29 / 04 / 2024

Perakende Güven Endeksi temmuz ayında düşüşe geçti!

Perakende Güven Endeksi temmuz ayında düşüşe geçti!

TEPAV Perakende Güven Endeksi verilerini yayımlandı. Bu kapsamda, Temmuz ayında aylık 7,0 puanlık azalışla -16,4 puan değerini aldı. İşte detaylar...



TEPAV Perakende Güven Endeksi belli oldu. TEPAV Perakende Güven Endeksi, Temmuzda 2022 yılının aynı dönemine göre 10,5 puanlık, bir önceki aya göre ise 7,0 puanlık düşüşle -16,4 puan değerini aldı.

Bu kapsamda, TEPE değeri, Temmuzda -16,4 puan değerini alarak 2022 yılının aynı dönemine göre 10,5 puan, geçtiğimiz aya göre 7,0 puan geriledi.

TEPE değerinin aylık değişiminde geçen 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 0,8 puanlık ve gelecek 3 aya dair satış beklentisi göstergesindeki 12,1 puanlık kötüleşme etkili oldu. Öte yandan, mevcut stok düzeyinin normalin üzerinde olduğu yönündeki 8,2 puanlık değişim endekse negatif yansıdı.

Dünya Gazetesi'nde yer alan detaylar göre, TEPE anketine katılan perakendecilerden geçen 3 ayda işlerin durumunun iyileştiğini kaydedenlerin oranı bu yıl temmuz ayında yüzde 5,7’den yüzde 0,6’ya, önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 15,1’den yüzde 5,8’e düştü.

Diğer taraftan, gelecek 3 ayda satış fiyatında yükseliş bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 95,6’dan yüzde 98,5’e artarken düşüş beyan eden olmadı.

 Perakende Güven Endeksi temmuz ayında düşüşe geçti!

İSTANBUL'DA ARTIŞ

Perakende güvenin en çok yükseldiği kent İstanbul Bölgeler bazında incelendiğinde ise Temmuz ayı perakende güveninde en çok artış İstanbul, Ege ve Batı Marmara bölgelerinde gözlenirken Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu’da düştü. 

Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki yükselişler de ortalamanın gerisinde kaldı.

 Perakende Güven Endeksi temmuz ayında düşüşe geçti!

PERAKENDE GÜVENİNDE ALT SEKTÖRLER

Perakende güvenine alt sektörler kapsamında bakıldığında, bu yıl temmuzda, geçen senenin aynı dönemine göre “radyo ve televizyonlar”, elektrikli ev aletleri, “içecek, yiyecek ve tütün ürünleri”, “diğer (eczane, parfümeri, nalbur, akaryakıt istasyonu, kırtasiye, züccaciye vb.)” ve “birden çok türde ürün satan bakkal, büyük mağazalar ve market ” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde olan “motorlu taşıtlar”, “aydınlatma ekipmanı, mobilya ve ev içi kullanım ürünleri” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı.

Geçen sene Mart ayından bu yana olumsuz görünüm gösteren ve negatif değerler alan AB-27 Perakende Güven Endeksi, bu sene temmuz ayında -3,9 puan değerini aldı. 

Değişim, bir önceki aya göre 1,4 puan, geçen senenin aynı dönemine göre ise 2,0 puan artış yönünde oldu. Ayrıca, Kasım 2022 tarihinde tekrar negatif değer alan TEPE, Temmuz ayında negatif alanda kaldı.

Altındağ Belediyesi başkentte iki arsa ve bina satacak!

Emlak Konut GYO-THY Arnavutköy 2023 kuraları çekildi mi? Yenişehir Evleri 1+1, 2+1, 3+1 isim sorgulama ekranı açıldı mı?

A101'de 50'li Finish bulaşık tableti 269 TL'den 139 TL'ye düştü! 10 TL'ye alışveriş yapan hemen sepete atacak...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön