29 / 12 / 2024

İzmir Menemen'in en büyük sorunu imar uygulaması!

İzmir Menemen'in en büyük sorunu imar uygulaması!

Menemen´in Sesi Gazetesi “Mahallenizin Sesi” projesi kapsamında Emiralem Merkez Mahalle Muhtarı Yakup Evgi´yi Menemen Medya Merkezi´nde ağırladı. Evgi en büyük sorunun imar uygulaması olduğunu söyledi.



Menemen´in Sesi Gazetesi “Mahallenizin Sesi” projesi kapsamında Emiralem Merkez Mahalle Muhtarı Yakup Evgi´yi Menemen Medya Merkezi´nde ağırladı. Evgi en büyük sorunun imar uygulaması olduğunu söyledi. İşte o röportaj...



S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?


Y.E: Yakup Evgi. Emiralem Merkez Mahalle Muhtarlığı´nı yürütüyorum. Esas mesleğim şu an emlak komisyonculuğu yapıyorum.



S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?


Y.E: Muhtarlıkta bu dördüncü dönemim. Emiralem belediyelik olunca ara dönem oldu ve hızlı bir seçim atmosferine girdik. Muhtar adaylığı konusunda arkadaşlar beni tercih etmişler. Yapar mısın dediler. Tamam dedik giriş o giriş. 99´dan beri sağ olsunlar bizi tercih ettiler. Biz de onlara layık olmaya çalışıyoruz. İnsanlara faydalı olabilmek beni mutlu ediyor.



S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?


Y.E: Mahallemin nüfusu bin 300 civarı.


S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?


Y.E: Şu anda benim mahallemde en önemli sorun tapu sorunu. 96 yılında imar uygulaması yapıldı. Eşitlik ilkesine uyulmadığından tapu iptal davası açıldı. Emiralem´in en büyük adası, 4-5 tane ada olması gerekirken tek bir tane sunulmuş. Büyük olduğu için sıkıntısı var. 10 yıldan beri imar uygulaması yapılacak hala daha bitmedi. İnsanlar ev yapacak, arsasına ev yapamıyor. Kaçak yapıyor ceza yiyor. Vatandaş bu konuda çok mağdur. İlçe Belediyemize ve Büyükşehir´e defalarca bu konuyu yazılı ve şifahen söyledim. Yeniden imar uygulaması yapılacak. Menemen İzmir´e,  İzmir  Menemen´e gönderiyor. Bu arada gidip geliyor. Sonuçta vatandaş mağdur oluyor. Emlak vergisi arsa üzerinden veriliyor. Ama arsa değil ev yapamıyor. Böyle bir sıkıntımız var. Bunun yanı sıra belli yerlerde kanalizasyon var. Tamamında olması lazım. Onlar da çok düzgün değil. Belde belediyesi zamanında yapılmıştı. Şebeke suyu izale hattı sık sık patlıyor. Onun değişmesi lazım. Önümüzdeki yıl değişeceği söylendi. Ölçüm çalışmaları yapıldı her halde ihalesi verilecek. Açılmayan yollar var. İmar uygulaması görmüş arsa sıfatında, arsa olarak vergisini ödüyor vatandaş. Ama belediyenin yapmış olduğu alyapı, bordür taşı gibi her hangi bir hizmet yok oraya. Önce yol açılması gerekiyor. Ayrıca Emiralem içinde hayvancılık yapan vatandaşlarımız var. Gübresi yazın koku ve sinek yapıyor. Vatandaş rahatsız bundan. Başlıca bu sorunlarımız var diyebiliriz.


S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?


Y.E: Emiralam merkez mahallesinde vatandaşlardan en çok imar planı sorunu geliyor,


İkinci kanalizasyon, üçüncü açılmayan yollar şeklinde sıralayabiliriz. Bunların bir an önce yapılması ve üzerine bordür taşı döşenmesi isteniyor.


S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?


Y.E: Yok. Büyük bir ihtiyaç var. Şu an park için ayrılmış mevcut yerlerimiz var. Vatandaş hala orayı bahçe olarak kullanıyor. Her köy de dahi park var. Ama Emiralem Mahallesinde 1 tane dahi yok. Alanımız var ama birileri tarafından işgal edilmiş. Bu sorunu belediye halletmeli. Bekliyoruz.


S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?


Y.E: Emiralem´de çok katlı inşaat izni yok zaten. İki katlı imar izni var. Dolayısıyla eski evleri vatandaş kendi isterse yapabilir. Merkezde zaten eski binamız çok az.


S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?


Y.E: Başkanımız güzler yüzlü, tatlı dilli kendisini severiz sık sıkta toplantılar yapar o konuda da takdir ediyorum. Ama başkanımıza ulaşmada problem yaşıyorum. Çok yoğun programı var bunu da biliyorum. Mesela gidiyorum belediyede imar müdürü veya emlak servisi şefi ile görüştüm. Onun dediği başkanımla görüşmemiz lazım. Tamam görüşelim diyorum. Sonra, randevu alalım deniyor. Eğer ben belli bir kesimi temsil eden muhtar olarak görüşemiyorsam vatandaş hiç görüşemez.


S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?


Y.E: Demin bahsettiğim gibi üç ana konu var. Birinci konu Emiralem´de imar uygulaması yapılması gereken büyük bir adamız var. Bir an önce onun yapılması. İkincisi açılmayan yolların açılması. Üçüncüsü park olan yerlerin açılması. Üstüne oyun grupları ve spor aletlerinin yerleştirilmesi. Emiralem´in dört mahallesinde de oyun grubu ve spor aleti yok.


S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?


Y.E: Kanalizasyon şebeke suyu. 2016 programına alındı. Ölçümler yapıldı. İhale aşamasında sanırım. İlçe Belediye´nin açamadığı ana caddelerin açılmasını bekliyoruz.


S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?


Y.E: Emiralem bildiğiniz gibi çileği ile ünlü. 12 ay sebzesi meyvesi bitmez. Muz gibi tropikal meyveler dışında her şey yetişiyor. Aile çiftçiliği yapılıyor. Benim mahallemde memur emeklileri çoğunlukta. Merkeze yakınlığı ve sakinliği nedeniyle son yıllarda Karşıyaka, Çiğli, Şemikler ve Menemen´den maddi durumu iyi olan kişiler de yaşamak için bizim mahalleye geliyor. Emiralam, Menemen´in sahili olmayan sayfiye yeri oldu denilebilir. Daimi ve hafta sonları kafa dinlemek için Emiralem´i tercih ediyorlar.


S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı? 


Y.E: Spor kulübü vardı daha önce. Büyükşehir yasasıyla birlikte artık Menemen Belediyesi karışıyor. Büyükşehir´in yaptığı çok amaçlı spor kompleksimiz var. İlçe belediyemiz ilgileniyor. Ama kullanamıyoruz. Oysa orada spor, toplantı ve düğün yapılabilir. Genelde kapalı. Koyundere Çok Amaçlı Salon´da geçen gün düğün yapıldı. Bizim burada kullanıma kapalı. Bir görevlisi var ama ne zaman gelir onu bile bilemedik. Amaca hizmet etmiyor. Daha aktif hale gelmesini istiyoruz. Mesela benim oğlum halk oyunları çalışması için Koyundere Çok Amaçlı Salona gidiyor. Orada bu faaliyeti dahi gösteremiyoruz.


S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?


Y.E: Daimi sağlık ocağımızda iki doktorumuz var. O konuda bir sıkıntımız yok. Memnunuz.


S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?


Y.E: Merkez mahallede iki okulumuz var. Bir Barış Demir bir de Atatürk okulu var.


4+4+4 eğitim sistemiyle sorun hat safhaya ulaştı. Öğrenciler okula gidip gelirken Murat Aydın Caddesi´ni (eski Manisa yolu) kullanıyor. Düz yol olduğu için çok hız yapılıyor. Burada kaldırım yok. Geçen eğitim yılının sonuna iki ay kala Menemen Belediyesi otobüsü de kaldırdı. Sorun iletmemize rağmen bir daha da konmadı. Çocuklar o yolda yürürken her an tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Ya çocuklara yaya kaldırımı yapılmalı ya da eskisi gibi otobüs uygulaması başlatılmalı. Çok büyük tehlike arz ediyor. Otobüs olmasa da yaya kaldırımı şart. Can yanmadan buna önlem alınmalı.


S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?


Y.E: Her 6 dakikada bir minibüs kalkıyor. İZBAN aktarmalı Eshot otobüsleri çalışıyor. Bir sıkıntımız yok.


S.D.B: Mahallenizin alt yapı üst yapı talebi var mı?


Y.E: Altyapı kanalizasyon için İZSU´yu, üst yapı için de Menemen Belediyesi´ni bekliyoruz.


S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?


Y.E: Sadece bayanlara özgü Halk Eğitim´in sunduğu kurslar oluyor her yıl. Okullar da açılıyor. Bizde aile çiftçiliği yapıldığı için zamanı uygun olanlar katılıyor. Yine de katılım fena değil.


S.D.B: Bugüne kadar sizin şaşırtan unutamadığınız bir taleple karşılaştınız mı?


Y.E: Bundan bir yıl-bir buçuk yıl önce bir gün muhtarlık ofisine geldim. İçerde birkaç kişi var. Kapıda da bir ticari taksi. Tam birisine bir şey anlatırken birisi muhtarım bakar mısın, bir maruzatım var dedi. Buyrun dedim. Baktım yanında iki küçük çocuk var. Anneleri şimdi gelecek çocuklar burada beklesinler ben hemen geliyorum dedi. Telefonunu aldım. Ticari taksiye bindi gitti. Çocuklar ofiste oynuyor. Yarım saat kırk beş dakika geçti gelen giden olmayınca numarayı aradım. Cevap ben çocukları almayayım kim alırsa alsın oldu. Anladım ki çocukları attı gitti. Karakol komutanına bildirdim. Bir şekilde annelerinin de telefonunu bulduk. O da çocukları istemedi. Sonuçta çocuklar jandarmaya verilecek. Oradan da savcı bey aranacak. Jandarma gelince çocuklar çığlık çığlığa ağlamaya başladı. Demek ki evde çok kavga ediyorlardı ve sık sık jandarma geliyordu. Jandarmaya gidin dedim. Eşimi aradım geldi. Annelik içgüdüsüyle hemen sakinleştiler. Biraz dolaştırdık. Karşıyaka çocuk yuvasına bırakacağız. Sivil jandarma ve eşim de geldi. Bu sefer hanımdan ayrılmadılar. Asker dahi ağladı. O olay beni çok etkilemişti. Unutamam.


S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?


Y.E: Şu an maaş iyileştirildi. Ama sosyal güvence yok. Biz kamu görevlisi olarak geçiyoruz. Ama kamu görevlilerinin hiçbir hakkına sahip değiliz. Eğer kamu görevlisi ise muhtar kamu görevlisinin hakları olmalı. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi bizler için de vatandaş için de daha iyi oldu. Geçmişe göre muhtarın fazla bir yetkisi kalmasa da vatandaş hala her şeyi muhtara sormakta.   



S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?


Y.E: Uzun yıllardır Menemen´deki haberleri duyuruyorsunuz. Bu da büyük bir hizmet. Bu konuda teşekkür ediyoruz.


 


Menemenin Sesi Gazetesi


Geri Dön