29 / 04 / 2024

Pekin'in en büyük sorunu hava kirliliği!

 Pekin'in en büyük sorunu hava kirliliği!

Yüzyıllık sarayları, tarihi ve kültürel dokusuyla Pekin, dünyanın sayılı başkentleri arasına girmeyi hak eden bir şehir. Ne yazık ki Pekin'i en yaşanmaz şehirlerden kılan bir özelliği var; hava kirliliği



Bu kirlilik bazen öyle düzeylere ulaşıyor ki, şehri kaplayan gri sis bulutu binaların içerisine kadar giriyor ve kenti gün ortasında neredeyse karanlığa gömüyor. Sis bulutu, fabrikalardan gelen dumanla ve Gobi Çölü'nden gelen rüzgârla birleşerek Pekin'i günlerce hapsedebiliyor. Sağlık yetkilileri, 20 milyon nüfuslu Pekin'deki akciğer kanseri oranlarının son 10 yılda yüzde 60 arttığını belirtiyor.


Dünya genelindeki 70 şehirde yapılan bir araştırma, Pekin'in hava kirliliği konusunda en kötü 7 şehirden biri olduğunu gösterdi. Kış aylarında hava kirliliği diğer aylara nazaran daha feci oranlara ulaşıyor. Hatta, aralık ayının başında Pekin'deki uluslararası havaalanı, gri sis bulutu yüzünden saatlerce hava trafiğine kapandı. Pekin'de merkezi bulunan uluslararası şirketler, bu olumsuz tablo sebebiyle işçilerini 'gri şehir'de çalışmaya ikna etmek konusunda zorlanıyor. Halihazırda Pekin'de çalışan temsilcilerden şehri terk edenlerin sayısı hiç de az değil. Öyle ki günlük planlarını hava kirliliği oranlarına göre yaptıklarını söyleyenler var.


Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in başkenti Pekin'deki bu tablo, hava temizleyici üreten şirketlere yarıyor. Şirketlerin neredeyse hepsi satışlarında son yıllarda ciddi bir patlama olduğunu belirtti. Çinli yetkililer, her ne kadar 2008 Pekin Olimpiyatları sırasında hava kirliliğini katlanılabilir düzeylere çekecek önlemler alsalar da, durum yine de iç açıcı değil. Hava kirliliği, küresel bir ticaret merkezi haline gelmeye çalışan Pekin'in önündeki en ciddi engel. Bu sorunun farkında olduklarını kaydeden Çinli yetkililer hem Pekinlilerin sağlığı açısından hem de Pekin'in küresel hedefleri için bu sorunu çözmekte kararlı olduklarını söylüyorlar.

Zaman


Geri Dön