Genel

Paul Andreu: Havaalanları fonksiyonel olmalı!

Kalebodur sponsorluğunda Yapı Endüstri Merkezi'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelip konferans veren bir diğer mimar ise dünyaca ünlü havaalanı tasarımcısı Paul Andreu.

 KALEBODUR sponsorluğunda Yapı Endüstri Merkezi'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelip konferans veren bir diğer mimar ise dünyaca ünlü havaalanı tasarımcısı Paul Andreu. Paris CharlesdeGaulle Havaalanı başta olmak üzere çok sayıda havaalanı tasarımına imza atan mimar Andreu, 42 yıldır farklı mekanlara imza atıyor. Havaalanı tasarımlarının yanı sıra son dönemde Pekin Opera Binası'nın mimarı olarak da öne çıkan Andreu, en önemli konunun fonk¬siyonellik olduğunu anlatıyor: "Havaalanları evrilen, değişen bir yapıdır. Dolayısıyla tasarımlarınız ileriye dönük olmalı. Örneğin şu anki İstanbul Atatürk Havaalanı 20 yıl önceki gibi değil. Güzel, sade, göze batmayan bir yapısı var. Yolcu profilleri, havayolu şirketleri değişir. Dolayısıyla fonksiyonellik ön planda olmalı." Ülkelere giriş kapısı olduğu için havaalanlarının görsel olarak da iyi tasarlanması gerektiğini söyleyen Andreu, "Şangay'da bir havaalanı yaptım. Yetkililer bölgeye yeni bir imaj çiziyordu ve bahçelere önem veriliyordu. Ben de bu geniş bahçeleri havaalanında kullandım" diyor.

Sekiz yıldır opera binaları tasarlayan Andreu bu tür binalarda insanların bambaşka bir dünyaya girdikleri hissini yaratmaya çalıştığını belirtiyor. Andreu "Bir mimar olarak tüm fonksiyonel ve sanatsal boyutu öne çıkarmak gerekiyor. Aynı zamanda iyi bir ses sistemi için kullanılacak malzeme de önemli. Kalabalık bir ortamda insanlar operayı izlerken rahat olmalı. Bunu da sağlamak mimarın işi" diyor.
Star