Genel

Paya düşen dükkandan kira talebi nasıl gerçekleşir?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşe yazısında bir okuyucusunun payıma düşen kira gelirini talep edebilir miyim ile ilgili sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;

Bundan yedi sekiz sene önce babam bana ve kardeşlerime daire ve dükkan bağışladı. Bana da dükkanlardan biri düştü. Ancak dükkanda kiracı var ve kira sözleşmesini babam yaptı, tabii kiraları da o alıyor. Şimdi benim paraya ihtiyacım doğdu, kira bedellerini ben alabilir miyim? Dükkanda ben iş yapacağım diyerek kiracıyı çıkarabilir miyim? • C.B. 



Kira ilişkilerinde bazı hukuki sıfatlar vardır. Malik, kiralanan gayrimenkulun sahibidir. Kiracı bu yeri kiralayıp kullanandır. Bir de bunların yanında kiralayan sıfatı vardır. Kiralayan da kiracı ile kira sözleşmesi yapandır. Sizin olayınızda siz maliksiniz, dükkanı kullanan kiracı, kiralayan da babanızdır. Şimdi burada elbette bir soru akla geliyor. Ben malik isem babam nasıl kiraya verir? Şöyle, kiralayan sıfatını kazanmak için mutlaka malik olmak gerekmez. Malik olmayan biri de gayrimenkulu kiraya verebilir. Nitekim babanız vermiş ve birkaç senedir de kiracı bu yerde iş yapıyor. Yani buraya kadar hukuki bir aksaklık yok. 



Peki siz kiracıyı dükkandan çıkarabilir misiniz? Pek ihtimal var gibi görünmüyor. Zira kiracının tahliyesi için dava açma hakkı kiralayana ait, yani sizin olayınızda babanıza ait. Dolayısı ile sizin ihtiyacınız için tahliye davası açmanız mümkün değil. Yani öyle görünüyor ki dükkan sizin ama halen babanızın hakimiyeti altında. Ancak bir gün bu kiracı çıkar da yeniden kiraya vermek gerekirse sözleşmeyi siz yapacaksınız ve hem malik hem de kiralayan sıfatını kazanacaksmız, bu halde tahliyeyi talep hakkı da sizde olacak. 


Posta - Tamer Heper