04 / 05 / 2024

Pendik'te 1+1 dairelere sınırlama!

Pendik'te 1+1 dairelere sınırlama!

1+1 dairelerin "ailelere hitap etmediği ve komşuluğu körelttiğini" savunan Pendik Belediye Başkanı Şahin, 70 metreden küçük dairelere yasak getirdi. Düzenlemenin kabul edilemez olduğunu söyleyen CHP, hukuki girişimde bulunmaya hazırlanıyor...



İktidarın yaşam tarzlarına müdahalesi kamuoyunda tartışılırken AKP’li Pendik Belediyesi ilginç bir yasağa imza attı. Yenişehir ve Çamlık mahallelerinde plan değişikliğine giden belediye yönetimi, 70 metrekareden küçük dairelere yasak getirdi. Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, dün getirilen yasağın sinyalini Mayıs 2013’te “ailelere hitap etmediği, komşuluğu körelttiği”ni belirterek inşaat ruhsatı isteyen müteahhitlerden artık 1+1 daire yapmamaları yönünde tavsiyede bulunarak vermişti. Şahin, bu dairelerin yaşam biçimimizi şekillendirdiğini savunmuştu. CHP’li Pendik Belediye Meclis üyesi Tarık Balyalı, bu düzenlemenin teknik bir ihtiyaçtan değil, Pendik Belediye Başkanı’nın kişisel isteğinden kaynaklandığını söyledi. Balyalı, AKP’nin yaşam tarzına bu müdahalesinin kabul edilemez olduğunu belirterek CHP olarak plan notunun iptali için hukuki girişimlere başlayacaklarını bildirdi.


AKP’li Pendik Belediyesi, dün ilçe meclisinde AKP’li üyelerin oylarıyla ilginç bir yasağa imza attı. İmar komisyonunda gündeme gelen “10.07.2012 T.T’li 1/1000 Ölçekli Yenişehir ve Çamlık Mahallerinin Bir Kısmına Ait Plana Plan Notu Eklenmesine İlişkin Plan Değişikliği Teklifi” dün şu haliyle kabul edildi:


“1.23. planda belirlenen emsal değeri ile arsa büyüklüğünün çarpımı sonucunda bulunan emsal alanı 70’e bölünmek suretiyle maksimum bağımsız bölüm sayısı bulunur. Bulunan değerin tamsayı olan kısmı dikkate alınır.” Örneğin toplu konut alanında 10 bin m2 arsanız var. Bu bölgelerde genelde emsal 1.2’dir. 10.000 x 1.2= 12.000 m2 inşaat alanı çıkar. Bu 12 bin m2 inşaat alanını 70’e böldüğünüzde 171.42 çıkar. Bu sonuçla 10 bin m2 arsaya en fazla 171 daire yapabilirsiniz. Buna göre de 70 metrekare altında kimse 1+1 daire yapamaz duruma getiriliyor.


CHP: Dayatma


* Pendik Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Tarık Balyalı da, dün kabul edilen plan notu ile ilgili şunları söyledi: “Bu düzenleme teknik bir ihtiyaçtan değil, Pendik Belediye Başkanı’nın kişisel isteğinden kaynaklanıyor. Fabrikaların yoğun olduğu, tersanelerin ve havaalanının merkezinde bulunan bu bölgede 1+1 daireler ihtiyaç. Ancak Pendik Belediye Başkanı 1+1 dairelerin kendi ifadesiyle ailelerin oturamayacağı, komşuluk ilişkilerini yok ettiği ve misafir ağırlamanın mümkün olmadığı gibi komik gerekçelere sığınarak bu düzenlemeyi yapıyor. Tamamen kişisel ve siyasi kaygılarla yapılmış bir düzenleme. Zaten iki ay önce belediyenin internet sitesinde 1+1 daire yapan müteahhitlere yapmamaları konusunda tavsiyede bulunan (!) Pendik Belediye Başkanı bunun hukuki gerekçelerini oluşturmaya çalışıyor. Bugüne kadar insanların ne yiyip ne içeceğinden kaç çocuk sahibi olmasına kadar karar veren AKP zihniyeti bu sefer Pendik’ten başlayarak kimin kaç odalı evde oturacağına bile karar vermek istiyor. Bu anlayış kabul edilemez. Kimin 1+1 kimin 3+1 dairede oturacağının kararını vermek Pendik Belediye Başkanı’nın işi değildir. Pu plan notunun iptali için hukuki her türlü girişimi yapacağız.”


Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet Gazetesi


Geri Dön