Perakende

Perakende sektöründe hedef 120 milyar ciro!

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, bu sene geçen yıla paralel bir büyüme oranı beklediklerini söyledi. Küçük, "2015'de perakende sektörü yüzde 9 büyüyecek'' dedi.

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu, Sabancı Center'da '20142015 Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi. Vahap Küçük, toplantıda yaptığı konuşmada, son dönemde yaşanan ekonomik, siyasal ve global gelişmeler ışığında sektörün risk ve sahip olduğu avantajları paylaştı. "Federasyon üyesi demeklerden AYD yüzde 17, BMD yüzde 15, GPD yüzde 12,5, KMD yüzde 11 ve TÜRYİD yüzde 15 büyüdü." diyen Küçük, "2014'de Türkiye ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesi beklenirken, perakende sektörü reel bazda yüzde 9 büyüdü. Geçen yıl toplam perakende sektöründeki istihdamımız 2,5 milyon oldu. Bunun 750 bini organize perakende de yer aldı. 


Toplam perakendenin 2014'de 250 milyar dolar olan cirosun 110 milyar dolarını organize perakende sektörü gerçekleştirdi. 2015'e baktığımızda ise Türkiye ekonomisinin yüzde 4, modem perakende de ise yüzde 9 büyüme öngörüyoruz." ifadelerini kullandı. Bu yıl içinde 20 yeni alışveriş merkezinin kapılarını arayalayacağını açıklayan Vahap Küçük, perakende istihdamına yaklaşık 50 bin kişilik katkı sağlanacağını belirtti. 2015'de ekonomiyi ve sektörü olumlu etkileyecek başlıkları da anlatan Küçük, konuşmasına şöyle devam etti: "Petrol fiyatlarındaki düşüşün olumlu sonuçları, hane halkı harcamalarında benzin fiyatlarında yaşanan düşüş dolayısıyla olabilecek katkı, turizm ve turizm gelirlerinin yükselişi, yurtdışında artan ve çeşitlenen marka ve mağaza sayıları, yalnızca iç yada dış pazar bağımsızlığımız olmaması, pazar alternatiflerimizin bulunması, planlanan yeni yatırımlar, Doğu ve Güneydoğu'da çözüm sürecinin sağlayacağı katkı ile istirarın sağlanması, ticari potansiyelin artması sektörü olumlu etkileyecektir." Küçük, risk oluşturan olumsuz faktörleri ise şöyle sıraladı: "Rusya ve Ukrayna'da 2014'de süregelen krizin devam etmesi, petrol fiyatının düşmesi sonucu gelirin düşmesi, bu ülkelere yapılan ihracatta ve gelen turist rakamlarındaki düşüş potansiyeli, Euro'nun dolar karşısında değer kaybetmesi, ihracatın Euro olması nedeniyle ihracatçıları zorlaması, Haziran ayında yapılacak genel seçim, FED'ın beklenen faiz artırımını doğuracağı sonuçlar, bölgede, özellikle komşu ülkelerde öngörülemeyen hareketlilikleri risk oluşturan faktörler arasında sayabiliriz." Vahap Küçük'ünkonuşmasından sonra HSBC Bank Hazine Direktörü Fatih Keresteci de yaptığı sunumda yakın, orta ve uzak vadede Türkiye ekonomisini bekleyen olası gelişmeleri paylaştı. Programa Küçük'ün yanı sıra Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Demeği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Birleşmiş Markalar Demeği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Gıda Perakendecileri Demeği (GPD) Başkanı Nihat Özdemır, Kategori Mağazacıları Demeği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Demeği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer katıldı. 


Son Dakika