramvanın etkilerinin silineceği bir yıl olacak

Zeynep Bodur Okyay / Kale Grubu Başkanı ve CEO'su 

2020 sarsıcı bir yıl oldu. Global bir yaşam krizinin içine düştük. Belirsizlik ve bilinmezliğin had safhada olduğu bir sürece girdik. Bu hepimizde büyük kaygı yarattı. Pandemiyi özümüze dönüp, içimize baktığımız bir farkındalık dönemi olarak değerlendirdik. Dayanıklılığımızı artırmak için uzun yıllardır bize yol gösteren değerlerimize daha bir sıkı sarıldık; şikayet yerine aksiyon almanın önemine inandık. Kısıtlarımıza yakından baktık ve neyi daha farklı yapabileceğimize kafa yorduk. 2021'in bu yılki travmanın etkilerinin silineceği bir yıl olacağını düşünüyorum.

Türkiye'nin bir çekim merkezi olma özelliğini devam ettirebilmesi için reform gündeminden sapılmamalı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, ülke yönetiminde gördüğümüz reform iştahı bu anlamda çok kritik. Eğer hukuktan vergiye ihtiyaç duyulan tüm alanlarda sahada hissedilen bir değişim ve dönüşüm sağlayabilirsek, 2021'in Türkiye için yeni bir dönemin kapısını açabileceğini düşünüyorum. Pandemiyi bir 'resetlenme' dönemi olarak görmeliyiz ve bugüne kadar yaptıklarımızdan farklı adımlar atmalıyız.


Tüm paramız şirketlerimizde, başka yatırım aracı kullanmıyorum

Sani Şener / TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı 

Havacılık sektörü, getirilen seyahat yasakları ve sınırların kapatılması nedeniyle pandemiden etkilenen sektörlerin başında geliyor. Eğer aşıda ve tedavi yöntemlerindeki gelişmeler devam ederse 2021 yılında sektörün büyük ölçüde toparlanmasını bekliyoruz. TAV olarak gelişmekte olan pazarlara odaklanarak büyümeyi sürdürüyoruz. Kazakistan Almatı Havalimanı'nın satın almasını tamamladık. Almatı Havalimanı Yeni İpek Yolu'nun üzerindeki çok önemli bir merkez; hem yolcu, hem kargo trafiği olarak portföyümüze önemli kazanımlar sağlayacağını öngörüyoruz. Yeni fırsatları değerlendirmeye devam ediyoruz. Yolcu sayımız arttığında istihdam da artacaktır. 

Pandemi ile toplumların kaderinin birbirine bağlı olduğu gerçeğini gördük. Dolayısıyla küresel ölçekte yönetişimin ve işbirliğinin güçlendirilmesi için adımların artacağına inanıyorum. Ayrıca pandemi sırasında dijital dönüşüm çalışmaları ivme kazandı. Öte yandan kişisel olarak bizim tüm paramız şirketlerimizde, başka bir yatırım aracı kullanmıyorum.


Mehmet Kalyoncu / Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi 

Şirketlerimizde ve yürütülen projelerimizde 34 bin 431 kişi çalışıyor. En çok etkilenen sektörlerin başında gelen havalimanı işletmeciliği alanında da olmamıza rağmen 2020 senesinde istihdam kaybı yaşamadığımız gibi ilave istihdam oluşturduğumuzu belirtmek isterim. 2021'de dört projemiz tamamlanırken üç yeni projeye de başlayacağız. Ayrıca Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın kapasitesini iki katına çıkartacağız ve istihdam rakamımız 1.400'den 2.100'e çıkacak. 2021'de de ailemizin çalışan sayısının artacağını ve organizasyonumuzun yaklaşık yüzde 10 büyüyeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki dönem, global düşünüp yerel hareket etmek ön plana çıkacak. Bu süreçte bazı ülkeler ve bölgelerin yıldızı parlayacak. Türkiye'nin de yıldızının parlayacak olan ülkelerden biri olacağını düşünüyorum. Diğer bir etkinin ise iş akış modellerinde olacağını söyleyebiliriz. Bu anlamda pandemi sonrası, uzaktan çalışma modelinin iyileştirileceğini; handikaplarının azaltılarak iş dünyasında yeni, hibrit bir dönemin başlayacağını düşünüyorum.


Ruhsatlandırma aşamasında 2 projemiz var

Haluk Hasanoğlu / Hasanoğlu Şirketler Grubu Yön. Kur. Başkan Yardımcısı

Pandemi nedeniyle ekonomide yaşanan daralmanın sürdüğünü en çok hisseden sektörlerden biriyiz. Öte yandan bazı pozitif beklentiler de var. Yenileme pazarındaki yükselen ivme, sektörümüzde de azalan iş hacminin artması, ticaretin devamlılığı açısından çok faydalı olacak. Pandemi sonrası yeni nesil yaşam projelerimizi öne çıkarmayı planlıyoruz. Mimari inşanın iyileştirici gücünü ortaya koyabileceğimiz yeni projeler tasarlamaya devam edeceğiz. Mevcutta devam eden üç şantiyemiz geldiğince artırmaya devam ediyoruz. 2021 için sektöre yeni bir bakış açısı kazandıracak ruhsatlandırma aşamasında olan iki adet daha projemiz mevcut. Kendi sektörümüz için artık dönüşüm zamanı diyebiliriz. Bu dönemi yeni nesil projeler, insanların yaşayabileceği özel alanlar ve teknoloji ile birlikte dönüştürmek ve geliştirmek gerekiyor. Pandeminin tüm piyasalara verdiği zarar inşaat ve gayrimenkul sektörünü de etkiledi. Bu nedenle gayrimenkul veya altına yatırım yapmanın doğru zaman olduğunu düşünüyoruz.


Yeni fabrika için yatırımlarımızı yaptık

Erkan Güral / NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı 

Pandemi döneminde yurt içinden ve yurtdışından ciddi taleple karşılaştık. Yeni fabrika yatırımımız ile Türkiye ve dünyadaki pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Yeni fabrika yatırımımızı, pandemiye rağmen hızla olgunlaştırdık. 3 yıl içerisinde üç etapta tamamlayacağımız fabrikamızın toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar TL olacak. İlk etapta 300, üçüncü etap sonunda ise bin kişilik istihdam yaratacağız. Yeni yatırımımızla kapasitemizi yaklaşık yüzde 70 oranında artıracağız. Pandemide, şirketlerin mevcut konumlarını korumakta bile zorlandıkları bir dönemde ihracatımızı artırmayı başardık. Bu seneyi 1 milyar TL'lik ciro ile kapatacağız. Yurtiçinde 275, yurtdışında da 50 mağazamız bulunuyor. Mağaza sayımızı artırmak için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yeni fabrika yatırımımızın yanı sıra, Antalya'da yapımı devam eden yeni otelimizi mart ayında tamamlayarak nisan ayında hizmete sunacağız. Sektörümüzün farklı bir alanıyla ilgili bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmayı da 2021 yılında olgunlaştırıp, tesis yatırımımızı tamamladıktan sonra hayata geçireceğiz.


Gidişat blokzincir teknolojisine doğru 

Av. Kadir Kurtuluş / Avrasya Blockchain ve dijital Para Araştırmaları Der. Bşk. 

Dolar krizlerini geride bırakacak görüşme ve anlaşmalar yapıldı. Bu da 2021'de daha stabil, güvenli ve istikrarlı ticaret ortamını sağlayacaktır. Bu salgında ayakta kalmayı değil hayatta kalmayı bile başarabilen işletmeler ve ülkeler hızla büyüyeceklerdir. Covid-19 sonrasında Türkiye'nin de hızlı bir şekilde büyüyeceğine inanıyoruz. Bu durum istihdama da yansıyacaktır. Burada önemli iki husus, dijital dünyadaki insan kaynağı noktasında yeterli olabilmek ve blokzincir teknolojisinde söz sahibi olabilmek. Dövizi bir yatırım aracı olarak görmek ülkemize ve esasında uzun vadede kendimize en büyük zararı verecektir. Özellikle İstanbul'un geleceği çok parlak, gayrimenkul arzı az. Bu durum gayrimenkul yatırımlarının karlı olacağı anlamına geliyor. Dünyanın gidişatı blokzincir teknolojisi üzerine kurulu bir finansal sistem. Dolayısıyla bu yönde yatırımlarımız devam edecektir. Son olarak dünyadaki belirsizlikler her zaman kıymetli madenlere yönelimi sağlar. Yani bir sepet yapacak olursak bu sepette; gayrimenkul, kripto para ve kıymetli madenler olur.